Paravet

Dierenartsassistent Paraveterinair

De gezondheidszorg van dieren is heel belangrijk. Voor zowel productiedieren als gezelschapsdieren. De dierenartsassistent paraveterinair is onmisbaar in een praktijk. Alles komt daar samen. De spil van een dierartspraktijk ben jij.

In het kort

Niveaus

4

Locaties

  • Alkmaar

Leerweg

  • BOL

Jij bent

Ben jij gek op dieren, een kei in organiseren en kan je goed met klanten omgaan?  En steek jij graag je handen uit de mouwen en schrik je niet terug voor een operatie? Dan is dit jouw baan. 

Jij leert

Deze opleiding is jouw kans om nog meer over dieren en dierenwelzijn te leren. Over de verzorging van verschillende soorten dieren. Maar ook over het assisteren van een dierenarts. Bijvoorbeeld bij het maken van röntgenfoto’s. En het uitvoeren van labonderzoek, de administratie en klantcontact. Je weet straks ook alles over anatomie en ziektebeelden. Mede door jouw inzet gaan cliënt en dier tevreden weer naar huis! 

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding krijg je veel verschillende vakken. Bijvoorbeeld instrumentenleer, ziektekunde, anatomie, farmacologie en laboratoriumwerkzaamheden. Zo zorgen we ervoor dat je straks de dierenarts perfect kunt assisteren bij behandelingen en operaties. Maar ook hoe je klanten te woord staat en administratie uitvoert. Daarnaast krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Engels, communicatie, rekenen en SLB (studie- en loopbaanbegeleiding). Instrumentenleer, Algemene assistentie & ziekenverzorging, Anatomie, Ziektekunde, Farmacologie, Röntgenologie, Laboratoriumwerkzaamheden. 

Na de opleiding

Na de opleiding ben je breed opgeleid voor allerlei functies die samenhangen met de verzorging van dieren. Je kunt bijvoorbeeld direct aan de slag als: Assistent in een gezelschapsdierenpraktijk, assistent in een gemengde praktijk, andere beroepen waar dieren centraal staan.

Extra informatie

Voor de niveau 3 en 4 opleidingen Dierverzorging en voor de opleiding Dierenartsassistent Paraveterinair is er een maximum gesteld aan het aantal studenten dat de opleiding kan gaan volgen. Dit doen we omdat we dan zeker zijn van voldoende stageplaatsen, maar ook letten we hierbij op het aantal baankansen in de regio. 

Na aanmelding volgt er een intake. Deze bestaat uit een intakegesprek en een presentatie. Docenten van het opleidingsteam verzorgen deze intake. Wat we voor je toelating zoal van je vragen? Naast je vooropleiding willen we ook een beeld krijgen van je motivatie, je capaciteiten en beroepsbeeld. Over de presentatie die je moet geven krijg je veel meer informatie als je je hebt aangemeld. Is het geven van de presentatie eng? Helemaal niet, dat wordt juist heel erg leuk!

Dierenartsassistent paraveterinair
Niveau 4 Duur: 4 jaar

Wat beheers je als je de opleiding Dierenartsassistent hebt afgerond? Voor het antwoord op deze vraag maken wij onderscheid tussen theoretische (vak)kennis en vakvaardigheden (kwalificaties). Deze vind je voor de leerjaren 1, 2, 3 en 4 terug in het basisdeel en de profieldelen. De opleiding Dierenartsassistent bestaat uit modules, die bestaan uit één of meer algemene en/of beroepsgerichte vakken. Ook AVO (algemeen vormende onderwijs) zoals Nederlands, rekenen en Engels hoort daarbij. Naast deze modules kun je kiezen uit keuzedelen zoals landbouwhuisdieren, houders van dieren, verdieping diergedrag, welzijn en ethiek en duurzaamheid. Verder maken de praktijklessen, (internationale) BPV, regioleren in de vorm van vakleerdagen en projecten een belangrijk deel van je opleiding uit.

Met je niveau 4 diploma op zak kun je doorstuderen op het hbo. Daar behoort het volgen van een verdiepende opleiding diermanagement met verschillende specialisaties zoals dier en bedrijf, dier en samenleving, wildlife management, dieren en zorg, paard en management of natuureducatie tot de mogelijkheden.

Dit is een numerus fixus opleiding, deze opleiding hanteert een maximaal aantal aanmeldingen per schooljaar. Meer informatie

Bekijk deze studie in cijfers

Praktijkvoorbeelden opleiding Dierenartsassistent Paraveterinair

Studenten Paravterinair Vonk in praktijk

Benieuwd naar praktijkvoorbeelden van de opleiding? Klik op de link hieronder voor voorbeelden van een internationaal project, een excursie en een praktijkles bij bedrijven.

Ga naar de praktijkvoorbeelden

"Een dierenartsassistent(e) is een duizendpoot. Onze opleiding geeft je een stevige basis om dit veelzijdige beroep in de praktijk te kunnen uitoefenen."