Mechatronica

Mechatronica

Mechatronica zijn mechanismen met elektronische aansturing, zoals een lift of lasrobot. Met gecombineerde kennis van werktuigbouwkunde, elektrotechniek en informatica leer je machines bouwen die precies doen wat de klant bedenkt. Je maakt de apparaten van de toekomst.

In het kort

Niveaus

2, 3

Locaties

  • Den Helder

Leerweg

  • BBL
  • BOL

Jij bent

Je houdt van techniek en hebt een brede interesse. Sleutelen aan machines, de elektronica zorgvuldig aansluiten en een apparaat programmeren: die afwisseling lijkt je leuk. Je kunt goed overleggen met anderen, maar kunt ook prima in je eentje werken.

Jij leert

Je leert werken aan complexe machines en installaties. Instellen, afstellen, testen, programmeren van de aandrijving en verbeteringen toevoegen. Je leert alles over de verschillende besturingstechnieken en over de toepassing van robotica. Na je opleiding heeft de mechatronica geen geheimen meer voor jou.

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding kom je te weten hoe metaal, elektrotechniek en besturingstechniek samenkomen. Je krijgt praktijkles, bijvoorbeeld in het maken van onderdelen en programmeren van apparaten. Ook bedrijfskunde en AutoCAD tekenen komen aan bod.

Na de opleiding

Met je diploma kun je aan de slag als monteur mechatronica. Je werkt bij bedrijven in de machine-industrie en apparatenbouw, waar je bijvoorbeeld onderdelen en elektronica monteert, componenten bouwt en/of onderhoudswerkzaamheden uitvoert bij klanten.

Monteur mechatronica
Niveau 2 Duur: 2 jaar

Als monteur elektrotechnische installaties heb je zowel met eenvoudige als ingewikkelde installaties en onderdelen daarvan te maken. Het draait in jouw werk om het plaatsen van kabels, bedrading en (onderdelen van) installaties. Je bepaalt de positie van de onderdelen, kabels en bedrading die geplaatst moeten worden. Je legt de bedrading en bekabeling aan, je meet en controleert aansluitingen en je test of alles naar behoren werkt. Daarnaast bouw je elektrotechnische producten uit onderdelen. Dit doe je met behulp van (eenvoudige) tekeningen. Je werkt alleen of samen met collega’s en kunt overal aan de slag waar elektrotechnische installaties worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan huizen, kantoren, scholen, ziekenhuizen of fabrieken.

Inhoud

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

• installeren van elektrotechnische installaties
• testen van de installatie
• begeleiden en afronden van installatiewerkzaamheden
• rekening houden met veiligheidsvoorschriften

Heb je nog vragen?

Voor nadere informatie kun je contact opnemen met de heer R. Bregman
Telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag op (0223) 611 200.
E-mailen kan natuurlijk ook: rbregman@rockopnh.nl.

Eerste monteur mechatronica
Niveau 3 Duur: 3 jaar

Als eerste monteur mechatronica werk je bij bedrijven in de machine-industrie en apparatenbouw. Je bouwt zelfstandig op een frame of chassis complexe machines of componenten uit aangeleverde onderdelen. Je kunt ook op locatie bij een klant revisie- en onderhoudswerkzaamheden uitvoeren. Je ontvangt een werkplan van je leidinggevende. Op basis van werktekeningen, instructies en schema’s ga je zelfstandig of in een team werken aan een machine of product. Je werkzaamheden bestaan uit het assembleren, samenbouwen en monteren van onderdelen tot complexe machines of mechatronische producten, het testen van machines en het afstellen daarvan.

Inhoud

Je werkt aan de volgende kerntaken:

  • installeren van technische installaties
  • assembleren van deelproducten
  • aanleggen van kabels en leidingen
  • plaatsen en monteren van componenten
  • testen van de installatie
  • begeleiden en afronden van installatiewerkzaamheden

‘VeVa-variant’

De opleidingen Mechatronica op niveau 2 en 3 kun je ook in de ‘VeVa-variant’ volgen. Je wordt dan opgeleid voor een technische functie bij Defensie.

Sustainable Energy

Voor de opleidingen Middenkader Engineering en Mechatronica wordt een extra vakonderdeel aangeboden, namelijk Sustainable Energy (duurzame energie). Met dit vakonderdeel worden de huidige opleidingen Middenkader engineering en Mechatronica toekomstgericht vormgegeven. Sustainable Energy biedt jou uitzicht op een toekomst in bijvoorbeeld de offshore windenergie of op het gebied van zonne-energie. Sectoren waarin voor de komende jaren een flinke groei wordt verwacht.

Heb je nog vragen?

Voor nadere informatie kun je contact opnemen met meneer H. Pranger.
Telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag op (0223) 611 200.
E-mailen kan natuurlijk ook: hpranger@rockopnh.nl.

"Mechatronica heeft de toekomst"