
Voeding & Kwaliteit
Voeding is de basis voor alles en iedereen. Het is belangrijk dat voedingsmiddelen goed, veilig en duurzaam gemaakt worden. Zo leveren we een bijdrage aan een gezonde wereld. Voedselveiligheid, kwaliteit en hygiëne zijn hierbij belangrijke begrippen.
In het kort
Niveaus
Locaties
- Alkmaar
Leerweg
- BBL
- BOL
Jij bent
Jij ziet het belang van de kwaliteit van ons eten. Het moet veilig zijn en goed. Overal en altijd want eten is de basis voor iedereen. En je wil meer weten over de productie van voedsel en het verbeteren van de kwaliteit. Zie jij het als een uitdaging om deze belangrijke opdracht aan te gaan? Zo ja, dan gaat er een wereld voor je open. Want in de voedingsindustrie zijn tig-duizend banen. Met onwijs veel carrière- en groeikansen.
Jij leert
Jij leert alles over de kwaliteit en het verbeteren van voedsel. Bijvoorbeeld door onderzoek te doen in het laboratorium. Maar je weet straks ook hoe je de apparatuur en mensen op de juiste plaats inzet. Natuurlijk leer je ook alles over hygiëne en voedselveiligheid. Zodat jij straks opdracht kunt geven om de werkomgeving schoon te houden. Jij levert straks een bijdrage aan een gezonde wereld. Want jij bewaakt de veiligheid van het voedsel dat in de winkels ligt of dat we eten in restaurants.
Tijdens de opleiding
Tijdens de opleiding zorgen we ervoor dat je straks alles weet over de productie van voedingsmiddelen. En dat dit op een veilige en gezonde manier gebeurt. Je krijgt vakken als: duurzaam voedsel, gezonde voeding, proces & kwaliteit, hygiëne, voedselveiligheid, productkennis en voedingscentrum. Daarnaast krijg je algemene vakken zoals Engels, Nederlands, SLB (studie- en loopbaanbegeleiding), burgerschap en rekenen.
Na de opleiding
Na de opleiding ben je breed opgeleid voor allerlei functies die te maken hebben met de kwaliteit van voeding. Je kunt doorleren in het hbo of direct aan de slag als: chemisch/microbiologisch laborant, medewerker/leidinggevende kwaliteitsdienst, kwaliteitscontroleur en controleur voedselveiligheid.
Extra informatie
Over de opleiding Voeding & Kwaliteit moet je nog weten dat je veel in projectvorm werkt. Projecten zoals een eigen schoolbedrijf en verbeterprojecten in bedrijven. Dat is niet alleen leuk, maar ook handig. Want zo weet je zeker dat het met jouw competenties straks ook goed zit.
Vakexpert voeding & kwaliteit
Niveau 4
Duur: 3 jaar
Als vakexpert hou je je bezig met het verbeteren van de kwaliteit van voedsel en het productieproces. Je stelt een onderzoeksplan op naar producten en het productieproces, met het doel het milieu en de gezondheid te verbeteren. Je hebt kennis van het werken met laboratoriumapparatuur. Na de uitwerking van je onderzoek stel je een plan op en adviseer je over verbetering van het werkproces. Het onderzoek voer je uit onder begeleiding van je leidinggevende.
Doorstroom HBO of Duurzaamheid en Doorstroom HBO of Lean en Creatief. Verder maken de praktijklessen, (Internationale)BPV, regioleren en projecten een belangrijk deel uit van je opleiding.
Praktijkvoorbeelden Voeding

Benieuwd naar praktijkvoorbeelden van onze opleidingen Voeding? Klik dan op de link hieronder.
"Ik vind het belangrijk dat voedingsmiddelen goed, veilig en duurzaam worden gemaakt en daar probeer ik een bijdrage aan te leveren."