VK

Voeding & Kwaliteit

Voeding is de basis voor alles en iedereen. Het is belangrijk dat voedingsmiddelen goed, veilig en duurzaam gemaakt worden. Zo leveren we een bijdrage aan een gezonde wereld. Voedselveiligheid, kwaliteit en hygiëne zijn hierbij belangrijke begrippen.

In het kort

Niveaus

4

Locaties

  • Alkmaar

Leerweg

  • BBL
  • BOL

Jij bent

Jij ziet het belang van de kwaliteit van ons eten. Het moet veilig zijn en goed. Overal en altijd want eten is de basis voor iedereen. En je wil meer weten over de productie van voedsel en het verbeteren van de kwaliteit. Zie jij het als een uitdaging om deze belangrijke opdracht aan te gaan? Zo ja, dan gaat er een wereld voor je open. Want in de voedingsindustrie zijn tig-duizend banen. Met onwijs veel carrière- en groeikansen. 

Jij leert

Jij leert alles over de kwaliteit en het verbeteren van voedsel. Bijvoorbeeld door onderzoek te doen in het laboratorium. Maar je weet straks ook hoe je de apparatuur en mensen op de juiste plaats inzet. Natuurlijk leer je ook alles over hygiëne en voedselveiligheid. Zodat jij straks opdracht kunt geven om de werkomgeving schoon te houden. Jij levert straks een bijdrage aan een gezonde wereld. Want jij bewaakt de veiligheid van het voedsel dat in de winkels ligt of dat we eten in restaurants. 

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding zorgen we ervoor dat je straks alles weet over de productie van voedingsmiddelen. En dat dit op een veilige en gezonde manier gebeurt. Je krijgt vakken als: duurzaam voedsel, gezonde voeding, proces & kwaliteit, hygiëne, voedselveiligheid, productkennis en voedingscentrum. Daarnaast krijg je algemene vakken zoals Engels, Nederlands, SLB (studie- en loopbaanbegeleiding), burgerschap en rekenen. 

Na de opleiding

Na de opleiding ben je breed opgeleid voor allerlei functies die te maken hebben met de kwaliteit van voeding. Je kunt doorleren in het hbo of direct aan de slag als: chemisch/microbiologisch laborant, medewerker/leidinggevende kwaliteitsdienst, kwaliteitscontroleur en controleur voedselveiligheid.

Extra informatie

Over de opleiding Voeding & Kwaliteit moet je nog weten dat je veel in projectvorm werkt. Projecten zoals een eigen schoolbedrijf en verbeterprojecten in bedrijven. Dat is niet alleen leuk, maar ook handig. Want zo weet je zeker dat het met jouw competenties straks ook goed zit.

Vakexpert voeding & kwaliteit
Niveau 4 Duur: 3 jaar

Als vakexpert hou je je bezig met het verbeteren van de kwaliteit van voedsel en het productieproces. Je stelt een onderzoeksplan op naar producten en het productieproces, met het doel het milieu en de gezondheid te verbeteren. Je hebt kennis van het werken met laboratoriumapparatuur. Na de uitwerking van je onderzoek stel je een plan op en adviseer je over verbetering van het werkproces. Het onderzoek voer je uit onder begeleiding van je leidinggevende.

Doorstroom HBO of Duurzaamheid en Doorstroom HBO of Lean en Creatief. Verder maken de praktijklessen, (Internationale)BPV, regioleren en projecten een belangrijk deel uit van je opleiding.

Bekijk deze studie in cijfers

Praktijkvoorbeelden Voeding

Voeding en kwaliteit opleiding Vonk leerling met microscoop

Benieuwd naar praktijkvoorbeelden van onze opleidingen Voeding? Klik dan op de link hieronder.

Ga naar de praktijkvoorbeelden