
Voeding & Kwaliteit
Voeding is de basis voor alles en iedereen. Het is belangrijk dat voedingsmiddelen goed, veilig en duurzaam gemaakt worden. Zo leveren we een bijdrage aan een gezonde wereld. Voedselveiligheid, kwaliteit en hygiëne zijn hierbij belangrijke begrippen.
In het kort
Niveaus
Locaties
- Alkmaar
Leerweg
- BBL
- BOL
Jij bent
Jij ziet het belang van de kwaliteit van ons eten. Het moet veilig zijn en goed. Overal en altijd want eten is de basis voor iedereen. En je wil meer weten over de productie van voedsel en het verbeteren van de kwaliteit. Zie jij het als een uitdaging om deze belangrijke opdracht aan te gaan? Zo ja, dan gaat er een wereld voor je open. Want in de voedingsindustrie zijn tig-duizend banen. Met onwijs veel carrière- en groeikansen.
Jij leert
Jij leert alles over de kwaliteit en het verbeteren van voedsel. Bijvoorbeeld door onderzoek te doen in het laboratorium. Maar je weet straks ook hoe je de apparatuur en mensen op de juiste plaats inzet. Natuurlijk leer je ook alles over hygiëne en voedselveiligheid. Zodat jij straks opdracht kunt geven om de werkomgeving goed schoon te houden. Jij levert straks een bijdrage aan een gezonde wereld. Want jij bewaakt de veiligheid van het voedsel dat in de winkels ligt of dat we eten in restaurants.
Tijdens de opleiding
Tijdens de opleiding zorgen we ervoor dat je straks alles weet over de productie van voedingsmiddelen. En dat dit op een veilige en gezonde manier gebeurt. Je krijgt vakken als: duurzaam voedsel, gezonde voeding, proces & kwaliteit, hygiëne en voedselveiligheid. Daarnaast krijg je algemene vakken zoals Engels, Nederlands, SLB (studie- en loopbaanbegeleiding), burgerschap en rekenen.
Na de opleiding
Na de opleiding ben je breed opgeleid voor allerlei functies die te maken hebben met de kwaliteit van voeding. Je kunt doorleren in het hbo of direct aan de slag als: chemisch/microbiologisch laborant, medewerker/leidinggevende kwaliteitsdienst, kwaliteitscontroleur en controleur voedselveiligheid.
Extra informatie
Over de opleiding Voeding & Kwaliteit moet je nog weten dat je veel in projectvorm werkt. Projecten zoals een eigen schoolbedrijf en verbeterprojecten in bedrijven. Dat is niet alleen leuk, maar ook handig. Want zo weet je zeker dat het met jouw competenties straks ook goed zit.
Vakexpert voeding & kwaliteit
Niveau 4
Duur: 3 jaar
Bij deze opleiding leer je alles over de kwaliteit en het verbeteren van voedsel. Je leert vooral afwijkingen te herkennen en te voorkomen. Bijvoorbeeld door voedingsonderzoek te doen en dan samen met je collega’s te bedenken hoe je ervoor kunt zorgen dat afwijkingen niet meer voorkomen. En we leren je alles over voedselveiligheid want jij bewaakt straks de veiligheid van het voedsel dat consumenten kopen in winkels of restaurants. Bij jou staat voorop dat consumenten een goed en veilig product eten of drinken en hiermee lever jij een belangrijke bijdrage aan een gezondere wereld.
Opbouw van de opleiding
De opleiding is opgebouwd rondom thema’s. In het eerste jaar is dit bijvoorbeeld Food to Go, Food Market en Food Lab. Het tweede jaar stemmen we de thema’s af op het profieldeel van de opleiding. Voorbeelden zijn Food Chain (kwaliteit in de voedselketen), Food Startup (ontwikkelen van een product), auditen van een (school)kantine en Food Proof (voedingsonderzoek).
Welke vakken krijg je?
Binnen elk thema heb je drie vaste modules: bereiden, controleren en gezondheid. Elke module kent een aantal vakken zoals kwaliteitszorg, warenkennis, producttechnologie, levensmiddelenchemie, microbiologie en automatisering. We koppelen steeds de theorie aan de praktijk. Bij ‘bereiding’ leer je bijvoorbeeld welke koolhydraten er zorgen voor een stevige soep, hoe je die soep moet maken en hoe je de apparatuur moet bedienen. In de module ‘controle’ leer je over de kwaliteitseisen van soep. Tenslotte leer je in de module ‘gezondheid’ hoe gezond die soep is en welke alternatieven er zijn als je een vegetarische soep wilt maken. We werken in de opleiding met alle productgroepen; zuivel, granen, aardappelen, groente, fruit, dranken, vlees, vis en andere eiwitbronnen etc.
Keuzedelen
Naast verplichte vakken zijn er keuzedelen zoals ‘fit, veilig en gezond werken’, ‘duurzaamheid’, ‘voorbereiding hbo’, ‘productietechniek’, ‘Lean en creatief’ en ‘gezonde leefstijl’. Verder maken de praktijklessen, (Internationale)BPV, regioleren en projecten een belangrijk deel uit van je opleiding.
Karaktereigenschappen
Voor het volgen van deze opleiding zijn de volgende karaktereigenschappen van belang: je bent nauwkeurig, besluitvaardig, flexibel, samenwerkend en servicegericht.
Leerweg, duur en vooropleiding
De opleiding wordt gegeven in de bol-variant en duurt 3 jaar. Je kunt starten met de opleiding als je minimaal een diploma vmbo-kb hebt.
Waar kun je later gaan werken?
Na je opleiding kun je terecht bij allerlei voedingsmiddelenbedrijven (zoals bakkerijen, groente- en fruitverwerkers, zuivelbedrijven, brouwerijen) en supermarktorganisaties. Maar je kunt ook gaan werken bij adviesbureaus of bij de overheid.
Doorleren op het hbo
Na je diploma kun je doorleren op het hbo. Bijvoorbeeld in de richting voedingsmiddelentechnologie, laboratoriumtechniek, chemie, toegepaste biologie, food, commerce & technology, docent en kennismanager voeding en communicatie.
Praktijkvoorbeelden Voeding

Benieuwd naar praktijkvoorbeelden van onze opleidingen Voeding? Klik dan op de link hieronder.
Wil jij dit lopende schooljaar nog starten bij een opleiding Voeding? Neem contact op met Evelyn Schouten voor de mogelijkheden om nu nog met je opleiding te starten.
"Ik vind het belangrijk dat voedingsmiddelen goed, veilig en duurzaam worden gemaakt en daar probeer ik een bijdrage aan te leveren."