Technieksamenwerking in de hoogste versnelling

Studenten van de opleiding Monteur Mobiele Werktuigen van Vonk in Hoorn doen mee de ERA Challenge waarbij scholen met elkaar een technische en sportieve strijd aangaan met zelfgebouwde elektrische ERA-racewagens. Een mooie kans om de samenwerking tussen scholen met praktisch onderwijs te intensiveren en het technisch onderwijs aantrekkelijker te maken.

Hele proces van constructie, marketing, teambuilding tot aan de race

Door een samenwerking met De Spinaker doet Vonk mee met twee raceteams die elk afzonderlijk een kart bouwen. Wout de Ruijter ziet een enorme meerwaarde in de deelname van de studenten: ‘Behalve het bouwen van de karts en kennis verkrijgen over de toegepaste technieken wat elektrisch rijden betreft, komen er ook diverse softskills naar voren. De studenten moeten geheel zelfstandig als team samenwerken en doorlopen het hele proces van constructie, marketing, teambuilding tot aan de race. Bovendien lenen de elektrisch aangedreven voertuigen zich uitstekend voor praktijkonderwijs. Denk aan de koppeling met vakken als natuurkunde, wiskunde en techniek.”

Samenwerking van groot belang

De teams bestaan uit 7 studenten die elk afzonderlijk een eigen taak hebben in het team. Zo is er een teamleider die de planning in de gaten houdt, de teamleden moet aansturen en het overzicht moet houden. Uiteraard zijn er twee coureurs aangewezen, iemand die de PR moet doen, er is een student verantwoordelijk voor de catering, er is een hoofdmonteur aangewezen en een designer. Binnen het team is er de mogelijkheid te wisselen van functie gaande het proces zodat elke student in aanraking komt met de gevraagde vaardigheden. Belangrijk is in ieder geval dat ze moeten samenwerken.

23 maart eerste race

Het bouwen van de kart gaat volgens voorschriften omdat veiligheid natuurlijk heel belangrijk is en de studenten hier dus gehoor aan moeten geven. Als de karts af zijn nemen beide Vonk-teams, die gesponsord worden door TechniekPact West-Friesland en Microsoft, het op tegen andere scholen in Nederland en de Benelux. De eerste race is op 23 maart in Lelystad.