Dinsdag 26 november bij Vonk Alkmaar, Hoorn, Schagen en Den Helder.
Afgelopen woensdag heeft een groep van ongeveer 20 eerste- en tweedejaars Vonk-studenten, die worden opgeleid tot akkerbouwer, groente- of fruitteler, een bezoek gebracht aan Vertify. Vertify is een agrarisch onderzoekscentrum in Nederland, gespecialiseerd in praktijkgericht onderzoek. De organisatie stelt proefvelden en onderzoekkassen beschikbaar en stimuleert, faciliteert en organiseert innovatie binnen de tuin- en akkerbouwsector.
Na de coronapandemie zette de Vonk-opleiding Monteur Mobiele Werktuigen (MMW) de schouders onder een ambitieus project: de ontwikkeling van een niveau 4-opleiding, met ruimte voor uitdagend projectonderwijs. Een van de meest opwindende initiatieven binnen deze opleiding is het Superkart-programma, waarin studenten in teamverband werken aan elektrisch aangedreven superkarts.
Met twee zelfgebouwde elektrische karts deden studenten van de opleiding Monteur mobiele werktuigen (MMW) donderdag 14 maart mee aan de GreenKarting racing testdag in Lelystad. GreenKarting is een onderwijsprogramma dat studenten laat kennismaken met duurzame technologie en duurzame mobiliteit.
Studenten van onze opleiding Visserij deden donderdag 14 december mee aan de internationale maritieme Noordzee hackathon op Urk. Een hackathon is een evenement waarin studententeams binnen een korte tijd een oplossing bedenken voor een casus uit het bedrijfsleven. Dit keer ging het om uitdagingen binnen de maritieme sector. Naast Vonk-studenten uit Den Helder waren er ook studenten van Urk, Katwijk en Vigo (Spanje) aanwezig.
Naast de studenten van de opleiding Mechatronica dragen nu ook studenten van de opleiding Tuin, Park en Landschap (TPL) bij aan de leefbaarheid van de Den Helderse wijk ‘De Schooten”. Zij doen dit vanuit de kenniswerkplaats ‘De Circulaire wijk’. Binnen een kenniswerkplaats gaan studenten van het hbo, mbo en voorgezet onderwijs samen met de gemeente, regionale organisaties en inwoners op zoek naar innovatieve, duurzame en concrete oplossingen voor actuele problemen.
De eerste masterclass georganiseerd vanuit Biodivers Perspectief vond op 3 februari plaats met als onderwerp Vitale bodem. Getracht werd om alle sectoren hierin te betrekken, want zoals Theo Mulder van Mulder Agro het verwoordde: voor iedereen zijn de bodem en het bodemleven van het grootste belang. Daarbij benadrukte hij de relatie tussen bodemgezondheid en de gezondheid van plant, dier en mens. René Jochems als bodemecoloog en John Huiberts als ervaringsdeskundige gingen dieper in op de rol van bodemleven en hoe een vitale bodem wordt bereikt.
De opleiding veeteelt van Vonk heeft onder leiding van onder anderen Sijbren Mulder (docent Veehouderij) al meerdere jaren ervaring met SLO-projecten (Samen Leren Onderzoeken) waarbij hbo- en mbo-studenten samen optrekken. Dit jaar staan de opdrachten in het teken van Natuur Inclusieve Landbouw. Een zestal Texelse ondernemers heeft vraagstukken ingediend en negentien studenten gaan hier vanaf 24 november mee aan de slag.
De bollenteeltsector maakt zich zorgen over beperkte beschikbaarheid van chemische middelen en het verlies van meststoffen. Eén van de oplossingen wordt gezocht in een strategie waarbij telers gebruik maken van natuurlijke principes en groene middelen. Een belangrijke rol is hier weggelegd voor onderwijsinstellingen als het gaat om verdere verduurzaming van de bloembollenteelt en precisielandbouw.
Een werkbezoek over het project Duurzame Bloemkool vond begin september plaats bij bloemkoolteler Wim Reus in Hem. Tijdens de bijeenkomst werd onder andere gedeputeerde Ilse Zaal geïnformeerd over dit unieke project waar de effecten van het niet onderwerken van vaste strorijke mest op kleigrond worden onderzocht. Het direct onderwerken1 van mest is momenteel verplicht, maar niet onderwerken zou voordelen kunnen hebben.
Studenten van Aeres Hogeschool hebben de tool onlangs getest bij een aantal vollegrondsgroentebedrijven en toegelicht in een workshop, als onderdeel van het programma Biodivers Perspectief. Ze zijn bij de telers op bezoek geweest en hebben gegevens opgehaald om de berekeningen te kunnen maken. De deelnemende telers en studenten hebben geconstateerd dat Praktijktool BodemCoolstof nog wel een flink aantal aanpassingen nodig heeft om te kunnen functioneren voor de vollegrondsgroenteteelt.
We helpen je graag verder. Bekijk onze veelgestelde vragen, neem contact op met een vestiging, of stuur ons een e-mail. Wij zorgen ervoor dat je e-mail naar de juiste persoon doorgezet wordt.