Header amsterdam vmbo

Amsterdam

Alles onder één dak en toch klein, persoonlijk en overzichtelijk. Bij ons op school vind je alles wat jij nodig hebt voor goed onderwijs!

Lees verder
Bekijk onze video
Bekijk onze video
Bekijk onze video
Bekijk onze video
Veilig & kleinschalig

Vonk Amsterdam is een kleinschalige school en dat blijven we. Wij vinden het namelijk prettig dat we al onze leerlingen kennen, en zij ons. Wij willen er namelijk voor kunnen zorgen dat onze leerlingen en docenten zich thuis voelen bij ons op school. Daar maken wij ons sterk voor.

Signaleren & reageren

Als er iets aan de hand is, weten we elkaar makkelijk te vinden. En omdat we al onze leerlingen kennen, kunnen snel signaleren en reageren als dat nodig is. Zo zorgen we ervoor dat de schooltijd van al onze leerlingen zo prettig en succesvol mogelijk verloopt en dat iedereen de ruimte heeft om zichzelf te zijn en het beste uit zichzelf kan halen.

Veiligheidsenquête

Natuurlijk willen we graag van onze leerlingen weten of al onze inspanningen werken. Daarom houden we ieder jaar een veiligheidsenquête. Gelukkig komen daar altijd goede cijfers uit. Bij onze laatste enquête gaven onze leerlingen ons een 7,5 voor schoolklimaat en een 8,6 voor veiligheid.

Brugklastypen

Bij ons kun je de Basisberoepsgerichte, Kaderberoepsgerichte en Gemengde Leerweg volgen en een diploma voor de Theoretische Leerweg (mavodiploma) behalen. Daarvoor volg je de Gemengde Leerweg met een extra vak. Afhankelijk van het basisschooladvies en aanvullende gegevens word je geplaatst in één van deze leerwegen.

Opstromen en stapelen

Maar blijkt school voor jou bijvoorbeeld een makkie? Dan kun je zowel na het eerste als na het tweede leerjaar opstromen naar een hoger niveau. Het is bij ons ook mogelijk om te stapelen. Dat betekent dat je na het behalen van je diploma in 1 jaar tijd een diploma voor een hogere leerweg behaalt.

Jouw talent

Waar ben jij goed in? Wat zijn jouw talenten? Je hebt er vast een heleboel! Wij gaan samen met jou op zoek naar en werken aan die talenten. Dat kost je helemaal geen extra tijd, wat dat hoort gewoon bij je dagelijkse lessen. Zo kom je er vanzelf achter welke kant je op wilt als je bij ons je diploma hebt gehaald.

Sportklas en kookklas

Wil je extra tijd besteden aan koken of sporten? Dat kan bij ons! In het kopje ‘Sportief’ lees je over onze sportklas. Vind jij het heerlijk om in de keuken te staan? Wil jij de lekkerste maaltijden kunnen bereiden? Vanaf dit schooljaar starten we met de kookklas. Tijdens deze buitenschoolse activiteit leer je met verse producten (dus zonder pakjes en zakjes!) koken. Van een gezonde maaltijd tot koekjes en ander lekkers. Natuurlijk krijg je een portie mee naar huis, zodat je thuis kunt laten zien en proeven wat je geleerd hebt! Ieder blok wordt bovendien afgesloten met een diner waarbij ouders/verzorgers van harte welkom zijn.

Sportief

Beweging en gezondheid vinden we belangrijk, daarom bieden we bij Vonk extra mogelijkheden aan om lekker te bewegen tijdens en na schooltijd!

Topscore

Topscore Amsterdam geeft de kans te ontdekken welke sport bij jou past. De gemeente Amsterdam, onze school en sportclubs zorgen er samen voor dat jij tijdens en na schooltijd gratis kunt sporten. Via Topscore ontdek je in korte tijd alle ins en outs van de door jou gekozen sport. Als je je bij Topscore aanmeldt, train je iedere week samen met medescholieren. Daarnaast speel je wedstrijden en bezoek je activiteiten en evenementen. Ook laten we je zien waar je bij jou in de buurt kunt sporten. Je kunt samen met je vrienden meedoen aan Topscore, maar ook alleen. Plezier staat tijdens de training voorop!

Sportklas

Je kunt bij ons bijvoorbeeld in leerjaar 1 en 2 de sportklas volgen. Als je de sportklas doet, krijg je extra sportlessen naast de normale gymlessen. Je leert allerlei (bijzondere) sporten kennen, zoals klimmen, schaatsen, skaten en (beach)volleyballen. Daarnaast bezoek je sportwedstrijden en evenementen en doe je zelf mee aan toernooien. In de sportklas leer je ook nog meer over het menselijk lichaam, leer je samenwerken, leiding geven en organiseren.

Volg @clusiuscollegeamsterdamsport op Instagram om te zien wat Vonk Amsterdam allemaal doet aan sport!

Midden in de maatschappij

Op school gaat het niet alleen over slimmer worden. Je leert bij ons ook kiezen en werken met je hart en je handen. Vonk vindt het bijvoorbeeld belangrijk dat leerlingen zich verantwoordelijk voelen voor zichzelf en de wereld om ons heen. Daarom hebben we in ons onderwijs veel aandacht voor maatschappelijk betrokkenheid.

Stage

Wij laten onze leerlingen actief kennismaken met allerlei aspecten van de samenleving. Je volgt bijvoorbeeld al in het tweede leerjaar een maatschappelijke stage. Daarbij kun je denken aan het doen van vrijwilligerswerk bij organisaties voor zorg, buurtwerk of cultuur. Zo leer je op een leuke manier een andere kant van de maatschappij kennen!

Acties

Daarnaast worden er tijdens het schooljaar sociale acties georganiseerd door de leerlingen. Bij deze acties wordt geld opgehaald voor goede doelen die de school steunt. De goede doelen komen naar school om de leerlingen uit te leggen wat zij doen en waarvoor er geld opgehaald wordt, zodat de leerling zich bewust wordt van zaken die in de maatschappij spelen.

Leerlingenraad

Wat vind jij van ons onderwijs, duurzaamheid en onze organisatie? Als leerling kun je bij ons je stem laten horen in de Leerlingenraad. Je leert in de raad om mee te denken met ons. Zo werk je mee aan je eigen schoolsituatie en die van je vrienden!

Bijzondere prestaties

Gezonde School

Het landelijke vignet Gezonde School is de erkenning voor scholen die structureel werken aan het verbeteren van de gezondheid van hun leerlingen en medewerkers. En dat doen wij! Zo zorgen we voor actieve en gezonde leerlingen, een veilige schoolomgeving, een fris klimaat én we hebben aandacht voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling van onze leerlingen. Dat vinden wij belangrijk omdat het allemaal bijdraagt aan een gezondere leefstijl, betere schoolprestaties en minder schooluitval.  Het vignet Gezonde School is een initiatief van twintig landelijke gezondheidsorganisaties. Wilt u meer weten over het vignet Gezonde School? Kijk dan op www.gezondeschool.nl.

Certificaat "Voeding" & "Bewegen en sport"

Binnen het vignet Gezonde School zijn er themacertificaten te behalen. Wij zijn gecertificeerd voor de onderdelen “voeding” en “Bewegen en sport”. Binnen dit laatste thema gaat het om stimuleren van een actieve leefstijl onder leerlingen. Denk hierbij aan het geven van kwalitatief goede lessen bewegingsonderwijs en extra aandacht voor inactieve leerlingen. Maar ook aan het aanbieden van een breed en gevarieerd aanbod van bewegingsactiviteiten in en rondom de school. Wij bieden onze leerlingen een gevarieerd en structureel beweeg- en sportaanbod en doen dat niet alleen tijdens schooltijd, maar ook ervoor en erna.

Eco-Schools

Eco-Schools is hét internationale keurmerk voor duurzame scholen. Door het behalen van de groene vlag mogen we ons officieel een duurzame Eco-School noemen! Wij zijn actief bezig om de school en omgeving duurzamer te maken. Het Greenteam speelt hierin een belangrijke rol. Dit team, bestaande uit leerlingen uit alle klassen, is bevoegd om nationaal op te treden als Eco-Schools ambassadeur voor duurzaamheid in het onderwijs. De leerlingen krijgen ruimte om op eigen verantwoordelijkheid initiatieven te ontplooien. Zo besteden zij op ludieke wijze aandacht aan het scheiden van afval en recyclen van materiaal. Op deze manier wordt iedereen zich ervan bewust dat het helemaal niet zo moeilijk is om goed met het milieu om te gaan. Duurzaamheid is niet alleen binnen de school ingevoerd, maar ook in verschillende projecten die samen met de gemeente worden uitgevoerd. Ook al is de Groene Vlag behaald het GreenTeam blijft zich inzetten om de school en onze omgeving zo duurzaam mogelijk te maken en meer bewustzijn te creëren over dit thema.

Wij willen er namelijk voor kunnen zorgen dat onze leerlingen en docenten zich thuis voelen bij ons op school


Voor actuele schoolzaken en informatie die je nodig hebt als je al bij ons op school zit, verwijzen we graag naar ons intranet. Ben je op zoek naar informatie over bijvoorbeeld de schoolvakanties, de lestijden, contactpersonen, vertrouwenspersoon, etc. neem dan een kijkje in de schoolgids.