Practoraat voor innovatie zorgtechnologie
Het practoraat Zorgtechnologie is een samenwerkingsverband tussen Vonk en zorgorganisatie Omring. Het is een werkvorm waarbij docent-onderzoekers en specialisten samenwerken. Studenten doen praktijkonderzoek binnen zorg en welzijn om digitale zorgtechnologieën te leren kennen en toe te passen. De wisselwerking tussen de student, school en praktijk staat centraal.
Specifiek de inzet van zorgtechnologie, draagt bij aan toekomstbestendige ouderenzorg én innovatie in het onderwijs en de beroepspraktijk.
Over het practoraatDe hoofdvraag van het onderzoek is: hoe kunnen kennis en toepassingen van nieuwe en bestaande digitale zorgtechnologieën geadopteerd worden door studenten, professionals en vakdocenten en hoe kan dat gewaarborgd worden in het onderwijs en zorgorganisaties?
Werken aan innovatie, onze doelstellingen:
Het practoraat Zorgtechnologie staat voor het verspreiden van kennis en innovatie en het opleiden tot innovatief vakmanschap. Onze doelstellingen:
- Bijdragen aan toekomstbestendige ouderenzorg door inzet van zorgtechnologie.
- De student staat centraal in een netwerk van onderzoek, bedrijven, zorg- en welzijnsinstellingen en Vonk. Om zo te voldoen aan de vraag vanuit de markt aan goede beroepsoefenaars in de zorg.
- De practor en docent/onderzoekers zetten uitdagende onderzoeken op waardoor studenten e-health toepassingen kunnen leren en toepassen.
- Toepassingen die binnen het practoraat worden gebruikt, kunnen ook ingezet worden binnen het Vonk-netwerk. Zoals VR en AR.
- De doorlopende leerlijn van digitale zorgtechnologie is ingebed in de organisatie (monitoren, meten en bijhouden).
Toepassingen
De focus bij zorg- & welzijnsinstellingen zoals Omring, ligt op het onderzoeken en ondersteunen van e-health-toepassingen. Ook wordt gewerkt aan projecten vanuit het lectoraat geriatrische revalidatie zoals inzet van beeldzorg en apps bij revalidatie in de thuissituatie.
Bij Vonk staat het leren/kennen en toepassen van e-health-toepassingen door onderzoek centraal. Het gebruik van de VR-bril, die ook in het onderwijs wordt toegepast, is hier een goed voorbeeld van.
Kenniskring
Binnen het practoraat wordt gewerkt met een kenniskring bestaande uit de practor, hoofdonderzoeker en mensen uit de praktijk, waaronder docent/onderzoekers, instructeurs en docenten. Specifiek voor Zorgtechnologie is de kenniskring uitgebreid met studenten van Vonk en medewerkers van Omring.
De rol van het practoraat als kenniskring rijkt binnen het gehele netwerk van Vonk. Zo kunnen de zorgtechnologieën binnen het practoraat zoals VR-brillen en AR ook bij andere afdelingen en niveaus worden toegepast. Zoals bijvoorbeeld bij maritiem niveau 2, autotechniek, middenkader engineering, ICT, etc.
Voorbeelden van zorgtechnologie:
- Thuismonitoring van patiënten met chronische ziektes
- Beeldbellen
- Inzet van Artificial Intelligence (AI)
- Leefcirkels /robots/ gps-tracking
- Talrijke apps en fitbits
- VR bril/Augumented reality (AR)
- E-health toepassingen
- Slimme bril
- Zorgrobot
- Medicijndispenser
Studenten
Studenten maken door onderzoek in de praktijk kennis met e-health-toepassingen/innovaties binnen zorg en welzijn. Dit is een toevoeging op de reguliere lesstof. Ook kunnen studenten hun kennis direct toepassen op de werkvloer en overdragen aan collega’s.
Vonk werkt met het practoraat als initiator voor onderzoeken. Zorg- en welzijnsinstellingen zijn een leer- en werkplek voor de studenten. Uiteindelijk zal vanuit het practoraat een doorlopende leerlijn ontstaan bij zorg en welzijn die vanuit het vmbo en mbo aansluit op het hbo en wetenschappelijk onderwijs.
Over de practor
Gert Folkerts is practor en coördineert het practoraat Zorgtechnologie voor Vonk en Omring.
Voor vragen en meer informatie neem contact op met Gert Folkerts via gert.folkerts@vonknh.nl.
LinkedIn Gert: https://www.linkedin.com/in/gertfolkerts/
LinkedIn Groep Vonk Practoraat Zorgtechnologie: https://www.linkedin.com/groups/12857152/
Link Vonk Practoraat Zorgtechnologie op practoraten.nl: https://www.practoraten.nl/practoraten/zorgtechnologie/