Heerhugowaard-vmbo-header

Vrij Groen

Bij Vonk in Heerhugowaard kun je, naast het reguliere vmbo, ook kiezen voor Vrij Groen. Kom jij van de vrijeschool en heb je een vmbo-advies? Of spreekt vrijeschoolonderwijs en leren met je hoofd, hart en handen jou aan? Dan is Vrij Groen misschien wel iets voor jou! 

Lees verder

Vrij Groen brengt je lessen tot leven

Iedere dag start met twee uur periodeonderwijs. Tijdens dit blok staat een onderwerp uit de lesstof centraal. Je onderzoekt, je tekent, je zoekt, je overlegt, je discussieert. Je dompelt je helemaal onder in een onderwerp en doet verslag in je periodeschrift. Schrift? Eigenlijk meer een logboek met tekeningen, verzamelde aantekeningen, dingen die je te binnen schieten en creatieve verslagen. Na zo’n periode weet jij zo goed als alles over een onderwerp. Het boek? Dat gebruikte je echt alleen om dingen in op te zoeken.

Hoofd

Vrij Groen wordt het eerste twee jaar van het vmbo gegeven. Je kunt het volgen met basisberoeps, kaderberoeps en de gemengde leerweg. Natuurlijk volg je ook de andere vakken van het vmbo, je haalt tenslotte na vier jaar gewoon je vmbo-diploma die aan de wettelijke eisen voldoet. Het grootste verschil met het reguliere onderwijs zijn de periodeblokken. De lessen komen daar tot leven en laten je creativiteit borrelen.

Hart

Vrij Groen past bij je als je graag op een creatieve manier leert. Voel jij de ideeën al borrelen bij de start van een onderwerp? Heb jij het idee dat je meer en beter leert als je echt in een onderwerp mag duiken? Dan kan Vrij groen zomaar goed bij jou passen.

Handen

Je hoeft niet mooi te kunnen tekenen. Het is vooral belangrijk dat je graag leert om creatief te zijn. Om een onderwerp eens anders aan te pakken dan vanuit een theorieboek. Omdat je op verschillende manieren bezig gaat met de lesstof, onthoud je het beter of anders. Je gaat meer verbanden zien en komt zelf achter zaken door erover te tekenen, praten of beelddenken.

Goed om te weten

  • We zijn een reguliere vmbo-school met een vrijeschoolse stroming. We zijn dus geen Vrije school (met jaarfeesten en dergelijke). 
  • Onze docenten worden bijgeschoold in het lesgeven op de vrijeschoolse manier.
  • De eerste twee leerjaren zit je in een Vrij Groen vmbo-brugklas. Leerlingen van alle vmbo-leerwegen (BB, KB en GL/TL) zitten bij elkaar in de klas. In de bovenbouw (leerjaar 3 en 4) volg je de leerweg die het beste bij jou past. Je kunt er ook voor kiezen om TL te gaan volgen bij de vrijeschool Adriaan Roland Holstschool in Bergen. 
  • Weten of deze manier van onderwijs bij je past? Daar kom je maar op één manier achter: kom langs op de open dagen of informatieavonden, vraag veel aan huidige leerlingen en docenten en bekijk dan ook een periodeschrift.

Lessen volgen met je hart, hoofd en handen? Dan is Vrij Groen iets voor jou!

Bekijk onze video
Bekijk onze video
Esmee en Merel

“Je gaat zelf op onderzoek uit, dan onthoud je het beter”

Eerstejaars leerling Esmée Smit (13) vindt de manier van leren erg prettig: “Omdat je veel zelf doet en veel zelf op onderzoek gaat, onthoud je alles ook veel beter. Soms ziet een onderwerp er moeilijk uit maar dan gaan we er zo creatief mee bezig dat het vanzelf duidelijk en begrijpelijk wordt.” “Je bent ook niet bewust bezig met alle teksten lezen en uit je hoofd leren, de tekst ondersteunt eigenlijk alleen nog maar”,  voegt ze toe. “Het is wel handig als je houdt van creatief bezig zijn”, vertelt eerstejaars leerling Merel de Boer (12). “In je periodeschrift staan eigenlijk alleen maar tekeningen. En ook bij Nederlands moesten we een persbericht schrijven, maar dan in de vorm van een filmpje.”  


Aanmelden?

Aanmelden kan via het algemene aanmeldformulier van onze vestiging. De eerste klas Vrij Groen kan van start bij een aanmelding van minimaal 16 leerlingen. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen worden 1 of 2 klassen geformeerd. Mochten er teveel aanmeldingen zijn voor 1 klas, maar te weinig voor 2 klassen dan zijn we helaas genoodzaakt om te gaan loten. Hierbij hebben leerlingen van de vrijeschool basisschool voorrang op een plek binnen Vrij Groen, evenals leerlingen die een broer/zus al hier op school hebben zitten.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de onderwijsstroom Vrij Groen? Neem contact op met directeur van de school de heer W. van Reenen: w.vanreenen@clusius.nl.

Informatieavond 2021 terugkijken