Internationaal

Internationale stage (ibpv)

Bij Vonk word je voorbereid op leven en werken in een internationale wereld. Onze studenten krijgen tijdens hun opleiding de mogelijkheid om een stage in het buitenland te doen, dit heet internationale beroepspraktijkvorming (ibpv). Een ibpv is een bijzondere ervaring die je nooit meer vergeet. Naast internationale competenties ervaar je de (werk)gewoonten in een ander land, je leert nieuwe mensen kennen en vaak leer je een andere taal. Er zijn nog veel meer redenen om gebruik te maken van de kans om een internationale ervaring op te doen, lees dus snel verder!

Bij Vonk is er voor bijna alle studenten de mogelijkheid om een internationale bpv te doen. Als je een ibpv gaat organiseren, moet je met veel verschillende zaken rekeninghouden. Dit kun je teruglezen op deze website. Je moet ruim een half jaar van te voren al starten met een gesprekje met jouw bpv-begeleider waarna jullie tijdens de gehele voorbereiding en gedurende de ibpv contact met elkaar houden. 

Een ibpv kan je in veel gevallen samen met een klasgenoot doen of alleen. Bij enkele opleidingen kan je niet met iemand anders naar een bedrijf omdat het ontwikkelen van bepaalde vaardigheden nou eenmaal beter lukt als je zelfstandig op stap bent. Sommige bedrijven hebben ruimte voor één student en bij sommige bedrijven kan je juist wel samen terecht. Vraag dus altijd even bij jouw bpv-begeleider en ook bij het bedrijf naar de mogelijkheden! Meer dan twee studenten bij hetzelfde leerbedrijf is nooit toegestaan.

Laat je inspireren door deze verhalen van andere studenten en volg op je gemak de Routekaart ibpv zodat je weet hoe jij jouw ibpv tot een succes kan maken! 


Ben je enthousiast geworden of wil je aanvullende informatie, dan kan je contact opnemen met Marina van Staveren.

Stap 1: Gesprek met jouw bpv-begeleider

Jouw ibpv-begeleider

Je bent enthousiast geworden over een ibpv en je wilt graag weten wat voor jou de mogelijkheden zijn! Het organiseren van de ibpv kost veel tijd, je hebt wel een half jaar nodig om alles te kunnen organiseren. Maak dus ruim op tijd een afspraak met jouw bpv-begeleider om te horen wanneer een ibpv tijdens jouw opleiding past. Er zijn meerdere ibpv-begeleiders bij Vonk en via jouw bpv-begeleider kan je contact opnemen zodat je een afspraak kan maken. Samen kunnen jullie het hebben over het land of het soort bedrijf waar je naartoe kan, misschien wil je voor iets helemaal nieuws gaan of zoek je juist een bedrijf dat lijkt op een leerbedrijf waar je al eens een bpv hebt gedaan. Jouw ibpv-begeleider weet vaak wat voor soort bedrijf goed bij jou zou passen en is bekend met veel leerbedrijven in jouw vakgebied.

Jouw mentor

Je maakt nu zelf een afspraak met jouw mentor. Jouw mentor weet hoe het met jou gaat en of een ibpv bij jou past. Je bespreekt dan ook de voorwaarden waar je aan moet voldoen zoals goed hebben meegedaan in de klas en geen achterstanden hebben met jouw schoolwerk. De startdatum van jouw ibpv is nog ver weg en waarschijnlijk is er nog voldoende tijd om eventuele achterstanden weg te werken. Het is dan goed dat jouw mentor net als de bpv-begeleider op de hoogte is van jouw wens om een ibpv te doen. 

Als jouw bpv-begeleider en jouw mentor toestemming hebben gegeven dan kan je verder met de organisatie van jouw internationale bpv!

Ibpv-to do list

Jouw ibpv-begeleider bespreekt alle stappen met jou door samen de ibpv-to do list door te nemen, je ontvangt dan ook meteen jouw eigen ibpv-to do list. Je moet deze to do list zelf goed bewaren en bijhouden, er staan ook veel linkjes in die je nodig hebt tijdens de voorbereidingen.

Stap 2: Op zoek naar een leerbedrijf

Je heb overlegd met jouw ibpv-begeleider en met jouw mentor en je weet nu dat je kan gaan zoeken naar een leerbedrijf.

Het leerbedrijf

Een leerbedrijf in het buitenland moet net als in Nederland erkend zijn voor jouw opleiding. Je kan op zoek naar alle erkende leerbedrijven in de hele wereld op Stagemarkt.nl.  Je doet dit op dezelfde manier zoals je ook naar een leerbedrijf in Nederland zoekt, via jouw opleidingscode (Crebo). Je kan deze opleidingscode intikken bij zoekterm en je kan in een specifiek land zoeken of juist kijken bij 'al het buitenland' helemaal onderaan de lijst. Op die manier zie je een lijst met alle erkende leerbedrijven.

Er zijn natuurlijk meer manieren om een goed leerbedrijf te vinden. Als je zelf al een bedrijf op het oog hebt dat nog niet erkend is, dan kan je dit bespreken met jouw ibpv-begeleider. Als het bedrijf past binnen jouw opleiding dan kan je solliciteren voor een bpv plek. Als zij jou deze kans willen bieden dan kan het bedrijf zich aanmelden bij SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en de erkenning aanvragen, gelukkig is de site ook in het Engels beschikbaar. Iemand van SBB zal dan contact opnemen met het bedrijf en bepalen of het een erkend leerbedrijf kan worden. Ook wij zullen natuurlijk met het bedrijf bespreken of zij geschikt zijn als leerbedrijf.

Houd dus je oren en ogen goed open, het kan zomaar gebeuren dat iemand op school, op een verjaardag of ergens anders het heeft over jouw ideale bedrijf of regio in het buitenland!

De sollicitatie

Als je gaat solliciteren bij een bedrijf dan doe je dat vrijwel altijd in het Engels. Zelfs als er Nederlandse mensen bij het leerbedrijf werken is de kans groot dat een lokale medewerker jouw sollicitatiebrief als eerst binnenkrijgt. Jouw ibpv-begeleider kan jou advies geven bij het schrijven van een goede sollicitatie en ook op internet zijn goede voorbeelden te vinden. Een belangrijke regel bij het schrijven van de brief is dat je altijd beleefd bent.

Stap 3: Praktijkovereenkomst

De praktijkovereenkomst noemen we op school vaak in het kort POK. In de POK staat informatie over school, over jou en over het leerbedrijf, de start- en einddatum van de ibpv en de hoeveelheid bpv-uren die jij moet doen. 

Leerbedrijven in alle landen buiten Nederland ontvangen een Engelstalige POK. Hierin staan in het Engels de voorwaarden waar wij als school en waar zij als leerbedrijf aan moeten voldoen. Deze POK moet door iedereen zijn getekend voor jij begint met jouw bpv of ibpv.

Je vraagt de POK aan door het Internationaal gegevensformulier in Eduarte portalen in te vullen, daar verzamelen we direct alle informatie die nodig is bij een bpv buiten Nederland. De POK wordt door onze administratie naar jou en naar het leerbedrijf gemaild en iedereen kan digitaal ondertekenen. Hierdoor kan dit snel voor elkaar zijn!  Pas nadat de POK door iedereen is getekend is jouw ibpv officieel en kan je verder gaan met de voorbereidingen. 

Stap 4: Paspoort, ID-kaart & visum

Paspoort of identiteitskaart kaart

Je hebt binnen Europa altijd een geldige identiteitskaart (ID kaart) nodig, zowel om te reizen als om je te kunnen identificeren als daarom wordt gevraagd. Als jouw ibpv buiten Europa is dan heb je een paspoort nodig. Je kan buiten Europa niet met een ID kaart reizen, ook niet naar het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden. 

Een paspoort moet je op tijd aanvragen, per gemeente is de aanvraagtijd verschillend maar in sommige gevallen duurt het wel zes weken voor je je paspoort kan ophalen. Bedenk dus op tijd of je een paspoort nodig hebt! Jouw paspoort of ID kaart moet na de terugkomst datum nog een bepaalde periode geldig zijn, in veel gevallen zes maanden. Zorg er voor dat je de datum waarop jouw paspoort of ID kaart verloopt dus niet te dicht op jouw terugreis datum ligt. 

Werkvergunning en Visum

Voor landen buiten de EU is het soms nodig om een visum aan te vragen. Dit visum kan een speciaal stagevisum zijn of een werkvergunning. De reden van de benaming werkvergunning is dat een bpv in sommige landen 'werk' wordt genoemd en daar heb je een vergunning voor nodig. In onderstaande informatie gebruiken we de term visum waarmee we ook direct de werkvergunning bedoelen. 

In sommige landen buiten de EU moet je 18 jaar zijn om een visum aan te mogen vragen waarna de aanvraag nog enkele weken tot maanden kan duren. In de USA kan je met 17 jaar al een aanvraag starten maar op het moment dat je het visum gaat ophalen bij een ambassade moet je wel 18 jaar zijn. Er zijn ook landen waar helemaal niet naar leeftijd wordt gekeken. Houd hier dus altijd rekening mee!Er zijn verschillende manieren om een visum aan te vragen, dit verschilt per land. Veel voorkomende manieren zijn:

  • Zelfstandig online (bijvoorbeeld bij Nieuw-Zeeland & Australië)
  • Gedeeltelijk of volledig door het bedrijf (bijvoorbeeld bij China)
  • Door een bemiddelingsbureau (bijvoorbeeld de USA)

Vraag altijd bij je bpv-begeleider na wat de regels zijn in het land waar jij naartoe wilt. School kan jou adviseren over het benodigde visum en hoe je jouw visum aan kan vragen. 

Stap 5: Let's talk money

Een ibpv kost natuurlijk geld. Je gaat op reis en je moet ergens wonen, eten en je wilt natuurlijk ook nog leuke dingen doen. Gelukkig zijn er vergoedingen en subsidies en zeer waarschijnlijk heb jij recht op één of meerdere hiervan. Alle vergoedingen en subsidies worden samen met jouw ibpv-begeleider aangevraagd. 

DUO vergoedingen

Als je voor jouw opleiding een periode in het buitenland bent, dan heb je recht op een aantal vergoedingen van DUO.

Als je een ov-reiskaart hebt van DUO, dan kan je een ov-vergoeding krijgen voor de maanden waarin je in het buitenland bent. Je kan dan namelijk geen gebruik maken van jouw ov-reiskaart. Dit kan óók als je nog geen 18 jaar bent. 

Vanaf 18 jaar hebben vrijwel alle mbo studenten recht op een basisbeurs van DUO. Als je die hebt aangevraagd en maandelijks een thuiswonende beurs ontvangt, dan kan je voor de maanden waarin je weg bent een uitwonende beurs aanvragen. Dit kan voor alle maanden waarvan je op de 1e dag van de maand in het buitenland bent.

Erasmus+ subsidie binnen Europa

Vonk voldoet aan alle eisen om jaarlijks subsidie te mogen aanvragen bij het Europees Platform voor strategische samenwerking en mobiliteit binnen de EU.

Wij willen graag dat al onze studenten met behulp van deze Erasmus+ subsidie de mogelijkheid krijgen om een een internationale bpv te doen. Deze subsidie kan jou helpen om een deel van de kosten van jouw bpv in het buitenland te betalen. Samen met jouw ibpv-begeleider vraag je deze Erasmus+ subsidie aan.

Je ontvangt 70% van het subsidie bedrag en de reiskosten nadat de subsidie is aangevraagd. De overige 30% ontvang je na afloop van de ibpv als je aan alle verplichtingen hebt voldaan. 

Het bedrag dat je krijgt is afhankelijk van het land waar je naar toe gaat en de lengte van de ibpv. Neem voor de precieze bedragen van de subsidie contact op met jouw ibpv-begeleider. Om de subsidie te ontvangen moet je een aantal documenten aanleveren. Ook moet je een taaltest Engels maken aan het begin van je ibpv. Het resultaat van de test heeft geen invloed op het krijgen van de subsidie. Als blijkt dat je taalniveau nog niet zo goed is of als je juist jouw taalkennis wilt verbeteren, kun je meedoen aan een online taalcursus Engels. Wanneer je goed hebt gescoord op de taaltest, kun je in aanmerking komen voor een taalcursus in een andere taal, bijvoorbeeld in de taal van het land waar je naartoe gaat.

Je krijgt subsidie als: 

  • De bpv in een EU-land plaatsvindt en/of deelneemt aan het Erasmus+programma.
  • De bpv-periode minimaal twee weken is.

Als je de ibpv vroegtijdig afbreekt of als je niet voldoet aan je verplichtingen, moet het vooruit ontvangen geld worden terugbetaald aan Vonk. 

Stap 6: Waar ga ik wonen?

Tijdens jouw ibpv woon je natuurlijk in de buurt van jouw leerbedrijf. De huisvesting kan op veel verschillende manieren geregeld worden. In veel gevallen helpt het leerbedrijf jou op weg als je hiernaar vraagt. Zij hebben vaak ervaring met andere studenten die ook in de buurt hebben gewoond en dan kunnen ze je doorverwijzen. Bij sommige bedrijven kan je intern verblijven, als deel van het gezin of met een eigen appartementje op het terrein. Als het leerbedrijf jou niet kan helpen dan zijn er veel manieren om woonruimte te vinden via sites voor

studentenwoningen of bij een B&B. 

Jouw ibpv-begeleider kan je helpen met tips om te zoeken naar een geschikt plekje. De huisvesting blijft echter wel altijd jouw eigen verantwoordelijkheid, je moet dit zelf regelen en soms is dat best lastig. Gelukkig komt het bijna nooit voor dat een ibpv niet door kan gaan door gebrek aan woonruimte. 

Stap 7: Inentingen

In sommige landen is het verplicht om bepaalde inentingen (vaccinaties) te hebben voordat je het land binnenkomt. Er zijn ook bedrijven die studenten verplichten om een inenting te hebben, bijvoorbeeld voor Rabies als je met dieren gaat werken. 

Huisarts en GGD

Neem contact op met jouw huisarts om jouw plannen voor de ibpv te bespreken. Als je een medisch dossier hebt dan kan de huisarts jou verder helpen. Je kan ook via de GGD aan informatie komen en de juiste inentingen halen.

Sommige bedrijven vragen om een bewijs van jouw inentingen, ook dit kan je bij de GGD in verschillende talen opvragen. 

Stap 8: Regel je reis

Je kan nu jouw reis gaan plannen. Afhankelijk van jouw bestemming en jouw persoonlijke voorkeur kan je gaan vliegen, met de trein of bus of misschien ga je wel met de auto. 

Je mag natuurlijk helemaal zelf beslissen hoe je op reis gaat en of je dit zelf regelt of via een reisorganisatie. Zorg ervoor dat je vooraf goed overlegt met het leerbedrijf of welke reisdatum voor hen uitkomt. Soms willen ze jou ophalen en dat moeten zij zelf ook kunnen organiseren. Lees ook goed de reisadviezen die gelden tijdens jouw ibpv. 

Bespreek dus wat voor iedereen het best uitkomt en kijk ook zelf naar de prijzen van verschillende reisdata, soms zit er een groot prijsverschil tussen opeenvolgende reisdagen. 

De A-weken voor en na jouw ibpv zijn vaak gereserveerd voor toetsen of andere verplichtingen op school. Plan jouw reis dus binnen de data van de bpv periode. Vragen hierover kan je altijd aan jouw mentor of bpv-begeleider stellen. 

Stap 9: Verzekeringen

Als je een internationale bpv doet moet je goed verzekerd zijn voor jezelf en voor jouw spullen maar ook voor de eigendommen van het bedrijf die jij mag gebruiken. Om deze reden is het belangrijk dat je dit allemaal goed uitzoekt en regelt. Je moet zelf een (aanvullende)verzekering hebben die medische dekking biedt in het land waar je naartoe gaat. Daarnaast wil je natuurlijk ook verzekerd zijn voor activiteiten die je in jouw vrije tijd gaat uitvoeren. In veel gevallen moet je ook aanvullend verzekerd zijn voor jouw beroepsgroep als je bijvoorbeeld met landbouwmachines gaat werken. 

Aansprakelijkheid

Zodra alle betrokkenen de praktijkovereenkomst ondertekend hebben, val jij volgens de wet onder de verantwoordelijkheid van het leerbedrijf als werknemer van dit leerbedrijf. Dit betekent onder andere dat het leerbedrijf verantwoordelijk is voor het zorgen van een veilige werkomgeving, goede instructies en de plicht heeft jou goed te begeleiden tijdens de bpv-periode. Het betekent ook dat het leerbedrijf verantwoordelijk is voor jouw doen en laten tijdens de ibpv. Van ieder leerbedrijf wordt verwacht dat ze een aansprakelijkheidsverzekering

voor bedrijven (AVB) hebben afgesloten en dat elk geval van schade moet worden verhaald op de AVB van het leerbedrijf. Alleen wanneer jij opzettelijk of bewust roekeloos handelt, kan je persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.

Helaas blijkt dat in het buitenland de verzekeringen vaak minder dekkend zijn en dat bedrijven vaak zelf de schade moeten betalen. In onze Engelstalige praktijkovereenkomst staat beschreven dat studenten een aanvullende verzekering moeten afsluiten zodat in het geval van schade ook de verzekering van de student aangesproken kan worden. Deze verplichte AON Student Insurance dekt in veel gevallen een deel van de schade als het bedrijf niet voldoende verzekerd blijkt. Deze verzekering is dus een verplichting die je aangaat als je de POK ondertekent, meer informatie over de AON Student Insurance vind je via de link hiernaast. Ook bij schades in het buitenland is er sprake van een eigen risico, de hoogte hiervan varieert per land. 

Heb je alle stappen doorlopen?

Je bent nu helemaal klaar voor jouw ibpv. Je wordt door jouw bpv-begeleider uitgenodigd voor de Get Multinational bijeenkomst op school waar we jou aan de hand van voorbeelden en opdrachten zullen voorbereiden op jouw internationale beroepspraktijkvorming. Veel succes en plezier in het buitenland!


Ben je enthousiast geworden of wil je aanvullende informatie, dan kan je contact opnemen met Marina van Staveren.