
Heerhugowaard
Jij kent ons en wij kennen jou. Dat is waar onze kleine vmbo-school heel groot in is. Samen werken we aan een fijne tijd bij ons op school.
Lees verderNaast de theorie- en praktijkvakken besteden we ook aandacht aan duurzaamheid en persoonlijke ontwikkeling. Omdat we een kleine school zijn met kleine klassen, kent iedereen elkaar en zorgen we er samen voor jij het onderwijs krijgt dat het beste bij jou past. Of je nou uitblinkt in een vak of er wat extra moeite mee hebt.
Leuke activiteiten
Leren doe je niet alleen maar door opdrachten te maken in de klas. Daarom organiseren wij ieder schooljaar verschillende activiteiten, zoals:
- Gastlessen: Bijvoorbeeld van de Nederlandse Spoorwegen, de gemeenteraad en vuurwerkvoorlichters.
- Kerstworkshops: Om de vakantie in te luiden organiseren we op de laatste dag voor de kerstvakantie voor de onderbouw altijd een dag met workshops zoals: persluchtduiken, koekjes bakken, kerstboompjes uitzagen en nog veel meer.
- Culturele activiteiten: bijvoorbeeld een voorstelling bekijken of meegaan op een interessante excursie.
- Lampenproject: dit is een wedstrijd waarbij leerlingen lampen ontwerpen en maken van materialen die hergebruikt kunnen worden.
- Schoolfeesten: een thema feest voor de onderbouw en een spetterend kerstgala voor de bovenbouw.
Vrij Groen
Bij Vonk Heerhugowaard kun je, naast het reguliere vmbo, ook kiezen voor Vrij Groen. Kom jij van de vrijeschool en heb je een vmbo-advies? Of spreekt vrijeschoolonderwijs en leren met je hoofd, hart en handen jou aan? Dan is Vrij Groen misschien wel iets voor jou!
Gezonde school
Wij vinden gezondheid belangrijk. Want als je fit bent, leer je sneller en beter. Daarom kun je bij ons in de pauze bijvoorbeeld een potje voetballen, trefballen enz. Pauzesport noemen we dat. Regelmatig staat er in de “lange” pauze een gymleraar of –lerares klaar om een potje met je te sporten. Daarnaast zorgen we ervoor dat er in de kantine gezonde broodjes te koop zijn. Die worden samen met de leerlingen uit klas 3 elke dag vers gemaakt.
Omdat we gezondheid zo belangrijk vinden is het logisch dat onze hele school rookvrij is. Ten slotte vinden wij dat energiedrankjes en leren niet samen gaan, daarom hebben we ook met elkaar afgesproken dat die hier op school niet thuishoren. In onze leerlingenraad worden regelmatig goede ideeën besproken waarmee we onze school nog leuker, gezonder en aantrekkelijker proberen te maken.
Onze kantine voldoet aan de richtlijnen van het Voedingscentrum, de Richtlijnen Gezondere Kantines. Ieder jaar brengen wij het aanbod in de kantine in kaart met de Kantinescan en rapporteren we de uitkomst aan de directie.
Passend onderwijs
Sommige leerlingen hebben een beetje extra hulp nodig tijdens hun schooltijd. Wij vinden het belangrijk dat onze leerlingen hun opleiding succesvol doorlopen en aan het einde van de rit klaar zijn voor een vervolgopleiding. Daarom kijken we als een leerling zich aanmeldt voor ons vmbo, altijd of/welke (extra) ondersteuning de leerling nodig heeft om zijn of haar diploma te kunnen behalen. We kijken ook of wij denken in staat te kunnen zijn aan de ondersteuningsbehoefte van de aangemelde leerling te kunnen voldoen binnen onze setting.
Ondersteuning
Met ons docententeam en ondersteuningsteam zorgen we, binnen de mogelijkheden van onze school, voor ondersteuning voor onze leerlingen. Dit kan zijn door middel van een kortdurende training op het gebied van omgaan met faalangst of leerlingbegeleiding waarbij gewerkt wordt aan een specifiek doel. Binnen onze school hebben wij daarnaast een lokaal waar we leerlingen op kunnen vangen die even een momentje rust nodig hebben.
Deskundig
Voor deze ondersteuning hebben we allerlei deskundigen in huis zoals o.a. een ondersteuningscoördinator, leerlingbegeleiders en een schoolverpleegkundige. Daarnaast werken we samen met instanties zoals GGZ en CJG. Ook is onze school aangesloten bij het Samenwerkingsverband Vo/Vso Noord-Kennemerland. Dat betekent dat een groep scholen uit deze regio samen afspraken hebben gemaakt over ondersteuning die wordt geboden aan hun leerlingen. Bovendien kunnen we elkaar (indien nodig) helpen met onze ervaringen en deskundigheid. Als het om passend onderwijs gaat, worden binnen dit samenwerkingsverband 4 niveaus van ondersteuning onderscheiden:
- Basisondersteuning (niveau 1): dit is de ondersteuning die de scholen voor voortgezet onderwijs in Noord-Kennemerland aan álle leerlingen biedt (hierover zijn in Noord-Kennemerland tussen de scholen afspraken gemaakt).
- Lichte ondersteuning (niveau 1): deze ondersteuning gaat iets verder, maar is bedoeld voor een geselecteerde groep leerlingen. De school bepaalt zelf welke leerlingen hiervoor in aanmerking komen.
- Extra ondersteuning: dit betreft de vormen van ondersteuning die aanmerkelijk verder gaan dan de basis- en lichte ondersteuning. Extra ondersteuning kan vrij licht en kortdurend van aard zijn (niveau 2), maar ook zwaar en langdurig en plaatsvinden binnen of buiten de school (niveau 3).
- Intensieve ondersteuning: (ook niveau 3) voor leerlingen met complexe vragen op meerdere leefgebieden.
"Bij ons is elke leerling goed in beeld"
Voor actuele schoolzaken en informatie die je nodig hebt als je al bij ons op school zit, verwijzen we graag naar ons intranet. Ben je op zoek naar informatie over bijvoorbeeld de schoolvakanties, de lestijden, contactpersonen, vertrouwenspersoon, etc. neem dan een kijkje in de schoolgids.