Vonk AMC

Zij-instroom

Jouw opleiding tot docent bij Vonk? Natuurlijk!

Wij helpen jou alles uit een zij-instroomtraject te halen.

Je wordt begeleid om je kennis en vaardigheden in de praktijk toe te passen en verder te ontwikkelen. Meerdere collega's hebben hun weg via een zij-instroomtraject al gevonden op onze acht vmbo vestigingen en zeven mbo vestigingen. Ben jij de volgende? 

Jaap Boon Docent Groen

Werken in het onderwijs geeft veel voldoening

Jaap Boon werkte tot september 2021 in het laboratorium en voerde zaadgezondheidstesten uit. Toen startte hij als docent Plant in Grootebroek. Terwijl hij al voor de klas stond, volgde hij de hbo-opleiding tot docent. Binnenkort studeert hij al af.

Inez Ipema Vonk

Veel vrijstellingen als docent basisonderwijs

Inez Ipema is docent Nederlands bij Vonk in Purmerend. Voorheen werkte zij in het basisonderwijs. Ze heeft de overstap gemaakt naar het voortgezet onderwijs en geeft nu al les aan de onderbouw.

Vonk leraar Ard Kroon geeft uitleg op digibord, groen onderwijs

Van kweker naar docent

Eigenlijk is het leven van de studenten wel te vergelijken met dat van de zij-instroomdocent. Het is een mix van studeren, lessen en dat gecombineerd met de echte praktijk. Ard Kroon spreekt uit ervaring. Hij maakte zelf vijf jaar geleden de overstap van kweker naar docent. 

Zij-instroom vanuit bedrijfsleven

Wil jij graag aan de slag als docent in het mbo maar heb je niet de juiste vooropleiding? Bij Vonk kan jij aan het werk terwijl je ook in opleiding bent. Dit is het werk-leer traject in samenwerking met Aeres Hogeschool Wageningen, Hogeschool van Amsterdam en NHL Stenden in Leeuwarden. Hiermee sta je al vanaf het begin zelfstandig voor de klas.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een werk-leertraject of er een aanvragen? Neem dan contact op met onze HR-afdeling of stuur direct een e-mail naar p-en-o@vonknh.nl

Aeres werk-leer traject voor vmbo

Door de nauwe samenwerking met Aeres is er ook de mogelijkheid om een werk-leer traject op Hbo-niveau te volgen bij Vonk. Zo leer je voor een groot deel gelijk in de praktijk. 

Zij-instroom in het Beroep (ZIB) van Aeres Hogeschool Wageningen is een scholingstraject waarmee je in twee jaar een tweedegraads bevoegdheid behaalt voor het vmbo profiel ‘Groen’. Om hiervoor in aanmerking te komen heb je minimaal een hbo-diploma nodig.

De belangrijkste kenmerken van een instroom-traject zijn:

 • Gelijktijdig werken als docent en studeren voor je onderwijsbevoegdheid
 • Een studietraject op maat na het doorlopen van een geschiktheidsonderzoek
 • Maximale studieduur: 2 jaar
 • Bevoegdheid behalen voor complete beroepsonderwijs: vmbo, mbo en praktijkonderwijs

Groen Consortium is een partnerschap van Aeres met meerdere Aoc’s (agrarisch opleidingscentra) uit het land voor dit werken-leren traject waarmee de kwaliteit van de opleiding en de aansluiting tussen lerarenopleiding en praktijk wordt geoptimaliseerd.

Jouw ontwikkeling om een fantastische docent te worden staat voor ons op één! 

Dit bieden we jou

 • Individuele begeleiding tijdens je stage; schoolopleiders stimuleren het beste uit jezelf te halen
 • Goede aansluiting tussen je theorieopleiding en de praktijk
 • Heb je een onderzoeksopdracht? Ook daar helpen we je bij
 • Je kunt vier jaar lang stagelopen op verschillende vestigingen
 • Een passende, veelzijdige en rijke leeromgeving met veel diversiteit
 • Kies uit acht verschillende vestigingen met ieder een eigen sfeer
 • Bepaal zelf of je gaat voor een stage in het vmbo en/of mbo!

Informatie en aanvragen Zij-instroom traject

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een werk-leertraject? Neem dan contact op met onze HR-afdeling of stuur direct een e-mail naar p-en-o@vonknh.nl.

Wil je weten wat er bij een zij-instroom traject komt kijken en of het iets voor jou is? Kijk dan op www.stappeninhetonderwijs.nl. Dit is een website geiniteerd door diverse scholen en instellingen uit de regio Noord-Holland Noord.