Internationaal

Internationaal

Bij Vonk krijg je op verschillende manieren de kans om tijdens je opleiding buitenlandse ervaringen op te doen. Zo word jij voorbereid voor een steeds internationaler georiënteerde wereld.

Lees meer

Bij Vonk word je voorbereid op leven en werken in een internationale wereld. Daarom heeft internationalisering een belangrijke plek binnen ons onderwijs.

In het vo betekent internationalisering dat er aandacht wordt besteed aan de multiculturele samenleving waarin wij leven. Tijdens themaweken leren de leerlingen over gewoonten en gebruiken uit andere culturen en door te werken met bijvoorbeeld eTwinning maken leerlingen kennis met leeftijdsgenoten in een ander land door samen online aan een opdracht te werken.

Al onze mbo-studenten worden opgeleid om te gaan werken in een steeds internationaler georiënteerde wereld. Een aantal van onze opleidingen leidt zelfs op voor internationale sectoren.

Voor welke internationale ervaring ga jij?

Bij Vonk krijg je op verschillende manieren de kans om tijdens je opleiding buitenlandse ervaringen op te doen:

  • Samenwerken met studenten van buitenlandse scholen aan een gezamenlijke opdracht.
  • Voor een korte periode beroepsgericht onderwijs volgen bij een buitenlandse partnerschool (bij enkele opleidingen).
  • Volg een gehele stageperiode in het buitenland tijdens de bpv (beroepspraktijkvorming)

Al deze mogelijkheden bieden jou de kans om meer te leren over jouw eigen beroep in een ander land, nieuwe mensen te ontmoeten, zelfstandiger te worden en jouw cv interessanter te maken.
Kortdurend of voor langere tijd weg, het is spannend, leerzaam en ontzettend leuk!

Een internationale ervaring vergroot straks jouw kans op een uitdagende baan. Een toekomst bij een mooi bedrijf in Nederland dat zaken doet met het buitenland of werken bij een bedrijf in het buitenland komt met een internationale ervaring een stuk dichterbij!  

Sail Den Helder 2023

Als Vonk hebben we met studenten en docenten bij mogen dragen aan het internationale event Sail 2023 in Den Helder. Wil je hier meer over lezen? Bezoek de projectpagina

Hieronder lees je ervaringsverhalen van studenten die een internationale stage gevolgd hebben.

Sita in Valencia

Werken in een vreemd land en in een vreemde taal

Van het kleine Texel naar de twee na grootste stad van Spanje. Sita, student Travel, Leisure en Hospitality is voor haar stage naar Valencia in Spanje gegaan, om daar in een hostel te gaan werken. Ze wilde graag een keer iets anders dan het Noord-Hollandse eiland, en ze vindt het erg leuk om te reizen en nieuwe dingen te ontdekken. 

Stage Sara in Valencia

Sara stapt uit haar comfortzone in Valencia

Vanaf het moment dat Sara, student Travel, Leisure en Hospitality, te horen kreeg dat ze in het derde en laatste jaar van haar opleiding stage in het buitenland kon lopen, was ze direct. Ze vindt dat je dankzij stage in het buitenland uit je comfortzone stapt en je erg zelfstandig wordt, daarnaast leer je ook veel nieuwe mensen kennen en krijg je er een ervaring voor het leven bij. Ze kijkt terug op een waardevolle tijd. 

Marit in Valencia

Leren over de Spaanse cultuur in Valencia

Marit is studente Vonk-opleiding Travel, Leisure en Hospitality en zit nu in haar laatste jaar. Ze loopt stage in een hotel in Valencia waar ze niet alleen het vak leert, maar ook de Spaanse cultuur beter leert kennen. 

Thijmen in Oostenrijk

Internationale stage bij een hoveniersbedrijf in Oostenrijk

Thijmen Tip is de Vonk mbo-ambassadeur van 2023 en student van onze opleiding Tuin, Park & Landschap. De afgelopen maanden heeft hij in Oostenrijk stagegelopen bij een hoveniersbedrijf.  Thijmen heeft een erg bijzondere en leuke tijd achter de rug in Oostenrijk. Hij deelt in dit artikel zijn ervaringen met ons.

Stage Bloem Groen en Styling in Spanje Benthe

Bloem, Groen & Styling stage in Spanje

Ik doe de opleiding Bloem, Groen & Styling. Ik heb stage gelopen bij Holland Flowers in Marbella, Spanje. Ze bloemstukken en boeketten voor merken zoals: Dior en Louis Vuitton.

Koksopleiding stage in Spanje Cleiton

Werken als kok in Spanje

Omdat ik mijn eigen restaurant later wil openen en graag zoveel mogelijk ervaring wilde opdoen in de spaanse en zuid-amerikaanse keuken, zeg ik geen nee tegen 10 weken koken in Spanje!

Jasper Windt

Commercieel Ondernemen stage in Portugal

Ik heb stagegelopen bij een bloemen- en plantenbedrijf in Portugal.
De eerste week was best moeilijk, een nieuw bedrijf, een vreemde taal en heimwee.
Maar al snel was ik gewend aan de nieuwe omgeving en trok ik er veel op uit. Ik heb in 10 weken ontzettend veel geleerd en elk weekend voelde als vakantie.

Julia

Gespecialiseerd pedagogisch medewerker stage in Spanje

Ik loop stage in Alicante (Spanje) op een Britse internationale school. Hier gaan veel dingen anders dan dat wij in Nederland gewend zijn.

Een mooie kans om te leren hoe het ook anders kan, maar ook een kans om iets te kunnen vertellen over onze methodes

Rahma

Voeding en technologie stage in Spanje

Mijn stage was bij Gambastar, een visverwerkingsbedrijf in Burgos waar verschillende soorten garnalen worden verwerkt.
Zowel in als buiten het bedrijf heb ik het erg naar mijn zin gehad. Ik leerde veel leuke mensen kennen waarmee ik nog steeds contact heb.

Tijdens de buitenlandstage leer je veel over jezelf en over de cultuur van het land

Renske

Onderwijsassistent stage in Spanje

Ik ben Renske, ben 18 jaar en volg de opleiding onderwijsassistent niveau 4. Ik loop voor 10 weken stage bij de Oak House School in Barcelona.

header

Studenten Tuin, Park & Landschap voor lesmodule naar Denemarken en Finland

Vonk mbo-studenten Tuin, Park en Landschap zijn in Denemarken en Finland geweest om te proeven van andere culturen en te leren van elkaars vakmanschap.

Lees meer over deze internationale ervaring

Mats Oud en Ryan Kennedy buitenlandse stage Vonk

Zweedse stage Mats Oud en Ryan Kennedy (artikel Greenity)

Mats Oud eN Ryan Kennedy zijn enthousiast over hun stage in Zweden.

Demi in Nieuw Zeeland

Een ervaring waar je geen spijt van krijgt!

Demi (student Veehouderij) over haar ibpv in Nieuw-Zeeland

Hidde en Jits

Dichtbij en toch een totaal andere omgeving

Wij, Hidde en Jits, doen de opleiding Recreatie & Natuur en zijn voor onze ibpv naar Zweden geweest. We hebben gewerkt op de Rådastrands Camping, nabij het dorp Råda en aan Rådasjön meer. Een stage in het buitenland is een mooie ervaring, een andere omgeving, een andere cultuur en een periode van huis.

Alyssa in Griekenland

Dierentuin-stage in Griekenland

Ik ben Alyssa, ik ben 18 jaar en ik doe de opleiding dierenverzorging niveau 3. Ik ben 9 weken naar Griekenland (Athene) geweest voor een buitenlandse stage in een dierentuin. Dit was een van de leukste stages die ik heb gedaan.

Barcelona

Uit m’n comfort zone in de Spaanse zon

Mijn naam is Martijn van der Lee, ik ben 18 jaar oud en ik doe de studie e-commerce manager. Ik heb stagegelopen in Barcelona. De reden waarom ik voor een internationale stage heb gekozen is niet omdat ik een cultuursnuiver ben, of om in een Spaans bedrijf stage te lopen. Ik vind het gewoon leuk om uit mijn comfort zone te gaan en het onbekende te ontdekken.

Michelle Rotteveel_ibpv.jpeg

In Duitsland bij Nederlands gezin

Ik ben Michelle en ik ben 20 jaar, ik doe de opleiding Vakbekwaam medewerker veehouderij niveau 3. En zit nu in mijn laatste jaar, waarbij ik op buitenlandse stage mocht. Ik wil hier graag vertellen hoe ik het ervaren heb.

plantenteelt student Tim voor ipbv naar usa Vonk

Goede voorbereiding is heel belangrijk

Tim (student Plantenteelt) over zijn ibpv

Mikki I&O in Italie

Hoe vaak krijg je nou zo'n kans

Mikki (student In- & Outdoor Styling) over haar ibpv tijdens de opleiding groenstyliste op niveau 4 in Italie.

Suzan in stadsbrouwerij Gruut

Een waardevolle aanvulling op het leren motiveren van mensen

Suzan (student Voeding & Voorlichting) over haar ibpv in Gent

Door Europesie Unie ondersteunde accreditatie Erasmus+ 

Organisaties met een Erasmus Accreditatie hebben laten zien dat zij duidelijke en toekomstbestendige internationaliseringsplannen hebben en hier de komende jaren verder mee aan de slag willen. Wij zijn er trots op dat Vonk een accreditatie heeft ontvangen van Erasmus+, een programma dat wordt ondersteund door Europese Unie.

logo beneficaires Erasmu

Internationaal project Amoove21

Amoove21 is een internationaal Erasmus+ KA2-project dat studenten en professionals van vijf agrarische VET-colleges (Beroepsonderwijs en -opleiding) in vier verschillende landen samenbrengt. In december 2019 zijn docenten van Vonk in Nederland, Munkagards Gymnasiet in Zweden, Skjetlein Videregaende Skole in Noorwegen, Axxell in Finland en Aeres in Nederland gaan samenwerken aan dit project.

Tegemoetkoming in kosten voor Internationale uitwisseling

Vonk zet de Erasmus subsidie in voor onze studenten en collega’s. Studenten kunnen een tegemoetkoming in de kosten van een internationale mobiliteit ontvangen en docenten kunnen zich tijdens bezoeken aan partnerscholen verder ontwikkelen in hun eigen vakgebied. Dit draagt bij aan de professionalisering van ons onderwijs.

De Europese Unie ondersteunt met Erasmus+ de educatieve, professionele en persoonlijke ontwikkeling van deelnemers in de sectoren onderwijs, training, jeugd en sport, in Europa en daarbuiten. Het programma biedt mensen van alle leeftijden de mogelijkheid om kennis en ervaring op te doen in binnen- en buitenland.