Leerlingen Vonk Grootebroek eren verzetsstrijders

Voor het vijfde jaar op rij leggen de leerlingen van Vonk Grootebroek, op de sterfdag van Hannie Schaft, bloemen bij het oorlogsmonument in Grootebroek. De leerlingen herdenken daarmee jaarlijks het moedige werk van verzetsstrijders en staan stil bij de waarde van vrijheid.

Het oorlogsmonument in Grootebroek is gemaakt door de Grootebroekse kunstenares Truus Menger. Ook zij was verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog en een vriendin van Hannie Schaft. De zoon en dochter van Truus, Martin en Hannie Menger, zijn bij de bloemlegging aanwezig en gaan op school in gesprek met de leerlingen om te vertellen over verzetsstrijders en om vragen over hun moeder en vader te beantwoorden.

Drie docenten organiseren de herdenking: Gemma Marx, Rianne Bish en Marieke Brehm. “De interesse van de leerlingen vind ik heel bijzonder,” vertelt Marieke. “Leerlingen moeten motiveren waarom ze erbij willen zijn. Die brieven maken me soms een beetje emotioneel. Het is zo mooi om te zien dat onze leerlingen de verzetsstrijders willen eren voor wat ze tijdens de oorlog hebben betekent.” 

Verzet