Logo Land & Hand

Land&Hand

Land&Hand is een project dat zich richt op het herstellen van het bewustzijn over de relatie tussen landschap, materiaal en vakmanschap als een belangrijke component van de duurzaamheidsopgave waar we met de wereld nu voor staan. Land&Hand is een landelijk project waarin per provincie wordt gewerkt aan een lokaal relevante vraagstelling met betrekking tot het landschap. In Noord-Holland werken we onder het thema ‘de Bodem’ aan duurzaam grondgebruik, verbonden aan landbouw, bloemen en food. 

Samenwerking met studenten

Land&Hand heeft de afgelopen jaren samengewerkt met studenten van de opleiding In- & Outdoorstyling(nu opleiding Bloem, Groen & Styling) van Vonk in Hoorn. In deze opleiding zijn de studenten bezig met het ontwerpen van binnen- en buitenruimtes, duurzaamheid en creativiteit. Daarvoor wordt er gewerkt met bloemen en planten. De studenten hebben samen met Land&Hand gewerkt aan het realiseren van een eetbare tuin bij Fort K'IJK in Krommenie. 

Het project

De studenten hebben de opdracht gekregen om een eetbare tuin te ontwerpen bij Fort K’IJK in Krommenie. Vooraf hebben de studenten bij het Fort een rondleiding gehad van de boswachter.
Hierbij vertelde de boswachter wat hij graag wilde terugzien in de ontwerpen. 

De studenten hebben voor dit project verschillende opdrachten uitgevoerd. Deze opdrachten waren: het maken van een tuinontwerp, website, folders, kijkdozen, vlogs, een Instagram-account en POS informatie borden. De opdrachten zijn verdeeld onder groepjes studenten.

Voorafgaand aan het uitvoeren van het project hebben de studenten een aantal gastlessen gehad van verschillende bedrijven. Hierin werd veel verteld over welke bloemen het het beste doen in welke bodem. En dus wanneer je welke bloemen gebruikt. 

Studenten Bloem, Groen & Styling bij Fort K’IJK.

Studenten op bezoek bij Fort K’IJK.

Fort K'IJK

Het project vindt plaats bij Fort K’IJK in Krommenie. Het fort is gebouwd tussen 1880 en 1920. Het werd in het verleden vooral gebruikt voor militaire doeleinden. Zo heeft het dienst gedaan als vestigingswerk van de Stelling van Amsterdam. De Stelling van Amsterdam behoort tot het werelderfgoed. Rond 1920 werden in het fort 296 militairen ondergebracht. Het is niet duidelijk wat er met het fort gedaan werd in de Tweede Wereldoorlog, maar ze denken dat er op dat moment Duitse soldaten zaten. Vanaf 1946 werd het fort kort gebruikt als verblijfskamp voor mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden samengewerkt met de Duitsers. Tussen 1951 en 1955 werd er een gebouw op het dak geplaatst dat werd gebruikt als luchtwachtpost. Vanaf 1956 werd het fort als vestigingswerk opgeheven. Daarna is het nog lang gebruikt als opslagdepot voor het ministerie van Defensie.  

Fort K’IJK in Krommenie

Fort K’IJK in Krommenie.

Opening kruidentuin: 12 mei 2022

Dankzij studenten van Vonk uit Hoorn ontstaat een inheemse bloemen- en kruidentuin bij Fort K’IJK in Uitgeest. Op donderdag 12 mei openden de studenten de K'ijktuin. De studenten zijn dolenthousiast over de nieuwe praktijkleerplek van hun opleiding. 

Directeur Ernest Briët van Landschap Noord-Holland opende samen met de wethouder Cecilia van Weel-Niesten van gemeente Uitgeest en Vonk op donderdag 12 mei 2022 officieel de tuin. Ze zijn trots op de studenten en het project. “Door samen te werken, te ondernemen, te leren over biodiversiteit en inclusie maken we Noord-Holland weer een stukje mooier en levendiger.” Lees hier het volledige nieuwsbericht(incl. foto's) van de opening. 

Bekijk hieronder ook de video's van Land&Hand.

Bekijk onze video
Bekijk onze video
Bekijk onze video
Bekijk onze video

Meer over Land & Hand: landenhand.nl 
Bekijk ook het Instagram-account @landenhand.fortkijk