DATA header

Data en toepassingen

De agribusiness staat voor grote opgaven en verduurzaming is inmiddels een urgente opdracht geworden. Een van de oplossingsrichtingen is het toepassen van data-gedreven werken en dat is waar we in de hotspot ‘groene data en toepassingen’ mee aan de slag gaan. 

HOTSPOTS data

Doel  

Docenten en studenten leren in de praktijk hoe vergaren, bewaren en analyseren van data bijdraagt aan het nieuwe en duurzame telen. Studenten helpen ondernemers met ICT-vraagstukken waardoor duurzame teeltkeuzes gemaakt vergroot kunnen worden  

Partners  

  • Vollegrondsgroente.net (200 aangesloten groentetelers)  
  • CAV Agrotheek (met ca 250 akkerbouwers)  
  • Greenport NHN Pim Sturm Loonbedrijf  
  • Vertify  
  • ICT vanaf Morgen  
  • Rataplan  

Uitvoeringslocatie  

1. Polder Het Grootslag (Zwaagdijk): Groenteteelt  

2. Polder Wieringermeer (Wieringerwerf): Akkerbouw  

3. Willemsoord Den Helder: Analyse en Databeheer 

Wat gaan we doen? 

Locatie Polder Het Grootslag  

Vollegrondsgroente.net is een kennisnetwerk en met bijna 200 aangesloten vollegrondsgroente- en fruittelers vertegenwoordigd Vollegrondsgroente.net meer dan 80% van het totale areaal van vollegrondgroentetelers. Het netwerk zet in op kennisontwikkeling vanuit het collectief. 

Vollegrondsgroenten zijn gevoelige producten voor schimmels, plagen en verandering van het klimaat. Door inzet van digitale technologieën kunnen telers meer inzicht krijgen in het gewas en de bodem. In 2021 is Vollegrondsgroente.net daarom begonnen met het plaatsen van Fieldmate sensoren bij drie broccolitelers in Noord-Holland. De telers kunnen via een bijbehorende app inzicht krijgen in de hoeveelheid neerslag, het perceel- en gewasklimaat en de bodemtemperatuur op een specifiek perceel. De sensoren helpen daarnaast bij het beter plannen en uitvoeren van teeltwerkzaamheden zoals gewasbescherming, bemesting en irrigatie en geven actuele informatie over het gewas en de bodem. Inmiddels is netwerk gegroeid tot 20 telers die gebruik maken van de Fieldmate sensoren. Daarmee lopen de telers direct tegen nieuwe vraagstukken aan. Om de data om te kunnen zetten naar betrouwbare informatie en teeltadviezen dient de data verzameld, geanalyseerd en vertaald te worden. Dat is waar de studenten op deze uitvoeringslocatie mee aan de slag gaan. Binnen deze uitvoeringslocatie wordt daarom de verbinding gezocht met het project Praktijktool BodemCoolstof van Aeres Hogeschool. https://www.vollegrondsgroente.net/organische-stof-meten-en-voorspellen/  

Locatie Wieringermeer – Noord-Holland Noord  

Data gedreven telen is ook van belang voor de akkerbouw. Daarom wordt de uitvoeringslocatie, in samenwerking met CAV Agrotheek, in Wieringermeer opgericht. In en rondom de Wieringermeer werken inmiddels al een grote groep akkerbouwers met sensoren. Ook hier lopen de telers tegen vraagstukken rondom het verzamelen, analyseren en vertalen van data naar teeltadviezen aan. Tot voorkort werd de teelt namelijk ingericht op basis van ervaring, maar inmiddels moet ook hier de omslag gemaakt worden naar data gedreven telen.  

De telers werken met verschillende informatiebronnen: sensoren, weerstations en satellietbeelden. Hoe kunnen die verschillende gegevens aan elkaar gekoppeld worden en hoe kunnen we dat uiteindelijk vertalen in het teeltplan? De studenten gaan op deze uitvoeringslocatie, samen met de teeltadviseurs, softwarebouwers, het lectoraat DATA en de telers, onderzoeken hoe het samenbrengen, opslaan en delen van data het beste kan worden ingezet. CAV Agrotheek heeft met ongeveer 250 aangesloten telers een groot bereik door heel Noord Holland Noord, waardoor het contextrijk leren met echte en actuele vraagstukken een mooie plek krijgt. Door het delen van de kennis die op de verschillende uitvoeringslocaties wordt opgedaan en door verschillende sectoren bij elkaar te brengen wordt de innovatiekracht en kennis op het gebied van datagebruik vergroot.  

Locatie Willemsoord Den Helder  

De uitvoeringslocatie in Den Helder vindt zijn vorm in het ICT-café. Hier werken het onderwijs en bedrijfsleven nauw samen. Door corona waren er weinig stageplaatsen voor studenten. Er is toen gekeken of ze iets binnen het TekPark konden doen, dat werd het ICT-café. Dat idee kreeg onder meer steun van Microsoft waardoor het ICT-café nog meer kan bereiken. Binnenkort ontvangen ze bijvoorbeeld ook drie of vier keer in de week basisscholen en de bedoeling is om ook cursussen te gaan geven aan ouderen. Niet alleen Microsoft is aangehaakt maar ook de gemeente, Rataplan, ICT vanaf morgen onderwijs en de Koninklinke Marine.  

In samenwerking met het hbo wordt het ICT-café een digitale Kenniswerkplaats waar studenten aan de slag gaan ICT-gerelateerde vraagstukken. Studenten zijn hier bezig met het praktische vraagstukken: het installeren van drones, refurbishen van oude apparaten en zijn ze het ICT-support voor Rataplan en TekPark. Daarnaast komen de vraagstukken uit de uitvoeringslocaties van Zwaagdijk en de Wieringermeer samen in deze uitvoeringslocatie. Data verzamelen, analyseren en vertalen speelt op grote schaal. Met de opgedane kennis vanuit de andere uitvoeringslocatie zullen de studenten een platform en bijbehorende app ontwikkelen voor het bedrijfsleven. 

Contact 

Data en Toepassing: Erna Steenhuis