zorg en welzijn afbeelding

Helpende Zorg & Welzijn - niveau 2

Jij ondersteunt op zo'n manier dat iemand zo lang en goed mogelijk zelfstandig blijft!

In het kort

Type

BBL-bedrijfsopleiding

Locaties

 • Schagen

Vakrichting

 • Zorg & Welzijn

In deze functie help je zorgbehoevenden om zo zelfstandig mogelijk te kunnen leven. Dit doe je door te ondersteunen in de huishoudelijke en verzorgende taken, die de cliënt niet zelfstandig meer kan uitvoeren. Voorbeelden hiervan zijn het schoonmaken van de woonruimte, verschonen van de bedden en het helpen met het wassen en föhnen van de haren. Dit stemt hij of zij allemaal af met de cliënt of leidinggevende.

Helpende Zorg & Welzijn niveau 2
BBL-bedrijfsopleiding Duur: 1 jaar

Inleiding

Als Helpende Zorg & Welzijn kun je werken in de eigen woonomgeving van de cliënt, maar ook in een leefomgeving waarin de cliënt langdurig, tijdelijk of alleen gedurende een aantal uren per week verblijft. Je kunt werkzaam zijn in een verzorgingshuis, verpleeghuis, de thuiszorg, in de kinderopvang, in een woonvorm voor begeleid wonen, ziekenhuis of in het (speciaal) onderwijs.

Als Helpende Zorg & Welzijn ondersteun je de cliënt onder meer bij wonen en huishouden, bij persoonlijke zorg en je assisteert bij de uitvoering van activiteiten. Dit betekent dat je je bezig houdt met het algehele welzijn en de zorg voor je cliënten. Dus je helpt hen niet alleen om zo zelfstandig mogelijk te functioneren, maar ook om hun leven zo aangenaam mogelijk te maken. Dat doe je samen met je collega’s, andere zorgverleners, begeleiders of mantelzorgers. Tijdens de opleiding leer je hoe je allerlei begeleidende-, verzorgende- en huishoudelijke taken uitvoert.

Inhoud

Deze opleiding is inclusief 2 van de keuzedelen:

 • K1296 Helpende Plus
 • K0003 ARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening
 • K0022 Digitale vaardigheden basis
 • K0029 Duurzaamheid in het beroep B
 • K0055 Internationaal I: bewustzijn (interculturele) diversiteit
 • K0211 Ondernemend gedrag
 • K0516 Verdieping blijvend fit, veilig en gezond werken

Duur

1 jaar.

Toelating

Inschrijven voor een BBL-opleiding is mogelijk als je werkzaam bent bij een erkend leerbedrijf als stagiair of als vaste medewerker en toestemming hebt van jouw werkgever. Voor de beroepspraktijkvorming werk je minimaal 18 uur per week bij een erkend leerbedrijf.

Vooropleiding:

 • Diploma vmbo bb of
 • Vmbo-diploma leer- werktraject sector zorg en welzijn of
 • Mbo Entree opleiding

Certificering/diplomering

Na succesvolle examinering van theorie en praktijk word je behaalde mbo-diploma uitgereikt en bijgeschreven in het diplomaregister van DUO.  

Prijs

Op aanvraag.

De opleiding Helpende Zorg & Welzijn kan worden gevolgd via het GPS (Gepersonaliseerd Studeren onderwijs. Het onderwijs wordt gestuurd door leervragen en wensen uit de praktijk, waarbij opleiding en praktijk met elkaar in verbinding staan. Binnen het GPS onderwijs zijn er 4 instroommomenten. De lesdag is op maandag en het 1e instroommoment is 9 september 2024 (uiterste aanmelddeadline is is 21 juni 2024).   
 
Heb je nog vragen over Gepersonaliseerd Studeren of de Helpende opleiding, stuur dan een mail naar bo@vonknh.nl  

Aanmelden

Ons team staat voor je klaar

Telefoonnummer: 0223 - 611 310
E-mail: bo@vonknh.nl
Postbus 250, 1780 AG Den Helder