Praktijkvoorbeelden Bloem, Groen & Styling

Studenten van de opleiding Bloem, Groen & Styling krijgen vaak opdrachten in samenwerking met het bedrijfsleven. Ook worden vanuit de opleiding verschillende masterclasses georganiseerd.

Een greep uit de activiteiten vind je hieronder.

Studenten Bloem, Groen & Styling maken groenontwerp voor basisschool

Binnen onze opleiding volgen studenten een module Groen Advies, waarin ze een ontwerp mogen maken voor interieurbeplanting. Toen we hoorden dat basisschool De Kring een groenontwerp zocht voor de koepel in hun monumentale schoolgebouw, waren we direct enthousiast!” Aan het woord is Menno Groen, al 25 jaar docent en relatiemanager op Vonk. Zijn collega-docent Marjon Steenbergen valt hem bij: “Echte opdrachten uit het werkveld, daar doen we het voor.”

De opdracht

De studenten zijn eerst op locatiebezoek gegaan en kregen een rondleiding en een inkijkje in de rijke geschiedenis van het gebouw. De studenten konden sfeer proeven, de lichtinval bepalen en de koepel opmeten. Daarna gingen ze in groepjes met de opdracht aan de slag.

Groep 7-leerlingen en leerkrachten beslissen

“Het was een leuke verrassing om de groenontwerpen van de studenten te zien”, vertelt Kring-directeur Michael Vader. “Vanwege de lockdown maakten de studenten creatieve vlogs waarin ze hun zorgvuldige ontwerp toelichtten. Doordat er weinig licht in de koepel valt, adviseerden de studenten ons om voor planten van kunstzijde te kiezen. Een mooie, duurzame oplossing waar we nog lang plezier van zullen hebben. In alle ontwerpen hielden ze goed rekening met ons monumentale gebouw. Sommigen verwerkten de bloemmotieven en plantaardige ornamenten die bij de bouwstijl horen in hun ontwerp. Onze groep 7-leerlingen en leerkrachten hebben uiteindelijk de knoop doorgehakt en een ontwerp uitgekozen.”

Nieuwe groene koepel

"Een superkleuk project", vat Menno samen. "Een nieuwe lichting studenten heeft uiteindelijk het gekozen groenontwerp in de koepel gerealiseerd, en ook die waren weer enthousiast. Ze zijn heel creatief en handig met bloemen en planten. Dit is wat onderwijs leuk maakt, dat horen we ook echt terug."

Met een opdracht als deze maken studenten contact met organisaties die een concrete vraag hebben, en mogen ze daar naar eigen idee invulling aan geven. Het is voor studenten zo veel leuker om aan een ‘echte’ opdracht te werken. Zowel de studenten als de basisschool zijn supertrots op het resultaat!

Opdracht groene koepel studenten Bloem, Groen & Styling 1
Opdracht groene koepel studenten Bloem, Groen & Styling 2

 

Bruidsshow 2020-2021: Wedding Future Now

Derdejaars studenten van onze mbo-opleiding Bloem, Groen & Styling in Alkmaar organiseren jaarlijks in november een bruidsshow waarin zij hun prachtige bruidsbloemwerken aan het publiek tonen.

Dit jaar kon de show door de coronamaatregelen niet in fysieke vorm doorgaan. Maar niet getreurd, creatief als ze zijn maakten de studenten dit jaar een film van de show met als thema Future Now! waarin zij bruidsbloemwerken van de toekomst laten zien.

Bekijk hier de film.

Bruidsshow Groen, Bloem & Styling Vonk 1
Bruidsshow Groen, Bloem & Styling Vonk 2
Bruidsshow Groen, Bloem & Styling Vonk 3
Bruidsshow Groen, Bloem & Styling Vonk 4

 

'De Dubbele Bodem': projectonderwijs, Land en Hand, studenten tweedejaars

Voor Het Landschap Noord-Holland werken onze tweedejaars studenten aan het project “De Dubbele Bodem” van het project Land en Hand. Docent Joosie Wijnen: ‘Zo verbinden we duurzaam grondgebruik aan landbouw, bloemen, food en creativiteit. Onze studenten ontwikkelen een creatief concept voor een eetbare inheemse bloementuin. Ze werken hierbij samen met de opleiding Tuin, Park & Landschap en verdiepen zich in de permacultuur en biodiversiteit. De eetbare tuin zal op twee locaties gerealiseerd worden; bij de vestiging van Vonk in Hoorn en in Krommenie bij Fort K’IJK.

Student Anne Becker: ‘Ik werk graag aan dit project omdat ik sinds een paar jaar erg geïnteresseerd ben in biodiversiteit en het onderhouden van een moestuin. Met dit project kan ik hier verder mee aan de slag en mijn creativiteit toepassen in het ontwerp.’

Naast het ontwerpen van de eetbare tuin, werken de studenten aan de promotie van het project.

Zo bouwen zij een website, maken content voor social media en vlogs over het project.

Ze ontwerpen informatieflyers en signing voor op de locatie zelf. Hand en Land is gestart in 2021, als onderdeel van het programma Biodivers Perspectief, een samenwerkingsverband van onderwijs, bedrijfsleven en overheid over de omslag naar natuurinclusieve landbouw.

Het project loopt enkele jaren door. Je kunt het volgen op het Instagram-account van Land en Hand.

Meer informatie vind je op: www.landenhand.nl.

Studenten Vonk op bezoek bij Fort K'IJK
Informatieflyer Land & Hand

 

Studenten Bloem, Groen & Styling maken fotoshoot bolgewas voor kwekers en handelaren

Jaarlijks verzorgen studenten Bloem, Groen & Styling in januari het bloemwerk tijdens de CNB Bloem- en Relatiedagen. Op deze relatiedagen ontmoeten kwekers en handelaren elkaar, om zo de vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. In de corona-tijd was het niet gewenst om elkaar fysiek te ontmoeten en werd in onderling overleg gezocht naar een alternatief: een fotoshoot.

De foto’s kunnen digitaal en online gebruikt worden door kwekers en handelaren. De opdracht aan de studenten was: maak een fotoshoot-presentatie, waarin het bolgewas centraal staat (zonder vermenging met andere bloemen of verwerking van niet natuurlijk materiaal).

De studenten kregen enkele weken de tijd om hun ideeën uit te werken en te presenteren aan het CNB en fotograaf Jan de Koning.

Nadat de ideeën waren goedgekeurd door de opdrachtgevers begon het echte werk. Onze creatieve studenten hebben uitvoerig contact gehad met de kwekers m.b.t. de sfeer waarin hun product gezet moest worden, tot het aantal stelen wat nodig was voor de opdracht.

Door fotostudio Visionspictures is alles tot in detail vastgelegd. De studenten waren trots op het eindresultaat en verbaasd dat voor één foto, zoveel werk achter de schermen nodig is. Het resultaat mag er zijn. Hieronder onze eigen foto’s.

Fotoshoot bolgewas studenten Broem, Groen & Styling Vonk
Fotoshoot bolgewas studenten Broem, Groen & Styling Vonk 2
Fotoshoot bolgewas studenten Broem, Groen & Styling Vonk 3

 

'Batikken met bloemen': het maken van een DYI- video voor vmbo-studenten

Een belangrijke vaardigheid als stylist is het geven van presentaties, om zo je eigen expertise over te kunnen dragen aan de klant. Tijdens de module ‘Het verzorgen van een vakdemonstratie’ maakten onze derdejaars studenten in maart 2021 deze eigen unieke DYI(Do-It-Yourself)-video. Ze ontwikkelden het idee van het begin tot het einde: van het script tot en met het editen.

Het eindresultaat is een leuke, enthousiaste, maar vooral DYI-video, die (onder andere) vmbo-leerlingen inspireert om zelf aan de slag te gaan. Bekijk de video op YouTube

Sfeerimpressie batikken met bloemen

 

‘Dinner For Two’: het werkprocesexamen, derdejaars studenten

Bij het zogenaamde ‘werkprocesexamen’ toetsen we de vakvaardigheden van de derdejaars studenten. Elk jaar verzinnen we een nieuw thema. In 2021 was dit “Dinner for two”, waarbij de studenten een tafelschikking hebben gemaakt, passend in een zelf uitgekozen interieur, waarbij ze ook twee verschillende groenarrangementen creëerden.

Hiervoor hebben de studenten een plan uitgewerkt met een moodboard, hebben ze geëxperimenteerd met verschillende materialen en technieken en hebben ze een presentatie van hun werk gegeven.

De studenten hebben hard gewerkt en hele mooie eindproducten opgeleverd.

Dinner for two 1 Bloem, Groen & Styling Vonk
Dinner for two 2 Bloem, Groen & Styling Vonk
Dinner for two 3 Bloem, Groen & Styling Vonk
Dinner for two 4 Bloem, Groen & Styling Vonk

 

Online masterclass bloemstylist Sandra Attema

In samenwerking met het team van Bloem, Groen & Styling verzorgde bloemstylist Sandra Attema op 18 januari 2021 de online masterclass “Couleur Locale”.

Innovatief en kleurrijk bloemstylist Sandra Attema houdt van kleur en is een echte trendsetter. Felle kleurencombinaties of juist mooie zachte pasteltinten combineert ze tot een harmonieus geheel. De combinatie van kleur, compositie en frames maakt dat Sandra Attema een herkenbare stijl heeft.

Couleur Locale - Masterclass Sanddra Attema

De naam Couleur Locale onthulde het thema ook al een beetje, want naast kleur stonden de bloemen van sponsoren in de regio centraal.

Het was de eerste online masterclass verzorgd door het team en de masterclass is goed bekeken. Dit smaakte naar meer!

Deze masterclass werd georganiseerd door de opleiding Bloem, Groen & Styling en was mede mogelijk gemaakt door Dekker Chrysanten, Marginpar, Tesselaar Alstroemeria en Slijkerman Kalanchoë.

Bekijk hieronder de video van de online masterclass

Bekijk onze video
Bekijk onze video

 

Nieuwsberichten van Bloem, Groen & Styling