Paravet banner vonk

Dierenartsassistent Paraveterinair

De gezondheidszorg van dieren is heel belangrijk. Voor zowel productiedieren als gezelschapsdieren. De dierenartsassistent paraveterinair is onmisbaar in een praktijk. Alles komt daar samen. De spil van een dierenartsenpraktijk ben jij.

In het kort

Niveaus

4

Locaties

  • Alkmaar

Leerweg

  • BOL

Jij bent

Kan jij goed met klanten omgaan, ben je een kei in organiseren en wil je deels met dieren werken? Dan is dit jouw baan.

Jij leert

Deze opleiding is jouw kans om nog meer over dieren en dierenwelzijn te leren. Over de verzorging van verschillende soorten dieren. Maar ook over het assisteren van een dierenarts. Bijvoorbeeld bij het maken van röntgenfoto’s. En het uitvoeren van labonderzoek, de administratie en klantcontact. Je weet straks ook alles over anatomie en ziektebeelden. Mede door jouw inzet gaan cliënt en dier tevreden weer naar huis! 

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding krijg je veel verschillende vakken. Bijvoorbeeld instrumentenleer, ziektekunde, anatomie, farmacologie en laboratoriumwerkzaamheden. Zo zorgen we ervoor dat je straks de dierenarts perfect kunt assisteren bij behandelingen en operaties. Maar ook hoe je klanten te woord staat en administratie uitvoert. Daarnaast krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Engels, communicatie, rekenen en SLB (studie- en loopbaanbegeleiding). Instrumentenleer, Algemene assistentie & ziekenverzorging, Anatomie, Ziektekunde, Farmacologie, Röntgenologie, Laboratoriumwerkzaamheden. Als onderdeel van ons onderwijsprogramma dien je ongeveer 5 dagen per schooljaar, in het weekend en/of de vakanties, mee te helpen in het dierenverblijf.

Na de opleiding

Na de opleiding ben je breed opgeleid voor allerlei functies die samenhangen met de verzorging van dieren. Je kunt bijvoorbeeld direct aan de slag als: Assistent in een gezelschapsdierenpraktijk, assistent in een gemengde praktijk, andere beroepen waar dieren centraal staan.

Extra informatie

Voor de opleiding Dierenartsassistent Paraveterinair is er een maximum gesteld aan het aantal studenten dat de opleiding kan gaan volgen. Dit doen we omdat we dan zeker zijn van voldoende stageplaatsen, maar ook letten we hierbij op het aantal baankansen in de regio. 

Na aanmelding volgt er een intake. Deze bestaat uit een intakegesprek en een presentatie. Docenten van het opleidingsteam verzorgen deze intake. Wat we voor je toelating zoal van je vragen? Naast je vooropleiding willen we ook een beeld krijgen van je motivatie, je capaciteiten en beroepsbeeld. Over de presentatie die je moet geven krijg je veel meer informatie als je je hebt aangemeld. Is het geven van de presentatie eng? Helemaal niet, dat wordt juist heel erg leuk!

Dierenartsassistent paraveterinair
Niveau 4 Duur: 4 jaar

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding duurt vier jaar. Het eerste jaar is een basisjaar dat gelijk is aan de opleiding Dierverzorging. Vanaf het tweede jaar volg je de specialisatie paraveterinair. Tijdens de opleiding heb je verschillende stages. Pas in het derde leerjaar loop je stage in een dierenartspraktijk.

Wat beheers je als je de opleiding hebt afgerond?

Voor het antwoord op deze vraag maken wij onderscheid tussen theoretische (vak)kennis en vakvaardigheden (kwalificaties). Deze vind je voor de leerjaren 1, 2, 3 en 4 terug in het basisdeel en de profieldelen. De opleiding Dierenartsassistent bestaat uit modules, die bestaan uit één of meer algemene en/of beroepsgerichte vakken. Denk aan instrumentenleer, beheren apotheek en praktijkruimte, laboratoriumvaardigheden   inventariseren zorgvraag, uitvoeren van gebitsreiniging en assisteren bij consulten en operaties. Daarnaast krijg je AVO (algemeen vormend onderwijs) zoals Nederlands, rekenen en Engels.

Keuzedelen en praktijklessen

Naast deze modules kun je kiezen uit keuzedelen zoals landbouwhuisdieren, houders van hond en kat, welzijn en ethiek, lean en creatief en kynologisch instructeur. Verder maken de praktijklessen, (internationale) BPV, regioleren in de vorm van vakleerdagen en projecten een belangrijk deel van je opleiding uit.

Welke karaktereigenschappen?

Voor het volgen van deze opleiding zijn de volgende karaktereigenschappen van belang: communicatief, flexibel, servicegericht, nauwkeurig, besluitvaardig en accuraat.

Na je opleiding

Na je opleiding kun je aan de slag in een dierenartsenpraktijk voor gezelschapsdieren of voor landbouwhuisdieren. Ook kun je doorstuderen op het hbo. Bijvoorbeeld door een verdiepende opleiding diermanagement met verschillende specialisaties te volgen. Denk aan dier en bedrijf, dier en samenleving, wildlife management, dieren en zorg, paard en management of natuureducatie.

Vooropleiding en numerus fixus

Om toegelaten te worden tot de opleiding heb je minimaal een diploma vmbo-kb nodig. Daarnaast is het een numerus fixus opleiding, wat betekent dat deze opleiding een maximum aantal aanmeldingen per schooljaar hanteert. Meer informatie

Bekijk deze studie in cijfers

Praktijkvoorbeelden opleiding Dierenartsassistent Paraveterinair

Studenten Paravterinair Vonk in praktijk

Benieuwd naar praktijkvoorbeelden van de opleiding? Klik op de link hieronder voor voorbeelden van een internationaal project, een excursie en een praktijkles bij bedrijven.

Ga naar de praktijkvoorbeelden

Volg deze opleiding op sociale media!