Service en onderhoud

Monteur autotechniek

Als monteur autotechniek is elke auto bij jou in goede handen. Je voert onderhoud en reparaties uit: de ene dag aan een dieselmotor, de volgende dag aan een moderne elektrische auto. Wat er ook aan mankeert, jij krijgt de auto weer aan de praat.

In het kort

Niveaus

2, 3

Locaties

  • Schagen

Leerweg

  • BBL
  • BOL

Jij bent

Je houdt van techniek en van auto’s, en werkt graag met je handen. Contact met klanten en collega’s lijkt je leuk, maar zelfstandig sleutelen vind je ook geen probleem. En kom je problemen tegen dan geef je niet zomaar op, maar zoek je door naar de oplossing.

Jij leert

Je leert alles over de techniek en elektronica in personenauto’s, hoe je onderhoud en reparaties uitvoert en hoe je storingen oplost. Ook leer je omgaan met klanten, en je leert hoe je collega’s kunt aansturen.

Tijdens de opleiding

In de opleiding krijg je alle basiskennis tijdens de lessen. Maar je oefent vooral veel in de praktijk, in onze eigen garage. Daar ga je allerlei onderhoudstaken en reparaties uitvoeren, onder begeleiding ervaren docenten die jou de fijne kneepjes van het vak leren.

Na de opleiding

Als monteur autotechniek kun je aan de slag bij een autogarage of autohandelaar waar je auto’s onderhoudt en repareert. Ook kun je aan de slag bij autodealers die zich specialiseren in één automerk.

Basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen
Niveau 2 Duur: 2 jaar

Als basis technicus (technicus voertuigen en mobiele werktuigen) werk je in garagebedrijven of in grote onderhoudswerkplaatsen onder leiding van een ervaren monteur. In auto’s zit steeds meer elektronisch gestuurde apparatuur. Reparatie bestaat steeds meer uit het vervangen van defecte onderdelen en het ‘ouderwetse’ sleutelen wordt meer en meer vervangen door digitale technieken.

Tijdens deze opleiding ga je zelf aan de slag in de garage op school (als je de bol-opleiding volgt) of bij een erkend leerbedrijf (als je voor bbl kiest). Je leert hoe je inspecties en onderhoudsbeurten uitvoert aan personen- of bedrijfswagens van verschillende merken, hoe je auto’s klaar maakt voor aflevering en hoe je bijvoorbeeld eenvoudige accessoires monteert. Daarnaast krijg je les in beroepshouding en vaardigheden (bijvoorbeeld klantgericht handelen).

Heb je nog vragen?

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Erik Koopmans erik.koopmans@vonknh.nl

Bekijk deze studie in cijfers

Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen
Niveau 3 Duur: 3 jaar

Als allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen houd je je bezig met het oplossen van de meer complexe storingen aan auto’s. Je maakt daarbij gebruik van geavanceerde digitale technieken en elektronica. Ook geef je leiding aan andere medewerkers en heb je contact met klanten.

Inhoud

Tijdens de opleiding leer je:

  • het uitvoeren van complexe onderhoudsbeurten en reparaties aan motorvoertuigen
  • storingsdiagnoses vaststellen aan motorvoertuigen
  • het monteren van complexe accessoires aan motorvoertuigen
  • zorgdragen voor kwaliteit
  • klantgericht handelen en klanten goed adviseren
  • veilig en milieubewust werken
  • het begeleiden van collega’s en leerlingen

Heb je nog vragen?

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Erik Koopmans erik.koopmans@vonknh.nl

Bekijk deze studie in cijfers

Gerelateerde opleidingen