Banner Vonk mbo opleiding sociaal werk

Sociaal Werk

Met het diploma kun je veel kanten op. Je kunt bijvoorbeeld aan het werk in het vluchtelingenwerk, Jeugdzorg, buurtwerk, ambulante begeleiding of gehandicaptenzorg. Je hebt een diploma dat breed inzetbaar is.

In het kort

Niveaus

4

Locaties

  • Schagen
  • Den Helder

Leerweg

  • BOL

Jij bent

Jij bent iemand die graag met mensen werkt. Je hebt een positieve en open houding, hebt respect voor iedereen zoals hij is en bent nieuwsgierig naar ieders verhaal. Je bent betrokken, kan samenwerken en hebt oog voor het individu, maar ook voor groepen. Klaar staan voor mensen/cliënten en hen met jouw positieve houding ondersteunen bij het behalen van doelen; dat zie jij wel zitten!

Jij leert

Je leert over de ontwikkeling van de mens, over gedrag, sociale kaart en over communicatie. Je leert over cultuur, over verschillen tussen mensen en over problemen waar zij tegenaan kunnen lopen. Ook leer je hoe je activiteiten en projecten organiseert, de administratie rondom jouw cliënten bijhoudt en beleid kunt uitvoeren. Dit leer je zodat je jouw cliënten kunt begeleiden in participatie (deelname) aan de maatschappij.

Tijdens de opleiding

In de opleiding krijg je in het basisjaar samen met de opleiding Maatschappelijke Zorg les. In het eerste jaar krijg je zo een brede basis mee, die je kunt inzetten in jouw toekomst. Je kunt in dit basisjaar ook ontdekken welke richting bij jou past; ben jij meer een Sociaal Werker of een medewerker Maatschappelijke Zorg? Tijdens het tweede en derde leerjaar kies je definitief voor Sociaal werk of Maatschappelijke Zorg en krijg je meer verdiepende vakken. Je gaat ook verschillende stages lopen, zodat je jouw kennis en vaardigheden in de praktijk kunt oefenen.

Na de opleiding

Met het diploma kun je veel kanten op. Je kunt bijvoorbeeld aan het werk in het vluchtelingenwerk, Jeugdzorg, buurtwerk, ambulante begeleiding of gehandicaptenzorg. Je hebt een diploma dat breed inzetbaar is.

Extra informatie

De opleiding start met een breed basisjaar, waarin je lessen volgt samen met de opleiding Maatschappelijke Zorg. Bij veel organisaties moet je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) overleggen. Bij voldoende aanmeldingen start de opleiding zowel in Den Helder als Schagen. Is dit niet het geval zal de opleiding alleen in Den Helder starten.

Sociaal Werker
Niveau 4 Duur: 3 jaar

Een sociaal werker is werkzaam op veel verschillende plekken waar mensen ondersteuning nodig hebben om deel uit te maken van de maatschappij. Er wordt vaak gewerkt vanuit wijkaccomodaties, maar ook vanuit andere welzijnsorganisaties, gemeentes, maatschappelijke opvang, de cultuursector of in sport, spel en recreatie.

Als sociaal werker ben jij bezig met het ondersteunen van mensen/cliënten om hun plek in de maatschappij te versterken. Je kijkt naar de krachten en talenten van de mensen/cliënten en hoe dit hen kan helpen om de gewenste resultaten te behalen. Je hebt een ‘helikopter-view’ en kan overzicht houden. Je zet jouw positieve houding en communicatievaardigheden in om de mensen/cliënten deel te laten nemen in de maatschappij. Hiervoor heb een open en nieuwsgierige houding nodig, maar ook veel geduld en doorzettingsvermogen.

Je werkt tijdens de opleiding aan:

  • Het aanpakken van sociale problematiek
  • Jouw eigen deskundigheid en het kwaliteit van jouw werk
  • Ondersteunen van (individuele) cliënten of doelgroepen

Opbouw van de opleiding

Het eerste jaar is een breed basisjaar. Je krijgt samen met de opleiding Maatschappelijke Zorg les. Je leert de basisvaardigheden die nodig zijn om te werken met mensen/cliënten met verschillende achtergronden. Je krijgt bijvoorbeeld les in communicatie, ontwikkelingspsychologie, gedrag en organiseren/inzetten van activiteiten.

Na het eerste jaar ga je dieper in op het Sociaal Werk. Je gaat je in het tweede en derde jaar verdiepen in onder andere gesprekstechnieken, problematieken, beleid,  en begeleidingsvaardigheden. Ook ga je verder in op het coördineren, organiseren en begeleiden van activiteiten en werkzaamheden.

Welke vakken krijg je

Je gaat aan de slag met een vakkenpakket dat bestaat uit Nederlands, Engels, burgerschap en rekenen. Ook krijg je beroepsgerichte vakken, zoals communicatie, creatieve vorming, activiteiten en ontwikkelingspsychologie.

Keuzedelen

Naast het vakkenpakket zijn er keuzedelen. Deze vakken zijn bedoeld om verder te verdiepen of te verbreden en kies je in het tweede jaar. Voorbeelden van keuzevakken die we aanbieden zijn:

  • Voorbereiding HBO
  • Mensen met verward gedrag
  • Jeugd- en opvoedhulp

Karaktereigenschappen

Voor het volgen van deze opleiding herken jij jezelf in de volgende karaktereigenschappen: Je bent sociaal, respectvol, flexibel, geduldig, een doorzetter en hebt een positieve instelling en staat open voor diversiteit.

Leerweg en duur

Deze opleiding wordt gegeven als BOL-variant van 3 jaar.

Vooropleiding

Je kunt starten met de opleiding als je minimaal een diploma VMBO-KB hebt of een MBO-diploma niveau 2. Bij voorkeur heb je een diploma VMBO GT/TL of een MBO-diploma niveau 3.

Waar kun je later gaan werken

Je kunt als sociaal werker terecht bij veel verschillende welzijnsorganisaties, gemeentes, maatschappelijke opvang, onderwijsinstellingen, buurthuizen of in de culturele sector. Er is een breed werkveld waarin jij terecht kunt met jouw diploma.

Vervolgopleiding

Na het behalen van jouw diploma kun je doorstromen naar een hbo-opleiding in onder andere de richtingen Social Work, Pedagogiek, Sociaal Juridische Dienstverlening en Toegepaste Psychologie.

Contact

Wil je meer informatie over de opleiding? Neem dan contact op met Irene Joosten via irene.joosten@vonknh.nl