Banner Vonk mbo opleiding Sport en bewegen

Sport & bewegen

Jij krijgt iedereen in beweging. Met enthousiaste trainingen, coaching of begeleiding help je mensen bij een gezonde, sportieve levensstijl. Van sporten worden mensen gezonder, fitter en blijer. Het is voor iedereen belangrijk, van jong tot oud. En jij kunt ze motiveren.

In het kort

Niveaus

3, 4

Locaties

  • Den Helder

Leerweg

  • BBL
  • BOL

Jij bent

Sport, daar ben je het liefst de hele dag mee bezig. Je bent zelf graag actief bezig, maar je vindt het ook leuk om anderen hierbij te helpen. Je kunt mensen goed motiveren en begeleiden, van kinderen tot ouderen. En zelf een sportevenement organiseren, dat zie jij jezelf best wel doen.

Jij leert

Je leert veel over het menselijk lichaam en de effecten van sport. Ook leer je hoe je sportlessen geeft en sportactiviteiten organiseert. Je ontdekt hoe je de training aanpast voor elk sportniveau, hoe je de uitleg opbouwt en hoe je lessen leuk en afwisselend maakt.

Tijdens de opleiding

De opleiding is een mix van theorie en praktijk. Je krijgt les over hoe het lichaam werkt, over gesprekstechnieken en het opstellen van trainingsschema’s. Natuurlijk wordt er veel gesport zoals voetbal, mountainbiken en zwemmen. Op je stages doe je verdere praktijkervaring op.

Na de opleiding

Na de opleiding kun je bij allerlei organisaties aan de slag. Bij het zwembad, de sportschool, een gezondheidscentrum, bij de gemeente voor sportbuurtwerk, of bij sportverenigingen. Ook kun je verder leren, bijvoorbeeld om gymleraar te worden.

Extra informatie

De opleiding Sport en Bewegen werkt met een topsportregeling. De opleidingen kennen een gezamenlijk basisjaar. Aan het einde van het eerste jaar wordt bepaald of jij de opleiding vervolgt op niveau 3 of 4. Dit is afhankelijk van je resultaten, inzet en motivatie.

Sport- en bewegingsleider
Niveau 3 Duur: 3 jaar

Met een diploma Sport & Bewegen ben je breed inzetbaar. Je biedt sport- en bewegingsactiviteiten aan deelnemers, ontwikkelt deze activiteiten zelfstandig en plant ze in. Je houdt daarbij rekening met de wensen, verwachtingen en mogelijkheden van de deelnemers. Tijdens de activiteiten geef je instructies en stimuleer je de deelnemers op een leuke manier. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor het organiseren van evenementen, wedstrijden en toernooien. Je maakt daarvoor een plan van aanpak, zorgt voor PR en publiciteit, werft deelnemers en je maakt een wedstrijdschema of een draaiboek.

Inhoud

Tijdens de opleiding leer je hoe je zelfstandig sporten bewegingsactiviteiten voorbereidt, opzet en uitvoert. Je leert hoe je training moet geven en hoe je iemand een vaardigheid aanleert. Zelf ga je ook sporten beoefenen zoals voetbal, mountainbiken en zwemmen.

Naast praktijkles krijg je ook theorieles. Je leert bijvoorbeeld hoe het lichaam in elkaar zit en hoe processen in het lichaam werken. Ook krijg je les in gesprekstechnieken, evenementen organiseren, opstellen van trainingsschema’s en sociale vaardigheden. Daarnaast doe je werkervaring op tijdens stages bij diverse (sport-)instellingen.

Bijzonderheden

De opleiding Sport en Bewegen werkt sinds schooljaar 2013-2014 met een topsportregeling. Deze opleiding heeft aanvullende toelatingseisen.

Heb je nog vragen?

Voor nadere informatie kun je contact opnemen met M. Bergmans.
Telefonisch bereikbaar op (0223) 611 200.
E-mailen kan natuurlijk ook: maarten.bergmans@vonknh.nl

Bekijk deze studie in cijfers

Sport & bewegen
Niveau 4 Duur: 3 jaar

Met een diploma Sport & Bewegen ben je breed inzetbaar. Je biedt sport- en bewegingsactiviteiten aan deelnemers, ontwikkelt deze activiteiten zelfstandig en plant ze in. Je houdt daarbij rekening met de wensen, verwachtingen en mogelijkheden van de deelnemers. Tijdens de activiteiten geef je instructies en stimuleer je de deelnemers op een leuke manier.

Daarnaast ben je verantwoordelijk voor het organiseren van evenementen, wedstrijden en toernooien. Je maakt daarvoor een plan van aanpak, zorgt voor PR en publiciteit, werft deelnemers en je maakt een wedstrijdschema of een draaiboek.

Wanneer je je aanmeldt voor deze opleiding, word je ingeschreven in het hoofddossier: Sport en bewegen. Tijdens de opleiding volg je eerst een basisdeel. Daarna maak je een keuze voor één van de profieldelen:

Coördinator sport, bewegen en gezondheid
Je werkt als hoofd of coördinator/teammanager bij een sport- en bewegingsorganisatie. Je houdt je met allerlei zaken bezig, zowel coördinerend als uitvoerend. Je zorgt voor een goede bedrijfsvoering en voor de uitvoering van de dagelijkse werkzaamheden. Je kunt aan de slag bij bijvoorbeeld (buiten)sportondernemingen, sportverenigingen, sport- en bewegingscentra, fitnesscentra of in de toeristische branche.

Coördinator sport- en bewegingsagogie
Je organiseert sport- en bewegingsactiviteiten voor mensen die een lichamelijke of verstandelijke beperking hebben of om wat voor reden dan ook niet (meer) goed kunnen functioneren in de maatschappij. Sport en bewegen kan namelijk een middel zijn om die mensen met hun problematiek te helpen. Zo kun je werken in instellingen in de gezondheidszorg, welzijn, onderwijs of justitie.

Inhoud

Tijdens de opleiding leer je hoe je zelfstandig sport- en bewegingsactiviteiten voorbereidt, opzet en uitvoert. Je leert hoe je training moet geven en hoe je iemand een vaardigheid aanleert. Zelf ga je ook sporten beoefenen zoals voetbal, mountainbiken en zwemmen.

Naast praktijkles krijg je ook theorieles. Je leert bijvoorbeeld hoe het lichaam in elkaar zit en hoe processen in het lichaam werken. Ook krijg je les in gesprekstechnieken, evenementen organiseren, opstellen van trainingsschema’s en sociale vaardigheden. Daarnaast doe je werkervaring op tijdens stages bij diverse (sport-)instellingen.

De opleidingen kennen een gezamenlijk basisjaar. Aan het einde van het eerste jaar wordt bepaald of jij de opleiding vervolgt op niveau 3 of 4. Dit is afhankelijk van je resultaten, inzet en motivatie.

Bijzonderheden

De opleiding Sport en Bewegen werkt met een topsportregeling.

Heb je nog vragen?

Voor nadere informatie kun je contact opnemen met de heer M. Bergmans.
Telefonisch bereikbaar op (0223) 611 200.
E-mailen kan natuurlijk ook: maarten.bergmans@vonknh.nl

Bekijk deze studie in cijfers

Volg deze opleiding op sociale media!

"Ik heb daarom gekozen voor Sport en bewegen en heb daar nog geen seconde spijt van gehad. Ik voel me hier als een vis in het water en vind vooral lesgeven en het sporten met een groep erg leuk."

Gerelateerde opleidingen