Banner Vonk mbo opleiding Voeding en Leefstijl

Voeding en leefstijl

Voeding is de basis, elke dag weer, voor miljoenen mensen, binnen en buiten ons land. Iedereen weet dat gezond en duurzaam eten belangrijk is, maar hoe doe je dat en hoe hou je dat vol? Als voeding- en leefstijladviseur ga je er straks voor zorgen dat voeding een bijdrage levert aan de gezondheid van mensen en zo min mogelijk impact heeft op onze omgeving.

In het kort

Niveaus

4

Locaties

  • Alkmaar

Leerweg

  • BOL

Jij bent

Je bent praktisch en nieuwsgierig. Je vindt gezondheid belangrijk en weet dat voeding daar een grote bijdrage aan levert. En je wilt anderen graag aansporen en ondersteunen om gezond te gaan eten. Samen kijken hoe zij hun leefstijl kunnen aanpassen en gezonde keuzes kunnen maken.

Jij leert

Jij leert alles over voeding. En wat het effect is van voedsel op een menselijk lichaam. Maar vooral hoe je dit over kunt brengen op anderen. Bijvoorbeeld door het geven van voorlichting over leefstijl op scholen, in supermarkten of bij instellingen en bedrijven. Daarvoor is het ook belangrijk dat je leert gerechten en menu’s samen te stellen of aan te passen. Je experimenteert met ingrediënten, hoeveelheden, smaken en bereidingstechnieken. Zo bereik je het gewenste resultaat voor een opdrachtgever. Op deze manier lever jij een bijdrage aan een gezondere samenleving.

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding zorgen we ervoor dat je straks alles weet over voeding en leefstijl en hoe je dat kunt overbrengen op anderen. Je krijgt vakken zoals: productkennis, productontwikkeling, voeding & gezondheid, kennis van voeding en gedrag, voedselveiligheid, voeding bij doelgroepen en duurzaam voedsel. Daarnaast krijg je algemene vakken zoals Engels, Nederlands, SLB (studie- en loopbaanbegeleiding), burgerschap en rekenen.

Na de opleiding

Na de opleiding ben je breed opgeleid voor allerlei functies die te maken hebben met voeding en voorlichting. Ook kun je doorleren in het hbo of direct aan de slag als: voedingsadviseur, voorlichter bij een supermarkt, food marketeer, voedingsvoorlichter, leefstijladviseur of productontwikkelaar. Met deze opleiding je je inschrijven in het register van de Beroepsvereniging voor gewichtsconsulenten (BGN) en als zelfstandig gewichtsconsulent aan het werk.

Extra informatie

Over de opleiding Voeding- en leefstijladviseur moet je nog weten dat je veel in projectvorm werkt. Projecten zoals een eigen startup en opdrachten bij bedrijven en organisaties buiten de school. Dat is niet alleen leuk, maar ook handig. Want zo weet je zeker dat het met jouw competenties straks ook goed zit.

Voeding- en leefstijladviseur
Niveau 4 Duur: 3 jaar

De mbo-opleiding Voeding- en leefstijladviseur leidt je gedurende drie jaar op om te werken in organisaties waar voeding en leefstijl een belangrijke rol spelen. Zo lever je een bijdrage aan de gezondheid van mensen en hun omgeving. Je belangrijkste taak is klanten adviseren over het gebruik van voeding. Je doelgroep is heel divers: ouderen, kinderen, jongeren, volwassenen, sporters of mensen die minder vitaal zijn. Je hebt een coachende en stimulerende houding en stemt dit af op de klant. Daarom ben je op de hoogte van markttrends, duurzaamheid en maatschappelijke ontwikkelingen en pas je je advies hierop aan.

Opbouw van de opleiding

De opleiding is opgebouwd rondom thema’s. In het eerste jaar is dit bijvoorbeeld Food to Go, Food Market en Food Lab. Het tweede jaar stemmen we de thema’s af op het profieldeel van de opleiding. Voorbeelden zijn Food Chain (kwaliteit in de voedselketen), Food Startup (ontwikkelen van een product), Food Proof (het doen van onderzoek).

Welke vakken krijg je?

Binnen elk thema heb je drie vaste modules: bereiden, controleren en gezondheid. Elke module kent een aantal vakken zoals warenkennis, voedingsleer, gezond bewegen. We koppelen steeds de theorie aan de praktijk. Bij ‘bereiding’ leer je bijvoorbeeld welke koolhydraten er zitten in soep en hoe je die soep gezonder kunt maken. In de module ‘controle’ leer je over de kwaliteitseisen van soep. Tenslotte leer je in de module ‘gezondheid’ hoe gezond die soep is en welke alternatieven er zijn als je een vegetarische soep wilt maken. We werken in de opleiding met alle productgroepen; zuivel, granen, aardappelen, groente, fruit, dranken, vlees, vis en andere eiwitbronnen etc.

Keuzedelen

Naast verplichte vakken zijn er keuzedelen zoals ‘specifieke doelgroepen bij sport en bewegen’, ‘coaching bij voeding en beweging in de wellness’ en ‘voorbereiding hbo’. Verder maken de praktijklessen, (Internationale) BPV, regioleren en projecten een belangrijk deel uit van je opleiding.

Karaktereigenschappen

Voor het volgen van deze opleiding zijn de volgende karaktereigenschappen van belang:

Je kunt analyseren, je bent klantgericht, je hebt overtuigingskracht, je kunt samenwerken en overleggen, en bent flexibel en servicegericht.

Leerweg, duur en vooropleiding

De opleiding wordt gegeven in de bol-variant en duurt drie jaar. Je kunt starten met de opleiding als je minimaal een diploma vmbo-kb hebt.

Waar kun je later gaan werken?

Na je opleiding kun je advies geven over leefstijl en voeding bij allerlei bedrijven en organisaties. Bijvoorbeeld voorlichten geven over voeding op een school of bedrijf, werken als leefstijladviseur bij een sportschool, werken als gewichtsconsulent bij een zorginstelling, of als zelfstandig gewichtsconsulent.

Doorleren op het hbo
Na je diploma kun je doorleren op het hbo. Bijvoorbeeld in de richting voeding en diëtetiek, toegepaste biologie, food, commerce & technology, of docent.

Bekijk deze studie in cijfers

Praktijkvoorbeelden opleidingen Voeding

VV

Benieuwd naar praktijkvoorbeelden van onze opleidingen Voeding? Klik dan op de link hieronder.

Ga naar de praktijkvoorbeelden


Wil jij dit lopende schooljaar nog starten bij een opleiding Voeding? Neem contact op met Evelyn Schouten voor de mogelijkheden om nu nog met je opleiding te starten.

"Mijn doel is om meer bewustwording over een gezonde en duurzame leefstijl te creëren."