VK

Voedingsexpert

Voeding is de basis, elke dag weer, voor miljoenen mensen, binnen en buiten ons land. Misschien heb je er nooit over nagedacht, maar al die voedings­middelen worden verwerkt, vervoerd, verpakt en verkocht. Dit moet goed, veilig en duurzaam gebeuren. Jij snapt dat voedselveiligheid, kwaliteit en technologie dan belangrijke begrippen zijn.

In het kort

Niveaus

3, 4

Locaties

  • Alkmaar

Leerweg

  • BBL
  • BOL

Jij bent

Je werkt graag in een team en ziet het belang van de kwaliteit van ons eten. Het moet veilig zijn, maar ook lekker. Overal en altijd want eten is de basis voor iedereen. Je wilt graag meer weten over de productie van voedsel, het verbeteren van de kwaliteit en hoe je nieuwe producten bedenkt. Zie jij het als een uitdaging om deze belangrijke opdracht aan te gaan? Zo ja, dan gaat er een wereld voor je open. Want in de voedingsindustrie zijn tig-duizend banen. Met onwijs veel carrière- en groeikansen. 

Jij leert

Jij leert alles over de kwaliteit en het verbeteren van voedsel. Bijvoorbeeld door onderzoek te doen in het laboratorium. Maar ook hoe je nieuwe, goed smakende voedingsproducten ontwikkelt. En je weet straks ook hoe je apparatuur en mensen op de juiste plaats inzet. Natuurlijk leer je ook alles over hygiëne, gezondheid en smaak. Zodat jij straks opdracht kunt geven om de werkomgeving goed schoon te houden. Jij levert straks een bijdrage aan een gezondere wereld. Want jij bewaakt de veiligheid en kosten van het voedsel dat in de winkels ligt of dat we eten in restaurants. 

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding zorgen we ervoor dat je straks alles weet over de productie en ontwikkeling van voedingsmiddelen. En dat dit op een veilige en gezonde manier gebeurt. Je krijgt vakken als: bereiden (van alle soorten voeding), controleren (van hygiëne, kwaliteit en proces), gezondheid, onderzoek, auditen, marketing. In het laatste jaar begin je met een team studenten een eigen startup waarin je deze kennis toepast. Daarnaast krijg je algemene vakken zoals Engels, Nederlands, SLB (studie- en loopbaanbegeleiding), burgerschap en rekenen. 

Na de opleiding

Na de opleiding ben je breed opgeleid voor allerlei functies die te maken hebben met de productie, kwaliteit en ontwikkeling van voeding. Je kunt doorleren in het hbo of direct aan de slag als: manager of medewerker kwaliteitsdienst, laborant, controleur voedselveiligheid, (assistent) productiemanager, foodoperator, productontwikkelaar of food designer.

Extra informatie

Over de opleiding Voeding, kwaliteit en productontwikkeling moet je nog weten dat je veel in projectvorm werkt, vaak buiten de school. Projecten zoals een eigen startup en opdrachten bij bedrijven en organisaties buiten de school. Dat is niet alleen leuk, maar ook handig. Want zo weet je zeker dat het met jouw competenties straks ook goed zit.

Vakbekwaam medewerker voeding, technologie en techniek
Niveau 3 Duur: 3 jaar

Bij deze opleiding leer je alles over de kwaliteit en productie van voedsel. Je kunt afwijkingen herkennen en voorkomen. Bijvoorbeeld door monsters te nemen en dan samen met de kwaliteitsdienst te overleggen hoe je ervoor kunt zorgen dat afwijkingen niet meer voorkomen. En we leren je alles over voedselveiligheid. Jij zorgt er straks voor dat consumenten veilig voedsel kunnen kopen in winkels of restaurants. Hiermee lever jij een belangrijke bijdrage aan een gezondere wereld.

Opbouw van de opleiding
De opleiding is opgebouwd rondom thema’s. In het eerste jaar is dit bijvoorbeeld Food to Go, Food Market en Food Lab. Het tweede jaar stemmen we de thema’s af op het profieldeel van de opleiding. Voorbeelden zijn Food Chain (kwaliteit in de voedselketen), Food Startup (ontwikkelen van een product), auditen van een (school)kantine en Food Proof (voedingsonderzoek).

Welke vakken krijg je?
Binnen elk thema heb je drie vaste modules: bereiden, controleren en gezondheid.  Elke module kent een aantal vakken zoals kwaliteitszorg, warenkennis, producttechnologie, levensmiddelenchemie, microbiologie en automatisering en procestechniek. We koppelen steeds de theorie aan de praktijk. Bij ‘bereiding’ leer je bijvoorbeeld welke koolhydraten er zorgen voor een stevige soep, hoe je die soep moet maken en hoe je de apparatuur moet bedienen. In de module ‘controle’ leer je over de kwaliteitseisen van soep. Tenslotte leer je in de module ‘gezondheid’ hoe gezond die soep is en welke alternatieven er zijn als je een vegetarische soep wilt maken. We werken in de opleiding met alle productgroepen; zuivel, granen, aardappelen, groente, fruit, dranken, vlees, vis en andere eiwitbronnen etc.

Keuzedelen
Naast verplichte vakken zijn er keuzedelen zoals ‘fit, veilig en gezond werken’, ‘duurzaamheid’, ‘productietechniek’, ‘Lean en creatief’ en ‘gezonde leefstijl’. Verder maken de praktijklessen, (internationale) BPV, regioleren en projecten een belangrijk deel uit van je opleiding.

Karaktereigenschappen
Voor het volgen van deze opleiding zijn de volgende karaktereigenschappen van belang: je bent nauwkeurig, besluitvaardig, flexibel, samenwerkend en servicegericht.

Leerweg, duur en vooropleiding
De opleiding wordt gegeven in de bol-variant en duurt 3 jaar. Je kunt starten met de opleiding als je minimaal een diploma vmbo-bb hebt.

Waar kun je later gaan werken?
Na je opleiding kun je terecht bij allerlei voedingsmiddelenbedrijven (zoals bakkerijen, groente- en fruitverwerkers, zuivelbedrijven, brouwerijen) en supermarktorganisaties. Maar je kunt ook gaan werken bij adviesbureaus of bij de overheid.

Doorleren op het mbo
Na je diploma kun je doorleren op het mbo. Bijvoorbeeld de opleiding Vakexpert Voeding, kwaliteit en productontwikkeling of een andere opleiding op niveau 4.

Bekijk deze studie in cijfers

Vakexpert voeding, technologie en techniek
Niveau 4 Duur: 3 jaar

Deze opleiding gaat van start bij voldoende deelname.

Vakexpert voeding, kwaliteit en productontwikkeling
Niveau 4 Duur: 3 jaar

Bij deze opleiding leer je alles over de kwaliteit en het verbeteren van voedsel. Je kunt afwijkingen herkennen en voorkomen. Bijvoorbeeld door voedingsonderzoek te doen en dan samen met je collega’s te bedenken hoe je ervoor kunt zorgen dat afwijkingen niet meer voorkomen. En we leren je alles over voedselveiligheid. Jij bewaakt straks immers de veiligheid van het voedsel dat consumenten kopen in winkels of restaurants. Jij vindt dat consumenten een goed en veilig product moeten kunnen eten of drinken. Hiermee lever jij een belangrijke bijdrage aan een gezondere wereld.

Opbouw van de opleiding
De opleiding is opgebouwd rondom thema’s. In het eerste jaar is dit bijvoorbeeld Food to Go, Food Market en Food Lab. Het tweede jaar stemmen we de thema’s af op het profieldeel van de opleiding. Voorbeelden zijn Food Chain (kwaliteit in de voedselketen), Food Startup (ontwikkelen van een product), auditen van een (school)kantine en Food Proof (voedingsonderzoek).

Welke vakken krijg je?
Binnen elk thema heb je drie vaste modules: bereiden, controleren en gezondheid.  Elke module kent een aantal vakken zoals kwaliteitszorg, warenkennis, producttechnologie, levensmiddelenchemie, microbiologie en automatisering. We koppelen steeds de theorie aan de praktijk. Bij ‘bereiding’ leer je bijvoorbeeld welke koolhydraten er zorgen voor een stevige soep, hoe je die soep moet maken en hoe je de apparatuur moet bedienen. In de module ‘controle’ leer je over de kwaliteitseisen van soep. Tenslotte leer je in de module ‘gezondheid’ hoe gezond die soep is en welke alternatieven er zijn als je een vegetarische soep wilt maken. We werken in de opleiding met alle productgroepen; zuivel, granen, aardappelen, groente, fruit, dranken, vlees, vis en andere eiwitbronnen etc.

Keuzedelen
Naast verplichte vakken zijn er keuzedelen zoals ‘fit, veilig en gezond werken’, ‘duurzaamheid’, ‘voorbereiding hbo’, ‘productietechniek’, ‘Lean en creatief’ en ‘gezonde leefstijl’. Verder maken de praktijklessen, (internationale) BPV, regioleren en projecten een belangrijk deel uit van je opleiding.

Karaktereigenschappen
Voor het volgen van deze opleiding zijn de volgende karaktereigenschappen van belang: je bent nauwkeurig, besluitvaardig, flexibel, samenwerkend en servicegericht.

Leerweg, duur en vooropleiding
De opleiding wordt gegeven in de bol-variant en duurt 3 jaar. Je kunt starten met de opleiding als je minimaal een diploma vmbo-kb hebt.

Waar kun je later gaan werken?
Na je opleiding kun je terecht bij allerlei voedingsmiddelenbedrijven (zoals bakkerijen, groente- en fruitverwerkers, zuivelbedrijven, brouwerijen) en supermarktorganisaties. Maar je kunt ook gaan werken bij adviesbureaus of bij de overheid.

Doorleren op het hbo
Na je diploma kun je doorleren op het hbo. Bijvoorbeeld in de richting voedingsmiddelentechnologie, laboratoriumtechniek, chemie, toegepaste biologie, food, commerce & technology of een docentenopleiding volgen.

Praktijkvoorbeelden Voeding

Voeding en kwaliteit opleiding Vonk leerling met microscoop

Benieuwd naar praktijkvoorbeelden van onze opleidingen Voeding? Klik dan op de link hieronder.

Ga naar de praktijkvoorbeelden


Wil jij dit lopende schooljaar nog starten bij een opleiding Voeding? Neem contact op met Evelyn Schouten voor de mogelijkheden om nu nog met je opleiding te starten.

"Ik vind het belangrijk dat voedingsmiddelen goed, veilig en duurzaam worden gemaakt en daar probeer ik een bijdrage aan te leveren."

Bekijk onze video
Bekijk onze video