Banner Vonk mbo opleiding zorg

Zorg

In de zorg is elke dag anders. Je verpleegt, verzorgt of begeleidt mensen die je hulp hard nodig hebben. Het kan zwaar werk zijn, maar het geeft ook veel voldoening. En verzorgenden zijn altijd nodig, dus je bent verzekerd van een baan.

In het kort

Niveaus

2, 3, 4

Locaties

  • Schagen
  • Den Helder

Leerweg

  • BBL
  • BOL

Jij bent

Je zoekt zinvol werk en wil graag met mensen werken. Je vindt het leuk om iets voor een ander te doen, of dat nu lichamelijke verzorging is of ondersteuning in het huishouden. En het afwisselende werk en de flexibele werktijden, dat lijkt je wel wat.

Jij leert

Je leert veel over anatomie, ziekteverloop en hoe je mensen met uiteenlopende beperkingen goed begeleidt. Zo kun je straks verpleegkundige handelen zelfstandig uitvoeren. Ook krijg je les over goede communicatie, werken met verschillende doelgroepen, en waarop je moet letten bij huishoudelijk werk.

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding ontwikkel jij je tot zorgprofessional. De opleiding is breed, zodat je in verschillende werkvelden aan de slag kunt. Je doet alle kennis op die je nodig hebt tijdens het werk. In je stages oefen je alle nieuwe vaardigheden in de praktijk, op verschillende werklocaties.

Na de opleiding

Met je diploma kun je veel kanten op. Je kunt bijvoorbeeld aan het werk in de thuiszorg, verpleeg- of verzorgingshuizen, gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg of in het ziekenhuis. Ook kun je verder leren op het HBO.

Extra informatie

Bij verschillende zorginstellingen is het noodzakelijk dat je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunt overleggen. Bij voldoende aanmeldingen starten de opleidingen zowel in Den Helder als in Schagen. Is dit niet het geval dan wordt de uitvoeringslocatie bepaald aan de hand van het aantal inschrijvingen.

Helpende zorg & welzijn
Niveau 2 Duur: 2 jaar

Tijdens de opleiding leer je huishoudelijke en lichte verzorgende taken uitvoeren en mensen helpen bij hun dagelijkse bezigheden, waaronder wassen, aankleden en het huishouden. Je leert ook helpen bij activiteiten gericht op spel/recreatie en educatie.

Heb je nog vragen?

Voor nadere informatie kun je contact opnemen met Deborah Thomissen; op 0223-611260 of via deborah.thomissen@vonknh.nl.

Bekijk deze studie in cijfers

Verzorgende IG
Niveau 3 Duur: 3 jaar

Als verzorgende-IG (Individuele Gezondheidszorg) bied je zorg aan mensen. Dat doe je zelfstandig en volgens een zorgplan. Daarbij gaat het om persoonlijke verzorging zoals bijvoorbeeld helpen met wassen, eten of aankleden. Je signaleert veranderingen in de (gezondheids-)situatie en stimuleert de zelfredzaamheid. Daarnaast begeleid je zorgvragers bij emotionele problemen en bied je ondersteuning bij het huishouden en de leefomgeving.
Als verzorgende-IG kun je gaan werken bij instellingen in de zorgsector. Je kunt hierbij denken aan ouderenzorg (zowel thuis als in bijvoorbeeld een verzorgingshuis), gezinszorg (bij gezinnen thuis), kraamzorg (bij de kraamvrouw thuis) en gehandicaptenzorg (woonvoorzieningen voor mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking).

Inhoud

De opleiding Verzorgende-IG is breed opgezet. Met jouw algemene opleiding kun je aan de slag in allerlei beroepspraktijken en zorgsituaties. Je werkt tijdens je opleiding aan de volgende kerntaken:

  • bieden van zorg en ondersteuning op basis van het zorgdossier
  • werken aan kwaliteit en deskundigheid

Heb je nog vragen?

Voor nadere informatie kun je contact opnemen met mevrouw A. Lindenaar. Telefonisch bereikbaar op (0223) 611 200.
E-mailen kan natuurlijk ook: angela.lindenaar@vonknh.nl.

Aanmelden BBL

Aanmelden voor de BBL-variant gaat via je werkgever. 

Bekijk deze studie in cijfers

Verpleegkundige
Niveau 4 Duur: 4 jaar

Een verpleegkundige begeleidt, ondersteunt en vormt de schakel tussen zorgvrager en andere zorgverleners, zoals bijvoorbeeld artsen. Meestal werk je in een team, maar het beroep vergt ook een grote mate van zelfstandigheid. De opleiding is breed opgezet. Alle beroepskenmerken komen aan bod. Denk hierbij aan het omgaan met mensen en het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen, het zelfstandig oplossen van problemen en samenwerken met anderen. 

Inhoud

De opleiding is breed opgezet. Alle beroepskenmerken komen aan bod. Denk hierbij aan het omgaan met mensen en het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen, het zelfstandig oplossen van problemen en samenwerken met anderen. Je werkt tijdens je opleiding aan de volgende kerntaken:

• bieden van zorg en begeleiding in het verpleegkundig proces
• werken aan kwaliteit en deskundigheid

De duur van de opleiding is vier jaar. Er is een mogelijkheid tot versnellen, zodat je de opleiding in drie jaar kan afronden.

Heb je nog vragen?

Voor nadere informatie kun je contact opnemen met mevrouw A. Lindenaar. Telefonisch bereikbaar op (0223) 611 200.
E-mailen kan natuurlijk ook: angela.lindenaar@vonknh.nl.

Aanmelden BBL

Aanmelden voor de BBL-variant gaat via je werkgever. 

Bekijk deze studie in cijfers

Verpleegkundige VIP BOL/BBL
Niveau 4 Duur: 4 jaar

Wij bieden in samenwerking met de Noordwest Academie de mbo-opleiding Verpleegkundige (VIP) aan. Dit is een vierjarige mbo-opleiding tot verpleegkundige.

In de eerste twee jaar van de opleiding loop je stage op verschillende verpleegafdelingen binnen Noordwest Ziekenhuisgroep, locatie Alkmaar of Den Helder. Het is ook mogelijk om alle stages te lopen in het revalidatiecentrum Heliomare in Wijk aan Zee. Je kiest bij aanmelden of je wilt solliciteren voor de ziekenhuiszorg of de revalidatiezorg.

Je volgt de theorielessen op Noordwest Academie, het leerhuis van de Noordwest Ziekenhuisgroep.

Tijdens het derde en het vierde leerjaar ben je leerling-verpleegkundige. Je krijgt een contract van 32 uur per week. Je werkt dan volgens rooster bij Noordwest Ziekenhuisgroep of Heliomare en hebt eens in de twee weken twee dagen les op de Noordwest Academie.

Opbouw van de opleiding
Tijdens het eerste leerjaar van de opleiding loop je één dag per week stage en ga je vier dagen per week naar school. Tijdens het tweede leerjaar loop je twee dagen per week stage en ga je drie dagen per week naar school.

Tijdens het derde en het vierde leerjaar ben je leerling-verpleegkundige. Je werkt dan 28 uur per week volgens rooster op de verpleegafdeling. Daarnaast ga je in deze fase om de week twee dagen naar school.

Leerweg en duur 
De opleiding wordt gegeven als een gecombineerde bol/bbl-variant. Je wordt in vier jaar opgeleid tot mbo-verpleegkundige niveau 4.

Kosten
Lesmateriaal voor het eerste jaar van de opleiding bedraagt ongeveer € 800,- en voor het tweede jaar ongeveer € 170,-. De boeken en het lesgeld voor het 3e en 4e jaar worden door Noordwest betaald. Als je 18 jaar of ouder bent, bedraagt het lesgeld € 1419,- per studiejaar (2024/2025). Voor de opleiding wordt het gebruik van een laptop/notebook aangeraden.

Kijk voor meer informatie over lesgeld op de website van DUO

Vooropleiding
Je kunt starten met de opleiding als je minimaal een diploma vmbo GL of TL-gerichte leerweg hebt, een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo of een verwante mbo-diploma op niveau 3.

Aanmeldprocedure  
De termijn voor aanmelding voor het huidige studiejaar is inmiddels verstreken. De opleiding wordt weer opnieuw aangeboden in het komende studiejaar. Binnenkort volgt meer informatie over de aanmeldprocedure. Hou onze website in de gaten. Heb je vragen hierover? Neem dan contact met ons op.  

Contact
Voor nadere informatie kun je contact opnemen met mevrouw A. Lindenaar. Telefonisch bereikbaar op (0223) 611 200.
E-mailen kan natuurlijk ook: angela.lindenaar@vonknh.nl.

Je kunt ook iedere donderdagmiddag van 13.00–16.00 uur terecht bij het telefonisch spreekuur van het Noordwest Ziekenhuis. Telefoonnummer 072 – 548 3708.

Bekijk deze studie in cijfers

Verzorgende IG & verpleegkundige BOL/BBL, Leerhuis Lindendael (Omring)
Niveau 4 Duur:

In samenwerking met Omring bieden wij deze combinatie van een BOL/BBL traject aan. Tijdens de opleiding leer je in een gecombineerde klas, waarbij verzorgende IG en verpleegkundigen samen optrekken. Je kunt je specialiseren als:

  • Verzorgende IG, niveau 3 (duur minimaal 2 jaar)
  • Verpleegkundige, niveau 4 (duur minimaal 3 jaar)

Als student wordt je opgeleid door Vonk en Omring. Het eerste jaar ligt de focus op school (BOL). Naast de lessen loop je stage op locatie Lindendael van Omring. Je leert op verschillende afdelingen, zodat je kennismaakt met de verschillende doelgroepen binnen de ouderenzorg. Zo kun je ervaren wat het beste bij jou past.  Je krijgt begeleiding op de werkvloer van een jobcoach en een werkbegeleider/studentcoach. Je ontvangt een stagevergoeding en Omring betaald de opleiding.

Opbouw opleiding 
Na het eerste jaar stap je over naar de BBL-opleiding. Dan kom je in dienst bij Omring en krijg je een leerarbeidsovereenkomst van 24-28 uur per week en ontvang je een  leerlingensalaris. Als je klaar bent met je opleiding, heb je baangarantie binnen Omring of start je een volgende opleiding.

Leerweg en duur 
De opleiding wordt gegeven als een gecombineerde bol/bbl-variant. opleiding duurt minimaal 2 jaar bij de verzorgende IG en minimaal 3 jaar bij verpleegkundige.

Kosten
De opleiding wordt volledig betaald door Omring.

Vooropleiding
Je kunt starten met de opleiding als je minimaal een diploma vmbo vanaf niveau kader beroepsgericht hebt, een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo of een verwante mbo-diploma vanaf niveau 2. Andere diploma’s in overleg.

Aanmeldprocedure  
Omring doet de voorselectie. Na aanmelding wordt een kennismakingsgesprek gepland en een capaciteitentest bij Omring. Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden bij Omring.

Tegelijk schrijf je je hieronder in voor de opleiding op de website van Vonk. Je kunt daarbij kiezen voor de aanmeldbutton van verzorgende IG (niveau 3) of verpleegkundige (niveau 4).

Na het kennismakingsgesprek en de capaciteitentest krijg je bericht of je bent aangenomen. Mocht je niet worden geselecteerd door Omring dan kun je alsnog de opleiding volgen in de BOL variant bij Vonk.

Contact
Voor nadere informatie kun je contact opnemen met mevrouw A. Lindenaar. Telefonisch bereikbaar op (0223) 611 200.
E-mailen kan natuurlijk ook: angela.lindenaar@vonknh.nl.
Voor vragen rechtstreeks aan Omring, kan contact opgenomen worden met het Studentenpunt van Omring via studentenpunt@omring.nl of bel naar 0229-20 69 45.

Bekijk deze studie in cijfers