Tuin, Park & Landschap studenten, Roy en Thijs, tweede in hovenierwedstrijd Skills!

Roy van der Meer uit Oude Niedorp en Andijker Thijs Abbekerk, studenten van onze mbo-opleiding Tuin, Park & Landschap zijn tweede geworden bij de Nationale Wedstrijd Hovenier 2023 van de Koninklijke VHG. Het scheelde heel weinig of ze wonnen met hun vakwerk deze Skills The Finals wedstrijd van WorldSkills Netherlands. Wij zijn heel trots op Roy en Thijs!

Skills Heroes zijn de vakwedstrijden voor het mbo. Er vinden ongeveer 50 verschillende wedstrijden plaats waarin mbo-studenten kunnen laten zien wat zij in hun mars hebben. Skills Heroes bestaat uit drie onderdelen: de voorronde op school, de kwalificatiewedstrijd en uiteindelijk de nationale finale. De winnaar van de finale mag zich Nederlands kampioen noemen.

Eerder waren Roy en Thijs al met succes door de voorronde en kwalificatie doorgekomen. De finale vond plaats in de Evenementenhal in Hardenberg. Zo'n 14.000 bezoekers kwamen kijken naar de finale in Hardenberg. "De meesten zijn ook vakmensen, dus er wordt met een kritisch oog naar het werk gekeken", licht Thijs toe. "Dat bracht ook spanning met zich mee." Bij de landelijke finale van de skills-wedstrijden moeten de mbo-studenten laten zien wat ze in huis hebben. Zo worden ze beoordeeld op vaktechnische vaardigheden, het laten zien van een goede planning en het kennis hebben van machines. Daarnaast draait het in het werkgebied om creativiteit en duurzaamheid. Dit komt tot uiting in het gebruik van duurzame materialen en de keuze voor in het oog springende beplanting.

De teams kregen een pittige tuinaanleg-opdracht die zij in iets meer dan negentien uur tijd, verspreid over 3 dagen, moesten realiseren. Thijs en Roy moesten een tuin zien aan te leggen, van vijf bij vijf meter. "In de bak waar de tuin gemaakt werd moesten verschillende hoogtes komen. Daarnaast moest een vijver aangelegd worden, een insectenhotel gebouwd worden, en moest er heel veel beplanting in komen.'', zo vertelt Thijs. In de finale hebben Roy en Thijs het opgenomen tegen drie teams met studenten van de scholen Aeres en Yuverta. Er werd niet alleen gekeken naar de kwaliteit van de aangelegde tuin maar ook naar het gehele proces. Roy en Thijs moesten een beplantingplan maken, gereedschapslijst aanleveren, materialencheck doen, en iedere dag een Last Minute Risico Analyse invullen.Tijdens de aanleg zijn ze uitvoerig geobserveerd en bevraagd door de jury. 

 "Het was een hele ervaring om aan mee te werken. We hebben heel veel geleerd tijdens de wedstrijden, ook qua druk, vanwege de tijd die we voor het project kregen." aldus Thijs Abbekerk. De mannen kunnen terugkijken op een leuk en leerzaam avontuur met een geweldige ontknoping. Onze studenten mogen trots zijn op deze mooie prestatie.

Meer info over Skills