Vonk haalt landelijke prijzen binnen tijdens Skills the Finals

Bloemwerk vmbo derde plaats skills

Na weken, maanden voorbereiden leefde we met z'n allen naar dit moment toe, 23 en 24 maart Skills the Finals in de RAI. Docenten, begeleiders, collega's maar vooral onze vmbo leerlingen en mbo studenten. Wat hebben ze geweldig gepresteerd. Vonk vertrok afgelopen donderdag en vrijdag met 8 teams (13 wedstrijdkandidaten), 3 voor Skills Talents (vmbo) en 5 voor Skills Heroes (mbo) naar Amsterdam. We spraken los van onze eigen kandidaten deze dagen in de RAI ook diverse ouders en familieleden, begeleiders van Vonk wedstrijdkandidaten en het woord wat we naar elkaar uitspraken en allemaal voelen is 'TROTS'. Trots dat ze de landelijke finale hebben gehaald, trots dat we hier met z’n allen staan, trots op hun vak, trots op het eindproduct of de opdracht die ze vandaag gemaakt hebben of volbracht hebben. Trots op al het talent wat we in huis hebben. En zeker trots op het vmbo en mbo waarin we leerlingen en studenten vakskills meegeven en op weg helpen naar al die geweldige beroepen vanuit zoveel verschillende branches. Het team gevoel, de verbinding, samen leren presteren. Nou en dat laatste hebben ze allemaal gedaan.

Dag 1 Skills the Finals
Donderdag 23 maart vonden voor de Vonk vmbo wedstrijdkandidaten Skills Talents de Finals plaats. We reisden af naar Amsterdam met drie teams die daar stuk voor stuk geweldige prestaties leverde. Team Vonk Tuinpark en aanleg, Team Vonk Bloemwerk en Team Vonk Economie en Ondernemen waren door naar de landelijke finales. Een dag vol spanning en sensatie in het RAI gebouw in Amsterdam waar World Skills Netherlands al dit talent samenbrengt. Een bezoek van Minister Dijkgraaf om deze eerste dag te openen geeft het landelijke ook de politieke aandacht dat dit event verdiend. Hallen vol met 'onze toekomst', tientallen branches waar wij deze kandidaten in Nederland voor opleiden van Hovenier, Kapster, Autotechnicus, Verpleegkundige tot Meubelmaker en Applicatieontwikkelaar. Het is overweldigend zoveel vaktalent als het vmbo en mbo in huis hebben en wat je daar 'live' te zien krijgt. Het is hard werken voor de Vonk kandidaten die meedoen en spannend tot het eind wanneer we met z'n allen wachten op de prijsuitreiking.

Voor Vonk haalde we landelijk brons, een derde plek voor onze richting Bloemwerk. Mila Schavemaker (uit Egmond aan de Hoef) en Julia van Egmond (uit Heiloo) haalde deze geweldige landelijke eindpositie met prachtig bruidswerk.

Een diadeem met bijpassend boeket. Wat waren ze blij. Ze sprongen in elkaars armen van geluk. Beide gingen ze met een prachtige bronzen medaille naar huis, maar vooral een mega levenservaring rijker.

Bloemwerk vmbo derde plaats skills
Economie en Ondernemen
Vonk Tuinontwerp

Skills host
We waren dit jaar een beetje 'breder' trots als host in (de Kop van) Noord-Holland van Skills Talents zagen we donderdag ook veel kandidaten terug die bij ons in huis vooraf in Alkmaar of Schagen hun kwalificatiewedstrijd hadden gedaan. We hebben vanuit Vonk dan ook zeker meegekeken en aangemoedigd bij deze teams. En het feit dat ook zij tijdens deze dag in de Rai rondliepen in een shirt van Vonk als regiospeler van Skills Talents maakte ook visueel zichtbaar hoeveel mensen wij vanuit het Noordelijke deel verder hebben gebracht tot dit landelijke podium. Zo fijn dat deze kandidaten door kwalificatiewedstrijden dichtbij huis te hebben kunnen volgen nu ook hier landelijk mee kunnen doen. Laten we hopen op nog veel meer teams en shirtjes volgend jaar in Brabant.

Yana in de RAI Skills finales 2023
Tim Skills Arne
Skills hovenier mbo

Dag 2 Skills the Finals
Vrijdag 24 maart waren de wedstrijden voor onze Vonk mbo kandidaten waarvan er slechts één in de RAI plaats vond. Onze anderen landelijke vakwedstrijden hadden al elders in het land plaats gevonden, maar Yana Passchier mocht voor Bloemwerk haar prestaties live in Amsterdam tonen. Voor Skills Heroes deed Vonk dit jaar mee met 5 teams; Team Vonk Hoveniers, Team Vonk Bloemwerk, Team Vonk Dierenverzorging, Team Vonk Monteur Mobiele Werktuigen, Team Vonk Paardenhouderij.

Onze Vonk team Hoveniers zijn landelijk eerder dit jaar tweede geworden maar Thijs Abbekerk (uit Andijk) en Roy van de Meer (uit Oude Niedorp) mochten deze vrijdag in Amsterdam op het podium hun prijs in ontvangst nemen. Vanuit onze mbo teams gingen we voor Heroes door deze jongens met een landelijke tweede prijs naar huis, wat een topprestaties zijn ook hier geleverd.

Vonk is op alle wedstrijdkandidaten even trots. De weg die deze leerlingen en studenten hebben afgelegd dit schooljaar van voorrondes op school, tot regionale kwalificatiewedstrijden met uiteindelijk doel een podiumplek tijdens Skills the Finals, zegt iets over de kwaliteiten, vakskills van allemaal. Op welke plek je ook eindigt, je hebt je ontwikkelt, zo ontzettend veel geleerd en voor ons ook heel belangrijk ontzettend veel plezier gehad.

Koninklijk bezoek
Waar de eerste dag de minister een bezoekje kwam brengen aan dit grootste beroepenevent van Nederland kwam deze vrijdag onze Koning Willem Alexander naar de Rai. Onze Koning heeft al jaren zijn aandacht voor het talent wat wij binnen het vmbo en mbo opleiden. Hij bracht afgelopen vrijdag ook een bezoekje aan ons team Vonk Bloemwerk om ook aan deze kandidaten te laten weten hoe belangrijk hun skills zijn straks in het beroepenveld.

Meer info vonknh.nl/skills