Scholen aan Zee en Vonk slaan de handen ineen voor versterking beroepsonderwijs

Ondertekening-samenwerking-SAZ-en-Vonk

Scholen aan Zee en Vonk slaan de handen ineen om leerlingen met ingang van volgend schooljaar sneller aan een startkwalificatie te helpen. Daarvoor tekenden de bestuurders van Scholen aan Zee en Vonk maandag 8 mei een samenwerkingsovereenkomst.

De overeenkomst dient als basis voor een samenwerking waarmee een doorlopende leerlijn binnen het beroepsonderwijs wordt gecreëerd. De doorlopende leerlijn zorgt ervoor dat leerlingen vanuit de vmbo basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen, de mogelijkheid hebben om na het behalen van hun vmbo diploma aansluitend via een verkort traject een mbo-opleiding af te ronden.

Verkort traject

De bovenbouw van het vmbo bestaat nu uit een traject van twee jaar en mbo-niveau 2 ook. Van die vier jaar kan één jaar worden afgehaald, wat leerlingen hopelijk stimuleert om door te stromen naar mbo-niveau 3 en 4.

Zorg en Techniek

Dit voorjaar is er al succesvol gestart met een pilot bij de opleiding Zorg & Welzijn. Volgens Miranda Kramer, directeur afdeling Zorg, was dat een groot succes: “Twaalf leerlingen uit het derde jaar maakten een halve dag per maand kennis met het mbo-onderwijs”, licht zij toe. In het vierde jaar gaan de middelbare scholieren zelfs één dag in de week naar het mbo. Vanaf schooljaar 2023-2024 wordt ook de doorlopende leerlijn voor de technische opleidingen gestart. Volgens Bartha Huijberts, directeur van de afdeling Techniek, heeft dit vele voordelen. “Zorg en techniek zijn de sectoren die heel veel behoefte hebben aan de instroom van jonge werknemers. Ook willen we graag dat de overgang van jongeren naar het mbo wat soepeler gaat. Als de jongeren de school en de docenten al kennen, helpt dat.”

Passend bij wensen en talenten

Volgens Vonk en Scholen aan Zee verdienen jongeren een onderwijsstelsel dat ze op weg helpt naar een toekomst met perspectief, via een route die past bij hun wensen en talenten.