Studenten Tuin, Park & Landschap voor lesmodule naar Denemarken en Finland

header

Vonk mbo-studenten Tuin, Park en Landschap zijn in Denemarken en Finland om te proeven van andere culturen en te leren van elkaars vakmanschap.

Deze week en vorige week zijn er twaalf tweedejaars studenten van Tuin, Park en Landschap naar Denemarken en Finland voor een lesmodule. Er zitten negen leerlingen in Denemarken en drie in Finland. Vonk heeft een samenwerking met het onderwijs in Finland en Denemarken.

Naast het beleven van een mooie ervaring is het doel van de uitwisseling dat de studenten veel van elkaar leren, van elkaars vakmanschap en de cultuur. 

Tijdens de lesmodule werken de studenten in Denemarken samen met studenten van de Green Academy Aarhus. Ze leren hier meer over het ontwerpen van een tuin, werken met natuurlijke materialen, aanleggen van dak- en muurtuinen en hoe ze zuinig gebruik kunnen maken van water. Vorige week hebben ze een tuin aangelegd met uitsluitend natuurlijke en gerecyclede materialen. Ze werken in Denemarken namelijk heel veel met plaatselijke en natuurvriendelijke materialen, zoals natuursteen. In Denemarken zijn er problemen met schoon drinkwater, vandaar dat er extra nadruk gelegd wordt op het zuinig omspringen met water. De studenten leren hier hoe ze zuinig met water om kunnen gaan en hoe ze water in de tuin kunnen opvangen. Ze leren circulair werken, dat je in tijden dat het veel regent water opslaat in je tuin en het dan kunt gebruiken in tijden dat het weinig regent. Als laatste leren de leerlingen ook nog verschillende methodes om stenen tuinen aan te leggen.  

Als we dan kijken naar de studenten in Finland, hun focus ligt op het leren aanleggen van verharde oppervlakken. In Finland wordt veel met hout gewerkt, dus de studenten leren hier goed hoe ze constructies en oppervlakten van hout kunnen maken. Ook het aanleggen van een moestuin is iets waarmee de studenten in Finland meer ervaring mee hebben kunnen opdoen, evenals met het snoeien van groen. 

De studenten kunnen in deze internationale lesmodule zelf kiezen met welk onderdeel zij aan de slag willen. Ook kunnen ze kiezen of ze aan een groot project willen werken of aan meerdere kleine projecten. 

Volgend jaar zijn de rollen omgedraaid: dan komen de Deense en Finse leerlingen naar onze school om te leren over onze cultuur en werkwijze, én uiteraard een mooie en plezierige ervaring te beleven!