De groene strook

Op Vonk in Alkmaar heeft het 2e leerjaar van de opleiding Zorgboerderij een zeer informatieve gastles gekregen over groene akkerranden. Cabian Kruijer, student van de opleiding heeft hier een verslag van geschreven. 

Deze gastles werd verzorgd door Nico Blokker, bloembollenteler uit Sint-maartenvlotbrug. Tijdens de gastles werd er uitgelegd wat een groenstrook is en waarom deze goed zijn. Een groenstrook langs de sloot in een perceel wordt ook wel een akkerrand genoemd. Deze akkerranden zijn goed voor de biodiversiteit, weide vogels en de waterkwaliteit. Daarnaast ziet het er ook mooi uit. De akkerranden kunnen op verschillende manieren worden aangebracht. Dit kan met de hand, maar ook met een zaaimachine.  

Deze leerzame gastles werd natuurlijk niet zomaar gegeven. Dit heeft te maken met een werkweek die volgde. Tijdens deze werkweek verbleven wij op de veehouderij van Rianne Groot en haar echtgenoot. Twee studenten hebben samen met een docent een groenstrook met de hand aangelegd. Om ervoor te zorgen dat de zaadjes een goede start zouden krijgen is als eerste de grond licht bewerkt. Hierna volgde het inzaaien van de zaadmixen. Na het zaaien was het belangrijk dat de ingezaaide zaden werden ondergewerkt met een laagje aarde, zodat de zaden goed kunnen ontkiemen.