22 mei Kruiwagenmars door Alkmaar voor een gezonde bodem

Kruiwagenmars

A.s. maandag 22 mei 2023 – op de Internationale Dag van de Biodiversiteit – lopen studenten van een groot aantal groene agrarische scholen in Nederland met kruiwagens naar hun school. Ook studenten van Vonk in Alkmaar lopen in de middag de kruiwagenmars. Deze start bij tuincentrum Ranzijn en eindigt bij Vonk in Alkmaar, in totaal zo'n 4 km. 

Jongeren vragen aandacht voor vruchtbare bodem 

Kruiwagens gevuld met grond vol leven en een appelboom die bij school wordt geplaatst. Dit als symbool van toekomst, van vruchtbaarheid en van een levendig bovengronds netwerk van toekomstige boeren en tuinders. Jongeren vragen aandacht voor het net zo levendige, maar onzichtbare biologische netwerk in de bodem, in het belang van hun toekomst. Het voortduwen van de kruiwagens staat symbool voor de inspanningen die nodig zijn om een gezonde bodem te creëren en de biodiversiteit te herstellen. De kruiwagenmars is onderdeel van de Bodemdag, die wordt georganiseerd door Biodivers Perspectief, in samenwerking met Vonk. Deze dag vindt plaats op het bedrijf van Peter Appelman, Appelman Vegetables. De Bodemdag voor studenten van Vonk en partners van Biodivers Perspectief biedt een inhoudelijk programma met verschillende gastsprekers gericht op bodemgezondheid.  

Biodivers Perspectief

Biodivers Perspectief is een vierjarig programma in Noord-Holland voor natuurinclusief leren en ondernemen. In dit samenwerkingsverband tussen bedrijven, organisaties en onderwijsinstellingen worden gezamenlijk stappen gezet naar een natuurinclusieve landbouw en biodiverse leefomgeving. Afgelopen tientallen jaren is er achteruitgang van de biodiversiteit. Belangrijke soortgroepen van dieren en planten worden in hun voortbestaan bedreigd. Dat is zorgelijk want biodiversiteit is belangrijk voor de maatschappij en zeker ook voor de landbouw. De landbouwsector kan door een andere manier van boeren echter ook een belangrijke rol spelen om biodiversiteit te herstellen en daarmee te werken aan een gezond landbouw- en voedselsysteem.  

Iedereen kan meelopen 

Biodivers Perspectief en Vonk nodigen studenten, docenten, ondernemers en andere geïnteresseerden uit om deel te nemen aan deze kruiwagenloop, om zo aandacht te vragen voor jonge boeren en het belang van een gezonde bodem. De Kruiwagenmars start om 15:30 uur bij Ranzijn in Alkmaar (Omval 55). De aankomst bij Vonk in Alkmaar (Drechterwaard 10) is om 16:30 uur. Daar wordt de mars besloten onder het genot van een drankje. 

Het programma van de Bodemdag is als volgt:

- 10:00 Inloop bij Peter Appelman (Noordervaart 32, Stompetoren)

- 10:15 Introductie met Theo Mulder en Peter Appelman

- 11:00 Eerste ronde workshops (Peter Appelman)

- 11:45 Tweede ronde workshops (Willem van Doorn)

- 12:30 Lunch

- 13:15 Derde ronde workshops (Amber Laan)

- 14:00 Vierde ronde workshops (De Vlijt)

- 14:30 Afsluiting

- 15:15 Vertrek richting Ranzijn

- 15:30 Start kruiwagenloop

- 16:30 Aankomst Vonk Alkmaar, afsluitende borrel

Aanmelden voor de Bodemdag kan door een mailtje te sturen naar: l.macdonald@clusius.nl

Bekijk onze projectpagina over Biodivers Perspectief voor meer informatie.