Werken in een vreemd land en in een vreemde taal

Van het kleine Texel naar de twee na grootste stad van Spanje. Sita, student Travel, Leisure en Hospitality is voor haar stage naar Valencia in Spanje gegaan, om daar in een hostel te gaan werken. Ze wilde graag een keer iets anders dan het Noord-Hollandse eiland, en ze vindt het erg leuk om te reizen en nieuwe dingen te ontdekken.  
Sita verteld ons over haar ervaringen in het buitenland tijdens haar stage. 
De keuze om naar Valencia te gaan was niet moeilijk. Naast dat ze graag nieuwe dingen wil ontdekken, vind Sita ook de Spaanse taal erg mooi en wil ze graag de taal leren. Ze vindt Spanje ook een erg mooi land.

Warm, gezellig en vooral leerzaam
Tijdens haar stage in een hostel is ze met veel verschillende dingen bezig: Ze moet onder andere mensen in- en uitchecken en de telefoon opnemen, maar ook het beantwoorden van mails en reserveringen maken hoort bij haar taken. Als ze in de ochtend moet werken, dan helpt ze ook bij het bijvullen van het eten en afwassen van het servies van het ontbijtbuffet.

Het leukste aan haar stage in Valencia vindt Sita, dat ze zo veel nieuwe mensen ontmoet. Er komen mensen van over de hele wereld die ze leert kennen en waar ze leuke dingen mee doet. Over het lekkere weer in Spanje klaagt Sita ook niet. In haar vrije tijd vindt ze het erg lekker om gewoon de stad in te gaan, zo loopt ze soms door het Turia park of over het strand. Daarnaast vindt ze het gezellig om met de mensen die ze hier ontmoet, te gaan uiteten of gewoon een drankje te pakken op een terras.  

Veel nieuwe leuke dingen 
Naast al het leuke, zijn er natuurlijk ook grote veranderingen die je meemaakt als je stage in het buitenland gaat doen. Voor Sita was de grootste verandering de taal. Op het moment dat ze aan haar stage begon, kon ze -op een paar woordjes na- nog geen Spaans. Doordat ze in het begin van haar stage een taalcursus kreeg en ze allemaal Spaanse collega’s heeft, gaat het Spaans praten nu al een stuk beter. De tijden waarop mensen eten was ook een grote verandering. In Spanje is het normaal als je pas gaat eten rond negen of tien uur ‘s avonds, terwijl de meeste mensen in Nederland al rond een uur of zes eten. Het meeste wennen voor Sita was het op haarzelf wonen. In het begin was het even lastig, omdat je alles zelf moet regelen. Je moet je eigen boodschappen en was doen en koken voor jezelf en daarnaast is ze natuurlijk ook nog aan het werk. Gelukkig was ze er al snel aan gewend.  

Eén van haar bijzonderste herinneringen aan haar tijd in Spanje, was kerst. Die begint in Spanje al op 1 december en de start wordt gevierd met veel vuurwerk. Op elk plein in Valencia stond een kersboom vol lichtjes. Ook oud en nieuw was voor Sita een bijzondere ervaring. In Spanje hebben ze andere tradities tijdens oud en nieuw dan wij hier in Nederland. Het is in Spanje namelijk traditie om op klokslag twaalf uur, twaalf druiven te eten voor twaalf goede maanden.  

Haar stage in Valencia is iets wat Sita nooit gaat vergeten, het is een ervaring voor het leven. Wil jij dit bijzondere avontuur ook meemaken? Kijk dan op onze internationalisering pagina Internationaal | Vonk (vonknh.nl).  Of is de opleiding Travel, Leisure & Hospitality iets voor jou? Lees meer over de opleiding: https://www.vonknh.nl/mbo/opleidingen/travel-leisure-hospitality