Banner Vonk mbo opleiding BACS

Commercieel medewerker

Als commercieel medewerker sta je veel in contact met klanten. Het is belangrijk dat je goed met mensen om kunt gaan en je professioneel op kunt stellen. Je gaat ook nieuwe klanten werven en opdrachten binnen halen (acquisitie) voor het bedrijf waar je werkt.

In het kort

Niveaus

3

Locaties

  • Schagen

Leerweg

  • BOL

Als commercieel medewerker sta je veel in contact met klanten. Het is belangrijk dat je goed met mensen om kunt gaan en je professioneel op kunt stellen. Je gaat ook nieuwe klanten werven en opdrachten binnen halen (acquisitie) voor het bedrijf waar je werkt. Je hebt vaak verschillende klanten en taken in je pakket. Goed kunnen schakelen, plannen en zelfstandig werken is daarbij de basis.

Je bent meestal aan het werk op een binnendienst van de verkoopafdeling. En je bent dan ondersteunend aan vertegenwoordigers of verkopers. Als aanspreekpunt voor klanten en leveranciers verzorg je de administratie en vaak ook het offerte- en ordertraject.

Commercieel medewerker
Niveau 3 Duur: 2 jaar

Dit is een tweejarige opleiding waarin je direct duikt in de wereld van verkopen. Je gaat leren hoe je goede en zakelijke verkoopgesprekken kunt voeren. En hoe je jezelf kunt presenteren en goed onderzoek kunt doen naar je klanten. Zo weet jij precies wat zij willen en hoe jij daarop in kunt spelen.

Opbouw van de opleiding

Tijdens de opleiding ga je de fijne kneepjes leren van het voeren van verkoopgesprekken. Je maakt ook kennis met webcare en hoe een klantenservice werkt en wat daarbij nodig is. Je gaat leren presenteren, offertes maken en hoe je een marktonderzoek moet doen. En om jouw product goed te kunnen verkopen, leer je hoe je promotionele uitingen maakt.

Welke vakken krijg je?

Je gaat aan de slag met een vakkenpakket die bestaat uit Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap. Ook krijg je praktijkvakken zoals vakleer simulaties, sales, marktonderzoek, calculatie, promotionele uitingen maken en automatisering. ‘

Keuzedelen

Naast het vakkenpakket zijn er keuzedelen waarmee je jouw opleiding extra interessant maakt. We bieden bij de opleiding commercieel medewerker een groot aantal keuzedelen aan zoals: Duits, Engels (hoger niveau), toerisme in de regio en verdieping E-commerce aan. Zo kun je jouw kennis verdiepen of verbreden. Naast de keuzedelen zijn de praktijklessen en stage ook een belangrijk onderdeel van je opleiding.

Karaktereigenschappen

Voor het volgen van deze opleiding herken jij jezelf in de volgende karaktereigenschappen: je bent assertief, communicatief vaardig, daadkrachtig, nauwkeurig, ondernemend en servicegericht.

Leerweg en duur

De opleiding wordt gegeven als bol-variant. In het eerste jaar start je in een breed basisjaar waarin je in de eerste 10 weken over alle opleidingen van Handel & Commercie iets leert. Vervolgens maak je jouw definitieve keuze. Heb je jouw keuze gemaakt, dan wordt je meteen voorbereid op de eerste praktijkexamens. Zo ben je al goed in staat om de klantreis te herkennen. Ook ga je vanaf week 30 op stage. Je loopt dan 3 dagen in de week stage. De andere twee dagen ga je naar school. Vanaf het tweede leerjaar start je direct met twee dagen in de week stage. De opleiding duurt 2 jaar.

Vooropleiding

Je kunt starten met de opleiding als je minimaal een diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg (BB) hebt.

Waar kun je later gaan werken?

Na je opleiding ben je klaar gestoomd om te werken bij commerciële bedrijven die business-2-business verkopen. De beroepen zijn onder andere medewerker binnendienst, commercieel medewerker of webcare medewerker.

Vervolgopleiding

Na het behalen van je diploma kun je doorstromen naar een mbo opleiding op niveau 4.

Contact

Wil je meer informatie over de opleiding? Neem dan contact op via robin.velthuis@vonknh.nl

Bekijk deze studie in cijfers

Praktijkvoorbeelden

Benieuwd naar praktijkvoorbeelden van de opleiding Commercieel medewerker? Klik op de link hieronder.

Ga naar praktijkvoorbeelden