Gastheer

Gastheer/-vrouw

Als gastheer of -vrouw zorg jij dat het gasten in de horeca aan niets ontbreekt. Je geeft advies over de gerechten en dranken, zorgt voor snelle en vriendelijke bediening en helpt mee met de schoonmaak en het voorraadbeheer. Zo zorg jij dat je gasten volop kunnen genieten.

In het kort

Niveaus

2, 3, 4

Locaties

  • Schagen

Leerweg

  • BBL

Jij bent

Je bent vriendelijk en behulpzaam, en maakt graag een praatje. Je hebt sterke sociale ‘voelsprieten’: je voelt aan of een grapje gepast is of niet, en je ziet snel of gasten je nodig hebben. Ook kun je goed je geduld bewaren, zelfs als mensen boos op je zijn of als de werkdruk hoog is.

Jij leert

Je leert hoe je het gasten helemaal naar de zin maakt. Om dat te doen leer je onder meer over etiquette en gastvrijheid, over het bereiden en serveren van gerechten en dranken en over voorraadbeheer en schoonmaak in de horeca.

Tijdens de opleiding

In de opleiding krijg je les in de verschillende taken die je gaat uitvoeren, zoals correct de tafel dekken, de rekening opmaken en gerechten uitserveren. Ook krijg je algemene lessen zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Op niveau 4 leer je ook leidinggeven en beheertaken uitvoeren.

Na de opleiding

Met een diploma als gastheer/-vrouw kun je in allerlei horeca aan het werk. In een restaurant of café, in hotels, of bij cateringbedrijven. Je kunt ook verder studeren op het HBO.

Gastheer/-vrouw
Niveau 2 Duur: 2 - 3 jaar

Goed gastheerschap is een vak. Een professioneel gastheer of -vrouw begeleidt en adviseert de gasten en bewaakt de sfeer. Een representatieve uitstraling, flexibiliteit, stressbestendigheid en goede communicatieve eigenschappen zijn dan ook minstens zo belangrijk als hard kunnen werken, vakkennis en techniek.

Inhoud

Kerntaken opleiding Gastheer/-vrouw:

  • serveren en bereiden van dranken en gerechten
  • voorbereidende en afrondende werkzaamheden uitvoeren
  • beheren en bestellen van voorraden

Heb je nog vragen?

Voor nadere informatie kun je contact opnemen met de heer P. Buis.
Telefonisch bereikbaar op (0223) 611 200.
E-mailen kan natuurlijk ook: pbuis@rockopnh.nl.

Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw
Niveau 3 Duur: 3 - 4 jaar

Als zelfstandig werkend gastheer/-vrouw heb je, naast je taak als gastheer/-vrouw, ook een controlerende en/of leidinggevende taak. Vaak werk je in luxe restaurants, waar hogere eisen worden gesteld op het gebied van kennis van wijnen en gerechten, advies bij wijn/spijscombinaties, etiquette en service.

Inhoud

Kerntaken opleiding Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw en Leidinggevende bediening*:

  • Serveren en bereiden van dranken en gerechten
  • Beheren en bestellen van voorraden
  • Voorstellen doen voor de samenstelling van de menu- en drankenkaart
  • Leidinggeven en beheerstaken uitvoeren

De kerntaken van de opleidingen op niveau 3 en 4 zijn gelijk. De werkprocessen verschillen. Tijdens de opleiding niveau 4 Leidinggevende bediening besteden we uiteraard veel aandacht aan de ontwikkeling van leidinggevende capaciteiten en managementvaardigheden.

Heb je nog vragen?

Voor nadere informatie kun je contact opnemen met de heer P. Buis.
Telefonisch bereikbaar op (0223) 611 200.
E-mailen kan natuurlijk ook: pbuis@rockopnh.nl.

Leidinggevende bediening
Niveau 4 Duur: 3 - 4 jaar

Als leidinggevende bediening geef je leiding aan een team van gastheren en gastvrouwen en ben je verantwoordelijk voor alle werkzaamheden die in het restaurant worden uitgevoerd. Je bent het eerste aanspreekpunt voor gasten en personeel. Samen met je team zorg je ervoor dat het de gasten aan niets ontbreekt. Je bent verantwoordelijk voor je afdeling en schakel tussen werkvloer en management. In overleg met de leidinggevende keuken stel je de menukaart op. Daarnaast maak je de personeelsplanning, de afdelingsplannen en de rapportages aan het management. Je bewaakt de procedures en zorg je ervoor dat alle werkzaamheden volgens de regels goed worden uitgevoerd.

Inhoud

Kerntaken opleiding Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw en Leidinggevende bediening*:

  • Serveren en bereiden van dranken en gerechten
  • Beheren en bestellen van voorraden
  • Voorstellen doen voor de samenstelling van de menu- en drankenkaart
  • Leidinggeven en beheerstaken uitvoeren

De kerntaken van de opleidingen op niveau 3 en 4 zijn gelijk. De werkprocessen verschillen. Tijdens de opleiding niveau 4 Leidinggevende bediening besteden we uiteraard veel aandacht aan de ontwikkeling van leidinggevende capaciteiten en managementvaardigheden.

Heb je nog vragen?

Voor nadere informatie kun je contact opnemen met de heer P. Buis.
Telefonisch bereikbaar op (0223) 611 200.
E-mailen kan natuurlijk ook: pbuis@rockopnh.nl.