Banner Vonk mbo opleiding recreatie en natuur

Recreatie & Natuur

Wil jij een permanent vakantiegevoel? Kies dan voor een baan bij een recreatiepark, jachthaven of natuurorganisatie. Lekker in de buitenlucht samenwerken met collega’s, gasten en klanten. Bij de opleiding Recreatie & Natuur word je breed opgeleid om in deze sector succesvol aan de slag te gaan. Een mooie kans voor aanpakkers en buitenmensen.

In het kort

Niveaus

3, 4, 2

Locaties

  • Hoorn

Leerweg

  • BBL
  • BOL

Jij bent

De buitenwereld is jouw wereld. Lekker in de buitenlucht samenwerken met collega's, gasten en klanten. Je vindt het belangrijk dat de mensen kunnen genieten van hun omgeving.

Jij leert

Je leert alles over het onderhouden van een groene en waterrijke omgeving met gereedschappen en machines. Maar ook over het onderhouden van gebouwen en voorzieningen (elektriciteit, hout- en metaalbewerking, installatietechniek). En natuurlijk hoe je met mensen om moet gaan. Adequaat reageren en problemen oplossen. Jouw gasten moeten kunnen genieten van de omgeving.

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding is veel aandacht voor  groen en techniek. Zo zorgen we ervoor dat je straks echt alles weet over het onderhouden van groen en gebouwen. Daarnaast leren we je vaardigheden op het gebied van communicatie en gastvriendelijkheid. De vakken Natuur & Water en Economie & Bedrijf zijn ook belangrijk voor je ontwikkeling. Net als bij andere opleidingen krijg je ook algemene vakken zoals Nederlands, Engels, burgerschap en SLB (studie- en loopbaanbegeleiding).

Na de opleiding

Na de opleiding ben je breed opgeleid voor allerlei functies die samenhangen met het beheer van natuur, water en recreatieparken. Je kan bijvoorbeeld aan de slag als:

  • Technische dienst vakantiepark, camping of jachthaven
  • Greenkeeper bij een golfbaan
  • Buitendienst bij waterschappen of natuurbeheerder
  • Beheer medewerker recreatieschappen
     

Extra informatie

Over de opleiding Recreatie & Natuur moet je nog weten dat er veel projecten worden georganiseerd in samenwerking met het bedrijfsleven. En veel van onze studenten gaan naar het buitenland voor een stage of een project. Zo ontwikkel je de vaardigheden die je later in de praktijk goed kunt gebruiken!

Vakbekwaam medewerker natuur, water & recreatie
Niveau 3 Duur: 3 jaar

Bij deze opleiding op niveau 3 draait het om het uitvoeren en begeleiden van beheerwerk van bos, natuur, landschap, water en recreatieterreinen. Je beheert terreinen, onderhoudt gebouwen en voorzieningen en begeleidt medewerkers op vaktechnisch gebied. Verder bewaak je de planning op de werkplek. Bij het zorgdragen voor publiek en gasten, ben je gastheer en begeleid je bij activiteiten.

Dit is voor niveau 4 hetzelfde, maar daar komt dan nog het organiseren van het werk bij. Je stelt dan ook een plan op en draagt zorg voor de realisatie. Je calculeert dan ook en bewaakt het budget.

Welke vakken krijg je?

Je krijgt algemene vakken zoals Nederlands, Engels, burgerschap en SLB (studie- en loopbaanbegeleiding). Daarnaast leer je over groen, techniek, communicatie, natuur en water. Ook zijn er vele keuzedelen waar je uit kunt kiezen, zoals De levende tuin, Dak- en gevelbegroening, Onderhoud van sportvelden en golfbanen, Het levende gebouw, Duurzaamheid, Werken op de internationale arbeidsmarkt e.a.

Welke karaktereigenschappen?

Als je je herkent in de onderstaande karaktereigenschappen is de opleiding echt iets voor jou: actief, assertief, technisch daadkrachtig, communicatief en sociaal.

Vooropleiding

Om te kunnen starten met deze opleiding moet je minimaal in het bezit zijn van een diploma vmbo-kb.

Na de opleiding

Na de opleiding ben je breed opgeleid voor allerlei functies die samenhangen met het beheer van natuur, water en recreatieparken. 

Bekijk deze studie in cijfers

Opzichter/uitvoerder groene ruimte
Niveau 4 Duur: 3 jaar

Bij de opleiding op niveau 4 draait het om het uitvoeren en begeleiden van beheerwerk van bos, natuur, landschap, water en recreatieterreinen. Je beheert terreinen, onderhoudt gebouwen en voorzieningen en begeleidt medewerkers op vaktechnisch gebied. Verder bewaak je de planning op de werkplek. Bij het zorgdragen voor publiek en gasten, ben je gastheer en begeleid je bij activiteiten. Dit leer je ook bij de opleiding op niveau 3.

Op niveau 4 komt er het organiseren van het werk bij. Je stelt dan ook een plan op en draagt zorg voor de realisatie. Je calculeert en bewaakt het budget. Je optimaliseert het proces, de werkwijze en stuurt (project)medewerkers aan. Uiteindelijk lever jij het werk op aan de klant.

Welke vakken krijg je?

Je krijgt algemene vakken zoals Nederlands, Engels, burgerschap en SLB (studie- en loopbaanbegeleiding). Daarnaast leer je over groen, techniek, communicatie, natuur en water. Ook zijn er vele keuzedelen waar je uit kunt kiezen, zoals De levende tuin, Dak- en gevelbegroening, Onderhoud van sportvelden en golfbanen, Het levende gebouw, Duurzaamheid, Werken op de internationale arbeidsmarkt e.a.

Welke karaktereigenschappen?

Als je je herkent in de onderstaande karaktereigenschappen is de opleiding echt iets voor jou: actief, assertief, technisch daadkrachtig, communicatief en sociaal.

Vooropleiding

Om te kunnen starten met deze opleiding moet je minimaal in het bezit zijn van een diploma vmbo-kb.

Na de opleiding

Na de opleiding ben je breed opgeleid voor allerlei functies die samenhangen met het beheer van natuur, water en recreatieparken. Maar je kan ook doorleren op het hbo. Bijvoorbeeld in de richting Bos- en Natuurbeheer.

Bekijk deze studie in cijfers

Medewerker Natuur, water & recreatie (bij leerteam duinbeheerder PWN)
Niveau 2 Duur: 3 jaar

Vind je de duinen leuk en vind je het fijn om buiten te werken? Kun je goed samenwerken en wil jij leren hoe de Noord-Hollandse duinen worden onderhouden? Dan is het leerteam van PWN misschien iets voor jou.

Leren en werken tegelijk

In samenwerking met duinbeheerder PWN bieden we een leerwerkplek aan waarbij je tegelijkertijd leert en werkt. Drie dagen per week ben je aan het werk in de duinen. Samen met een begeleider leer je daar verschillende werkzaamheden op het gebied van terrein- en natuurbeheer uit te voeren. Denk aan (motor)zaag- en bosmaaierwerk, werken op de trekker, handwerk met handgereedschap, hagen snoeien en exoten beheer. Daarnaast volg je één dag per week een mbo-opleiding (niveau 1 of 2) bij Vonk in Alkmaar. 

Kosten en salaris

PWN betaalt de kosten van je mbo-opleiding. Je krijgt een leerwerkovereenkomst voor bepaalde tijd met een maximale duur van 3 jaar. Voldoende tijd dus om je opleiding volledig af te ronden. Daarnaast ontvang je ook salaris op basis van 24 uur, wat wordt aangevuld tot maximaal het minimumloon. 

Opleiding en begeleiding

Je maakt deel uit van een prettige en uitdagende werkomgeving met betrokken collega’s en ruimte voor initiatief en ontwikkeling. Tevens zal je begeleid worden door een interne Jobcoach van PWN. Eén dag in de week krijg je les van gespecialiseerde docenten in kleine groepen van maximaal 12 leerlingen. 

Vooropleiding

Ook zonder vmbo-diploma kan je starten met deze leerwerkplek. Je volgt dan de mbo-opleiding op niveau 1. Heb je wel al een vmbo-diploma dan doe je mbo niveau 2.

Wie ben jij

Je bent sociaal en bent bereid om samen en in teamverband te werken. Daarnaast ben je leergierig en wil je alles leren over terrein- en natuurbeheer. Je vindt het fijn om buiten te werken en kunt fysiek zwaar werk aan. Om voor deze leerwerkplek in aanmerking te komen heb je een indicatie banenafspraak nodig en moet je in het doelgroepregister staan. (Meer info over banenafspraak en doelgroepregister). 

Aanmelden

Ben je enthousiast en wil je je aanmelden? Dat kan via de aanmeldknop bovenaan de pagina. Heb je hulp nodig bij het aanmelden of wil je eerst nog meer informatie, neem dan contact op met Susan van der Heide  via 06-45804515 of susan.vanderheide@vonknh.nl

Praktijkvoorbeelden Recreatie & Natuur

Studenten Recreatie & Natuur Vonk in Ardennen 1

Benieuwd naar praktijkvoorbeelden van de opleiding? Klik op de link hieronder voor voorbeelden van projecten die studenten van de opleiding uitgevoerd hebben.

Ga naar de praktijkvoorbeelden

Volg deze opleiding op sociale media!

"Met deze studie kan ik straks alle kanten op. Maar ik werk in ieder geval veel buiten en met techniek."