Banner Vonk mbo opleiding GGI

Groen, Grond & Infra

De infrastructuur in Nederland is van hoge kwaliteit. Door goed onderhoud blinken we hierin uit. Maar ook onze buitengebieden en landbouwgronden zien er uit om door een ringetje te halen. Dat wordt allemaal gemaakt, verzorgd en onderhouden.
 

In het kort

Niveaus

2, 3

Locaties

  • Hoorn

Leerweg

  • BBL
  • BOL

Jij bent

Waar je ook bent, in de stad of op het platteland, onze omgeving is gevormd met hulp van machines. En die grote machines is helemaal jouw ding. Deze opleiding is je kans om ermee te werken. En geeft je veel kans op een baan, want in de grond-, weg- en waterbouw én het agrarisch loonwerk liggen de banen voor het oprapen.

Jij leert

Je leert alles over het werken met machines. Van trekkers tot graafmachines. Over het bedienen en het onderhoud. Maar bijvoorbeeld ook over het zaaien met GPS. Of hoe je een goed zandbed maakt voor de aanleg van een weg. Een afwisselende opleiding voor doorzetters.

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding krijg je veel verschillende vakken. Zo weet je straks alles over de sector groen, grond en infra en de verschillende machines die daar gebruikt worden. Vakken zoals techniek,  basisveiligheid (VCA), heftruckcertificaat, gewasbescherming, flora & fauna, management en computergebruik. Welke vakken je precies krijgt, is afhankelijk van het niveau dat je volgt. Daarnaast krijg je algemene vakken zoals Nederlands, maatschappij & cultuur, SLB (studie- en loopbaanbegeleiding) en rekenen.

Je krijgt les op de locatie in Hoorn en soms ook op de praktijklocatie in Schagen of een andere passende praktijklocatie.

Na de opleiding

Na deze opleiding ben je breed opgeleid voor allerlei functies op het gebied van groen, grond en infra. Je werkt mee aan de productie van voedsel en de vorming van het landschap. Je kunt bijvoorbeeld direct aan de slag als: Medewerker agrarisch loonbedrijf, Medewerker cultuurtechnisch loonbedrijf, Chauffeur zelfrijdende landbouwmachines en trekkers, Kraanmachinist in weg- en waterbouw, Technisch medewerker grootgroenbeheer. 

 

Medewerker agrarisch loonwerk
Niveau 2 Duur: 2 jaar

Ga je niveau 2 volgen dan heb je het eerste jaar volledig les met stage (BOL). Het tweede jaar kun je kiezen of je wilt werken en leren (BBL) of  nog een jaar volledig les met stage volgt (BOL). Sinds 1 juli 2015 moeten niet alleen bestuurders van landbouwtrekkers, maar ook bestuurders van grondverzetmachines en voertuigen als rooimachines en maaidorsers een trekkerrijbewijs (T-rijbewijs) hebben. Voor de opleidingen zoals agrarisch loonwerk is het T-rijbewijs wettelijk verplicht. Voordat je op stage kunt of in de sector aan het werk gaat, moet je in het bezit zijn van een T-rijbewijs. Zonder dit rijbewijs is het niet mogelijk om je diploma voor de opleiding te halen.

De kosten voor het T-rijbewijs zijn voor je eigen rekening. Wel kan je als student agrarisch loonwerk of cultuurtechnisch loonwerk een deel van de kosten voor het halen van je T-rijbewijs vergoed krijgen via Cumela Nederland.

Dit niveau kan je volgen op locatie Hoorn.

 

Bekijk deze studie in cijfers

Vakbekwaam medewerker agrarisch loonwerk
Niveau 3 Duur: 3 jaar

Voor niveau 3 geldt dat de opleiding de eerste twee jaar bestaat uit volledig les met stage met stage is (BOL) en dat je het derde (laatste jaar) ook de keuze kunt maken tussen BOL en BBL. Sinds 1 juli 2015 moeten niet alleen bestuurders van landbouwtrekkers, maar ook bestuurders van grondverzetmachines en voertuigen als rooimachines en maaidorsers een trekkerrijbewijs (T-rijbewijs) hebben. Voor de opleidingen zoals agrarisch loonwerk is het T-rijbewijs wettelijk verplicht. Voordat je op stage kunt of in de sector aan het werk gaat, moet je in het bezit zijn van een T-rijbewijs. Zonder dit rijbewijs is het niet mogelijk om je diploma voor de opleiding te halen.

De kosten voor het T-rijbewijs zijn voor je eigen rekening. Wel kan je als student agrarisch loonwerk of cultuurtechnisch loonwerk een deel van de kosten voor het halen van je T-rijbewijs vergoed krijgen via Cumela Nederland.

Dit niveau kan je volgen op locatie Hoorn.

Bekijk deze studie in cijfers

Praktijkvoorbeelden opleiding Groen, Grond & Infra

Studen Groen, Grond & Infra Vonk

Klik hieronder voor voorbeelden uit de praktijk, zoals een praktijkdag met een gastdocent en projecten.
Ga naar de praktijkvoorbeelden