Banner Vonk Planteelt

Plantenteelt

De teelt van gewassen op het land of in de kas staat in Nederland op hoogstaand niveau. Ook in de export van deze producten blinkt Nederland uit. Bij plantenteelt wordt er gewerkt met de nieuwste technieken. Van drones tot GPS-gestuurd zaaien en van aardwarmtepompen tot klimaatsystemen.

In het kort

Niveaus

2, 3, 4

Locaties

  • Hoorn

Leerweg

  • BBL
  • BOL

Jij bent

Wil jij straks werken in een veelzijdige, innovatieve en internationale sector? Ben je geïnteresseerd in (duurzame) teelt van gewassen en de techniek die daarbij komt kijken? In de kas, buiten op het land of bij de verwerking van de producten? Bij de opleiding Plantenteelt zit je goed. 

Jij leert

Je leert alles over groen en techniek. Bijvoorbeeld over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van (duurzame) teelt. Maar je weet straks ook wanneer je de oogst moet inplannen. Je werkt buiten op het land, in de kas of bij de verwerking van de producten. Je leert hoe je een bedrijf moet managen. Dus ook hoe je moet omgaan met leveranciers en klanten. Alle aspecten komen aan bod, zodat jij straks perfect bent voorbereid op de arbeidsmarkt.

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding zorgen we dat je straks alles weet over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de (duurzame) teelt en techniek. Niet alleen het telen van een gewas komt aan bod, maar ook hoe je een bedrijf moet managen. We werken daarbij veel samen met het bedrijfsleven. Daarnaast krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en SLB (studie- en loopbaanbegeleiding). Teelt van gewassen, Biologie, Praktische teeltervaring, Bodemkunde, Bemesting, Gewasverzorging, Economie & bedrijf.

Je krijgt les op de locatie in Hoorn en soms ook op een passende praktijklocatie in de regio.

Na de opleiding

Natuurlijk vraag je je af waar je na afronding van je opleiding Plantenteelt zoal aan de slag kunt. De hoeveelheid banen is ruim en varieert van medewerker bij een akkerbouwer, bollenteler en tuinder tot teeltbegeleider bij een glasgroenteteler of een zaadveredelaar. Verder kun je denken aan functies als kwaliteitscontroleur, commercieel medewerker, keurmeester of productmanager. En natuurlijk kun je ook je eigen bedrijf gaan runnen in de toekomst.

Extra informatie

Over Plantenteelt moet je nog weten dat dit één van de topsectoren van de Nederlandse economie is. Onze producten gaan de hele wereld over. Er is veel vraag naar goed opgeleid personeel. In Noord-Holland zijn topbedrijven uit de sierteelt, voedingsgewassen en zaadindustrie gevestigd. De kans op een leuke baan is dus groot.

Medewerker teelt
Niveau 2 Duur: 2 jaar

De medewerker teelt werkt op een bedrijf met bedekte teelt, open teelt , de teelt van biobased uitgangsmaterialen of een combinatie van deze teelten. In de toekomst vallen hier ook nieuwe en alternatieve teelten onder. De medewerker teelt kan ook bij een vermeerderingsbedrijf werkzaam zijn. 

Dit niveau bieden wij aan op locatie Hoorn. We bieden deze opleiding in het eerste jaar BOL aan en in het tweede jaar BBL/BOL naar keuze. 

Bekijk deze studie in cijfers

Vakbekwaam medewerker teelt
Niveau 3 Duur: 3 jaar

De vakbekwaam medewerker teelt werkt op een bedrijf met bedekte teelt, open teelt, de teelt van biobased uitgangsmaterialen of een combinatie van deze teelten. In de toekomst vallen hier ook nieuwe en alternatieve teelten onder. De vakbekwaam medewerker teelt kan ook bij een vermeerderingsbedrijf werkzaam zijn. Ook de zorgboerderij behoort tot het werkgebied. De vakbekwaam medewerker teelt werkt o.a op kantoor, in kassen, hallen, de buitenlucht en doet bureauwerk. De vakbekwaam medewerker teelt werkt samen met een team en heeft vaak een leidende en sturende rol binnen een team.

Dit niveau bieden wij aan op locatie Hoorn, alleen BOL.

Bekijk deze studie in cijfers

Vakexpert teelt en groene technologie
Niveau 4 Duur: 3 jaar

De vakexpert teelt en groene technologie werkt op een bedrijf met bedekte teelt, open teelt, de teelt van biobased uitgangsmaterialen of een combinatie van deze teelten. In de toekomst vallen hier ook nieuwe en alternatieve teelten onder. De vakexpert teelt en groene technologie kan ook bij een veredelingsbedrijf of bij bedrijven in de secundaire verwerking van biobased uitgangsmateriaal of biomassa en de verwerking van reststromen werkzaam zijn. Ook de zorgboerderij behoort tot zijn werkgebied. De vakexpert teelt en groene technologie werkt vaak met een team en heeft een leidende en sturende rol. Hij heeft daarom een voorbeeldfunctie.

Van hem of haar wordt verwacht dat er verantwoordelijkheidsgevoel en collegialiteit wordt getoond, kan samenwerken en kan omgaan met de diversiteit aan medewerkers binnen de organisatie. De vakexpert teelt en groene technologie heeft voortdurend aandacht voor optimalisering van het proces, vernieuwing en veranderingen in de keten en de maatschappij om hem heen. 

Met je niveau 4 diploma op zak kun je doorstuderen op het hbo. Opleidingen waar je aan kunt denken na Vakexpert teelt en groene technologie zijn Bedrijfskunde en Agribusiness, Horticulture en Business Management, Management van de Leefomgeving en Tuinbouw en Akkerbouw.

Dit niveau bieden wij aan op locatie Hoorn, alleen BOL

Bekijk deze studie in cijfers

Praktijkvoorbeelden opleiding Plantenteelt

Glastuinbouw Plantenteelt Vonk

Benieuwd naar voorbeelden uit de praktijk van de opleiding Plantenteelt?
Klik dan op de link hieronder!

Ga naar de praktijkvoorbeelden

"Akkerbouw is de ideale combinatie van (groene) techniek, werken in de buitenlucht en contact met mensen."

Gerelateerde opleidingen