Banner mbo-opleidingen uiterlijke verzorging

Kapper & Haarstylist

Als kapper of haarstylist zorg je dat elke klant met een mooi kapsel naar buiten loopt. Je maakt mensen blij. Het kappersvak biedt volop creativiteit en uitdaging, en je praat elke dag met allerlei verschillende klanten.

In het kort

Niveaus

2, 3, 4

Locaties

 • Den Helder

Leerweg

 • BBL
 • BOL

Jij bent

Ben je sociaal en creatief? Werk je graag met mensen en met je handen? En lijkt het je leuk om bezig te zijn met styling, haarverzorging en trendy kapsels? Dan is dit de opleiding voor jou.

Jij leert

Je leert alles over het kappersvak: knippen en föhnen, kleuren en krullen. Ook krijg je les over de producten die je als kapper gebruikt en natuurlijk over haarstyling-trends. Daarnaast leer je goed samenwerken met je collega’s. Bij niveau 4 krijg je ook les over hoe je zelf een onderneming runt.

Tijdens de opleiding

Je krijgt volop gelegenheid om alles wat je leert te oefenen. Op school hebben we een professionele kapsalon, en we organiseren wedstrijden om je talent te laten zien. Naast de kappersvakken krijg je ook algemene vakken zoals Nederlands, Engels en communicatie. Natuurlijk volg je ook stage, of je gaat direct aan het werk met de bbl-opleiding.

Na de opleiding

Na de opleiding kun je aan het werk als kapper. Dat kan ook in een gespecialiseerde salon: bijvoorbeeld als herenkapper of krullenkapper. Met een niveau 4-diploma heb je ook alles geleerd om je eigen kapsalon te openen.

Kapper
Niveau 2 Duur: 1 jaar

Als kapper werk je in een kapsalon. Je voert zelfstandig de vaktechnische handelingen op het gebied van haarverzorging, knippen en föhnen uit.

Ook voer je in samenwerking met je collega’s een opgedragen handeling uit, bijvoorbeeld wikkelen ter voorbereiding van een permanent. Daarnaast moet je een klant goed advies kunnen geven over de behandeling en over de producten die je hiervoor gebruikt.

Als je de bol-opleiding volgt, ga je drie dagen per week naar school en loop je daarnaast stage. Het programma van de bbl-opleiding is grotendeels gelijk aan dat van de bol-opleiding. Het belangrijkste verschil is dat je een arbeidscontract hebt bij een kapsalon en één dag per week naar school gaat.

Tijdens je opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

 • knipt en/of snijdt het haar korter
 • vormt het haar om
 • (ont)kleurt het haar

Heb je nog vragen?

Voor nadere informatie kun je contact opnemen met Deborah Thomissen; op 0223-611260 of via deborah.thomissen@vonknh.nl.

Bekijk deze studie in cijfers

Haarstylist dame
Niveau 3 Duur: 2 jaar

Als Allround kapper (ook wel hairstylist genoemd) kun je meer en heb je meer verantwoordelijkheden dan een kapper. Je werkt zelfstandig en kunt in opdracht van de eigenaar van de kapsalon de leiding hebben over de salon. Of je kunt – als je al flink wat ervaring hebt – als zelfstandig ondernemer een eigen kapsalon beginnen.

Tijdens je opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

 • knipt en/of snijdt het haar korter
 • vormt het haar om
 • (ont)kleurt het haar
 • bedrijfsvoering van een (eigen) kapsalon

Heb je nog vragen?

Voor nadere informatie kun je contact opnemen met Deborah Thomissen; op 0223-611260 of via deborah.thomissen@vonknh.nl.

Bekijk deze studie in cijfers

Salonmanager
Niveau 4 Duur: 1 jaar

Als salonmanager ben je naast kapper ook ondernemer. Je geeft leiding aan medewerkers en zorgt voor een goed personeelsbeleid. Het is jouw verantwoordelijkheid dat klanten tevreden de zaak verlaten. Hierbij houd je de kwaliteit van het werk in de gaten en geef je advies. Je bent commercieel ingesteld en zorgt ervoor dat de klanten naar jouw salon komen. Daarnaast zorg je voor een gezonde financiële situatie. 

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding Salonmanager is een bbl-opleiding. Hierbij ga je twee dagen per week naar school en ben je minimaal drie dagen aan het werk bij een erkend leerbedrijf. De opleiding duurt één jaar.

Door de kleinschalige opzet van de opleiding hebben wij betrokkenheid en een persoonlijke benadering als uitgangspunten. Dit is terug te zien in de vormgeving van de lessen door o.a. het inzetten van leerpleinen en optimaal gebruikmaken van de kracht van jou als student. Hierbij houden we zoveel mogelijk rekening met je wensen en mogelijkheden.

Je krijgt één jaar lang theorieles op niveau 4. Je volgt vakken zoals ondernemerschap, Engels en rekenen. Tijdens de lessen ondernemerschap ontwikkel je alle vaardigheden die je als ondernemer nodig hebt, zoals het maken van een businessplan, veilig en groen werken in een salon, het geven van trainingen en leidinggeven aan je medewerkers.

Wat leer je tijdens de opleiding?

 • Een eigen salon beginnen.
 • Leidinggeven aan kappers.
 • Organiseren van wedstrijden en trainingen.
 • Uitvoeren van administratief werk.
 • Inspelen op trends en ontwikkelingen.

Heb je nog vragen?

Voor nadere informatie kun je contact opnemen met Deborah Thomissen; op 0223-611260 of via deborah.thomissen@vonknh.nl.

Let op: Je kunt alleen starten met de opleiding als je in het bezit bent van een diploma Haarstylist dame niveau 3

Bekijk deze studie in cijfers

Praktijkvoorbeelden Kapper en Haarstylist

Benieuwd naar praktijkvoorbeelden van de opleiding Kapper en Haarstylist? Klik op de link hieronder. 

Ga naar praktijkvoorbeelden