Banner Vonk mbo opleiding Bloem groen en styling

Bloem, Groen & Styling

De opleiding Bloem, Groen & Styling is een brede opleiding voor creatieve mensen die hun passie voor groen willen combineren met de veelzijdige wereld van styling en vormgeving.

In het kort

Niveaus

2, 3, 4

Locaties

  • Alkmaar

Leerweg

  • BOL

De opleiding Bloem, Groen & Styling is een brede opleiding voor creatieve mensen die hun passie voor groen willen combineren met de veelzijdige wereld van styling en vormgeving.

Jij bent

Ben je creatief en niet bang om “groene” vingers te krijgen? Heb jij een voorliefde voor het maken van bloemwerk, het stylen van ruimtes en het inrichten van een interieur? Hou jij ervan om met bloemen en planten de wereld een beetje mooier te maken? En wil je dit professioneel uitbouwen en van decoratie en vormgeving met groen je beroep maken? Dan is dit de opleiding die je zoekt!

Jij leert

Jij leert alles over ontwerpen en stylen met groen. En over presenteren en etaleren. Jij weet op welke wijze je creativiteit kan inzetten om beeld en sfeer te versterken naar een totaaladvies. Je maakt boeketten voor verschillende gelegenheden en ontwerpt bloemstukken voor een showroom of etalage. Of wat dacht je van verschillende plantenarrangementen tot hele winkelpresentaties of de aankleding van events. Je denkt in concepten en werkt thema’s uit. Maar je kunt ook klantgericht denken en werken. Daarbij is het belangrijk dat je leert hoe je een verkoopgesprek voert en een offerte schrijft en hoe je jouw ontwerp het beste presenteert. Jij zorgt dat klanten tevreden zijn en graag bij je terugkomen!

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding zorgen we ervoor dat je straks alles weet over bloemen, planten, design, trends, vormgeving en styling. En over de bijbehorende vaktechnieken, het werken met de nieuwste trends, verkoopvaardigheden, kunst en cultuur en duurzaamheid. Daarnaast krijg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen, burgerschap en studie- en loopbaanbegeleiding. Volg je de opleiding op niveau 3 of 4 dan krijg je naast deze vakken ook nog economie en Engels. Door de inzet van keuzemodules gedurende je opleiding kun je je studie meer eigen maken, waarbij je kunt kiezen voor verbreding of verdieping. In het tweede leerjaar kun je overstappen naar een BBL-variant van de opleiding.

Na de opleiding

Na de studie ben je breed opgeleid voor allerlei functies in de bloemen- en stylingbranche. Je kan bijvoorbeeld direct aan de slag als: bloemstylist, interieurstylist, floraal vormgever, bedrijfsleider/ medewerker bloemenwinkel, interieurontwerper, verkoopadviseur of eventstylist. Afhankelijk van je opleidingsniveau kun je na de opleiding ook doorleren op het hbo.

Extra informatie

Over de opleiding moet je nog weten dat stage een belangrijk onderdeel van je opleiding is en dat je via projectonderwijs in aanraking komt met verschillende soorten opdrachten uit de praktijk. Zo verbreed je je horizon en ontwikkel je direct de juiste vaardigheden die je in de praktijk kunt gebruiken.

Medewerker bloem, groen & styling
Niveau 2 Duur: 2 jaar

Tijdens de opleiding leer je alle basisvaardigheden voor het maken van bloemwerk, zoals mooie boeketten en groene decoraties. Je leert ook veel over (de verzorging van) kamerplanten en snijbloemen. Maar ook het presenteren en etaleren van al dat bloem en groen komt uitgebreid aan bod. En je krijgt les in klantencontact en klantgericht verkopen. Naast de lessen op school bezoek je regelmatig bedrijven in de regio waar je met een projectgroepje opdrachten voor doet (regioleren). Gastcolleges en museumbezoek zijn ook onderdeel van je opleiding.

Welke vakken krijg je

Naast algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap leer je boeketten maken, etaleren, interieurontwerp, verkooppresentatie, basis klantencontact, klantgericht verkopen, kennis over kamerplanten en snijbloemen en basis vormgeving (stukje tekenen, portfolio stijlen, vormenleer en kunstbeschouwing).

Keuzedelen

Met keuzedelen kun je op basis van je eigen interesse je studie verdiepen. Bijvoorbeeld met onderwerpen als: basis digitale vaardigheden, ondernemend gedrag, trends en bloemwerk en duurzaamheid in het beroep.

Karaktereigenschappen

Voor het volgen van deze opleiding zijn de volgende karaktereigenschappen van belang: je bent creatief en vindt het fijn om met je handen te werken. Daarnaast ben je een doorzetter en kan je goed met verschillende soorten klanten omgaan. Je bent sociaal ingesteld en kan goed communiceren.

Leerweg, duur en vooropleiding

De opleiding wordt gegeven in de bol-variant en duurt 2 jaar. Je kunt starten met de opleiding als je minimaal een diploma vmbo-bb hebt.

Na je studie

Na je studie kun je gaan werken als medewerker in een bloemenzaak of bedrijven die de aankleding van evenementen verzorgen met bloem, groen en styling. Of je kan je verder specialiseren tot vakbekwaam medewerker op niveau 3.

Bekijk deze studie in cijfers

Vakbekwaam medewerker bloem, groen & styling
Niveau 3 Duur: 3 jaar

Het eerste jaar van de opleiding is een breed basisjaar. Je leert basisvaardigheden voor het maken van bloemwerk, zoals mooie boeketten en groene decoraties. Maar ook het presenteren, etaleren en het verkopen van al dat bloem en groen komt uitgebreid aan bod. Het tweede en derde jaar ga je je specialiseren tot vakbekwaam medewerker, bijvoorbeeld door het maken van gespecialiseerd bruidswerk. Ook komt je ondernemerschap en eigen initiatief aan bod. Je krijgt economie en voorraadbeheer en je leert hoe je een buitenruimte kan stylen.

Naast de lessen op school bezoek je regelmatig bedrijven in de regio waar je met een projectgroepje opdrachten voor doet (regioleren). Gastcolleges en museumbezoek zijn ook onderdeel van je opleiding.

Welke vakken krijg je

Naast algemene zoals Nederlands, rekenen en burgerschap leer je boeketten maken, etaleren, interieurontwerp, verkooppresentatie, klantgericht verkopen, voorraadbeheer, productkennis over kamerplanten en snijbloemen en buitenmaterialen, vormgeving (stukje tekenen, portfolio stijlen, vormenleer en kunstbeschouwing), presentatie buitenruimte (styling), basis economie in bedrijf en gespecialiseerd bruidswerk.

Keuzedelen

Met keuzedelen kun je op basis van je eigen interesse je studie verdiepen. Bijvoorbeeld met onderwerpen als: basis digitale vaardigheden, ondernemend gedrag, trends conceptueel bloemwerk en marktinnovaties, Engels in beroepsonderwijs, experimenteren met materialen en technieken en duurzaamheid in het beroep.

Karaktereigenschappen

Voor het volgen van deze opleiding zijn de volgende karaktereigenschappen van belang: je bent creatief en vindt het fijn om met je handen te werken. Daarnaast ben je een doorzetter, je neemt initiatief en kan je goed met verschillende soorten klanten omgaan. Je bent sociaal ingesteld en kan goed communiceren.

Leerweg, duur en vooropleiding

De opleiding wordt gegeven in de bol-variant en duurt 3 jaar. Je kunt starten met de opleiding als je minimaal een diploma vmbo-kb hebt.

Na je opleiding

Na je studie kun je gaan werken als vakbekwaam medewerker in een bloemenzaak of bij bedrijven die de aankleding van evenementen verzorgen met bloem groen en styling. Misschien begin jij wel je eigen bloemenzaak. Of je gaat je eerst verder specialiseren tot vakexpert op niveau 4.

Bekijk deze studie in cijfers

Vakexpert bloem, groen & styling
Niveau 4 Duur: 3 jaar

Het eerste jaar van de opleiding is een breed basisjaar. Je leert bloemwerk maken, zoals mooie boeketten en groene decoraties. Maar ook het presenteren, etaleren en het verkopen van al dat bloem en groen komt aan bod. Het tweede en derde jaar ga je je specialiseren tot vakexpert. Je verfijnt je technieken en leert bijvoorbeeld een rouwbloemwerk te maken. Ook het opstellen van een ondernemingsplan, personal branding en marketing krijgen veel aandacht. En wat dacht je van het organiseren en aankleden van een heel evenement?

Naast de lessen op school bezoek je regelmatig bedrijven in de regio waar je met een projectgroepje opdrachten voor doet (regioleren). Gastcolleges en museumbezoek zijn ook onderdeel van je opleiding.

Welke vakken krijg je

Naast algemene als Nederlands, rekenen en burgerschap leer je boeketten maken, etaleren, interieurontwerp, verkooppresentatie, klantgericht verkopen, voorraadbeheer, productkennis over kamerplanten en snijbloemen en buitenmaterialen, vormgeving, presentatie buitenruimte (styling) en basis economie in bedrijf.

Het 2e jaar krijg je inkoop en verkoop, magazijn en voorraadbeheer, gelegenheidsbloemwerk (bv een rouwbloemwerk), personal branding (website, portfolio, fotografie), groen- en verzorgingsadvies, interieurplan maken, geven van workshops, shop-in-shop project, marketingstrategieën en gespecialiseerd verkoopgesprek.

Het 3e jaar krijg je: gespecialiseerd bruidsbloemwerk, organisatie en aankleding van een evenement (bv bruidsbeurs), commercieel plan en ondernemingsplan, voorstel groene ruimte.

Keuzedelen

Met keuzedelen kun je op basis van je eigen interesse je studie verdiepen. Bijvoorbeeld met onderwerpen als: basis digitale vaardigheden, ondernemend gedrag, trends conceptueel bloemwerk en marktinnovaties, Engels in beroepsonderwijs, experimenteren met materialen en technieken, duurzaamheid in het beroep en excellent vakmanschap.

Karaktereigenschappen

Voor het volgen van deze opleiding zijn de volgende karaktereigenschappen van belang: je bent creatief en een echt organisatietalent. Je bent analytisch, neemt initiatief en hebt gevoel voor marketing. En natuurlijk ben je sociaal ingesteld, kan je goed communiceren en met verschillende soorten klanten omgaan.

Leerweg, duur en vooropleiding

De opleiding wordt gegeven in de bol-variant en duurt 3 jaar. Je kunt starten met de opleiding als je minimaal een diploma vmbo-kb hebt.

Na je opleiding

Met je niveau 4 diploma op zak kun je doorstuderen op het hbo. Ook behoort het volgen van een verdiepende opleiding tot bloemsierkunstenaar of meesterbinder tot de mogelijkheden. Bijvoorbeeld bij Aeres hogeschool in Wageningen docente en kennismanager bloemsierkunst. Maar je kunt ook je eigen bloemenzaak starten of werken bij een bedrijf dat de aankleding van evenementen verzorgt met bloem groen en styling. 

Bekijk deze studie in cijfers

Praktijkvoorbeelden opleiding Bloem, Groen & Styling

Opdracht groene koepel studenten Bloem, Groen & Styling 2

Studenten van de opleiding Bloem, Groen & Styling krijgen vaak opdrachten in samenwerking met het bedrijfsleven. Ook worden vanuit de opleiding verschillende masterclasses georganiseerd. Klik hieronder voor een greep uit de activiteiten.


Ga naar de praktijkvoorbeelden

Volg deze opleiding op sociale media!