Vonk-studenten mbo Voeding ontwikkelen succesvolle Boertje Bram Chips

Drie studenten van de mbo-opleiding Voeding en Voorlichting hebben afgelopen schooljaar, in samenwerking met Beemster Valery, een nieuwe ambachtelijke chips ontwikkeld. Deze Boertje Bram Chips werd een succes en wordt inmiddels op grotere schaal geproduceerd. Een groter compliment kunnen de studenten niet krijgen.

De opleiding Voeding van Vonk is altijd op zoek naar bedrijven met een voedingsvraag. Beemster Valery had zo’n vraag en vroeg studenten te onderzoeken of er chips gemaakt kan worden van aardappels die bij hen buiten de maatsortering vallen en daardoor restproduct zijn.

Hele proces doorlopen

Onze studenten Channa, Susanne en Tessa gingen met deze vraag aan de slag en doorliepen het hele proces van de start-up van een product. Veel testen en proberen. Allereerst bekeken ze het zetmeelgehalte om te bepalen of de aardappelen wel geschikt waren om chips van te maken. Daarna ontwikkelden ze een recept en bepaalden de ideale bakduur voor de lekkerste chips. Tenslotte ontwierpen ze de verpakking en startten ze het Insta-account Boertjebramchips ter promotie.

Beemster Valery blij met samenwerking Vonk-studenten

Voor de zomervakantie werd de Boertje Bram Chips als proef op kleine schaal geproduceerd en het bleek een succes. Astrid Francis van het familiebedrijf Beemster Valery is trots op het resultaat en blij met de samenwerking met Vonk: “Mooi om zo’n project samen met mbo-studenten te realiseren en superfijn dat de opleiding Voeding van Vonk hier energie in stopt.”

Succes

Wegens het succes van de proefproductie besloot Astrid om de chips op grotere schaal te laten produceren. Boertje Bram Chips is inmiddels te koop bij de streekwinkels in Noord-Holland, bij de Jumbo Monique (in Heerhugowaard en Zwaagdijk) en is in menig kerstpakket verwerkt. Channa, Susanne en Tessa kunnen trots zijn op dit resultaat!

Meer info over opleiding Voeding bij Vonk?

Opleiding Voeding en Voorlichting

Opleiding Voeding en Technologie

Opleiding Voeding en Kwaliteit