Zorg

Zorg

In de zorg is elke dag anders. Je verpleegt, verzorgt of begeleidt mensen die je hulp hard nodig hebben. Het kan zwaar werk zijn, maar het geeft ook veel voldoening. En verzorgenden zijn altijd nodig, dus je bent verzekerd van een baan.

In het kort

Niveaus

2, 3, 4

Locaties

  • Schagen
  • Den Helder

Leerweg

  • BBL
  • BOL

Jij bent

Je zoekt zinvol werk en wil graag met mensen werken. Je vindt het leuk om iets voor een ander te doen, of dat nu lichamelijke verzorging is of ondersteuning in het huishouden. En het afwisselende werk en de flexibele werktijden, dat lijkt je wel wat.

Jij leert

Je leert veel over anatomie, ziekteverloop en hoe je mensen met uiteenlopende beperkingen goed begeleidt. Zo kun je straks verpleegkundige handelen zelfstandig uitvoeren. Ook krijg je les over goede communicatie, werken met verschillende doelgroepen, en waarop je moet letten bij huishoudelijk werk.

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding ontwikkel jij je tot zorgprofessional. De opleiding is breed, zodat je in verschillende werkvelden aan de slag kunt. Je doet alle kennis op die je nodig hebt tijdens het werk. In je stages oefen je alle nieuwe vaardigheden in de praktijk, op verschillende werklocaties.

Na de opleiding

Met je diploma kun je veel kanten op. Je kunt bijvoorbeeld aan het werk in de thuiszorg, verpleeg- of verzorgingshuizen, gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg of in het ziekenhuis. Ook kun je verder leren op het HBO.

Extra informatie

Bij verschillende zorginstellingen is het noodzakelijk dat je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunt overleggen. Bij voldoende aanmeldingen starten de opleidingen zowel in Den Helder als in Schagen. Is dit niet het geval dan wordt de uitvoeringslocatie bepaald aan de hand van het aantal inschrijvingen.

Helpende zorg en welzijn
Niveau 2 Duur: 2 jaar

Tijdens de opleiding leer je huishoudelijke en lichte verzorgende taken uitvoeren en mensen helpen bij hun dagelijkse bezigheden, waaronder wassen, aankleden en het huishouden. Je leert ook helpen bij activiteiten gericht op spel/recreatie en educatie.

Heb je nog vragen?

Voor nadere informatie kun je contact opnemen met mevrouw D. Thomissen of meneer A. Valk.
Telefonisch bereikbaar op (0223) 611 200.
E-mailen kan natuurlijk ook: dthomissen@rockopnh.nl of avalk@rockopnh.nl.

Verzorgende IG
Niveau 3 Duur: 3 jaar

Als verzorgende-IG (Individuele Gezondheidszorg) bied je zorg aan mensen. Dat doe je zelfstandig en volgens een zorgplan. Daarbij gaat het om persoonlijke verzorging zoals bijvoorbeeld helpen met wassen, eten of aankleden. Je signaleert veranderingen in de (gezondheids-)situatie en stimuleert de zelfredzaamheid. Daarnaast begeleid je zorgvragers bij emotionele problemen en bied je ondersteuning bij het huishouden en de leefomgeving.
Als verzorgende-IG kun je gaan werken bij instellingen in de zorgsector. Je kunt hierbij denken aan ouderenzorg (zowel thuis als in bijvoorbeeld een verzorgingshuis), gezinszorg (bij gezinnen thuis), kraamzorg (bij de kraamvrouw thuis) en gehandicaptenzorg (woonvoorzieningen voor mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking).

Inhoud

De opleiding Verzorgende-IG is breed opgezet. Met jouw algemene opleiding kun je aan de slag in allerlei beroepspraktijken en zorgsituaties. Je werkt tijdens je opleiding aan de volgende kerntaken:

  • bieden van zorg en ondersteuning op basis van het zorgdossier
  • werken aan kwaliteit en deskundigheid

Heb je nog vragen?

Voor nadere informatie kun je contact opnemen met meneer A. van der Valk  of mevrouw D. Thomissen, via (0223) 611 200.

Mbo-verpleegkundige
Niveau 4 Duur: 3 jaar

Een verpleegkundige begeleidt, ondersteunt en vormt de schakel tussen zorgvrager en andere zorgverleners, zoals bijvoorbeeld artsen. Meestal werk je in een team, maar het beroep vergt ook een grote mate van zelfstandigheid. De opleiding is breed opgezet. Alle beroepskenmerken komen aan bod. Denk hierbij aan het omgaan met mensen en het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen, het zelfstandig oplossen van problemen en samenwerken met anderen. 

Inhoud

De opleiding is breed opgezet. Alle beroepskenmerken komen aan bod. Denk hierbij aan het omgaan met mensen en het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen, het zelfstandig oplossen van problemen en samenwerken met anderen. Je werkt tijdens je opleiding aan de volgende kerntaken:

• bieden van zorg en begeleiding in het verpleegkundig proces
• werken aan kwaliteit en deskundigheid

Het lesprogramma is zó opgebouwd dat je de opleiding in 3 jaar kunt afronden (voorheen was dit 4 jaar). Dit betekent wel dat er tijdens het opleidingstraject veel van je wordt gevraagd. Lukt het je niet om de opleiding af te ronden binnen de gestelde tijd, dan wordt de duur verlengd (maatwerk).

Heb je nog vragen?

Voor nadere informatie kun je contact opnemen met mevrouw A. Lindenaar.
Telefonisch bereikbaar op (0223) 611 200.
E-mailen kan natuurlijk ook: alindenaar@rockopnh.nl.

"In de zorg is geen dag hetzelfde omdat je met mensen werkt."