Michelle Rotteveel_ibpv.jpeg

In Duitsland bij Nederlands gezin

Ik ben Michelle en ik ben 20 jaar, ik doe de opleiding Vakbekwaam medewerker veehouderij niveau 3. En zit nu in mijn laatste jaar, waarbij ik op buitenlandse stage mocht. Ik wil hier graag vertellen hoe ik het ervaren heb.

Michelle Rotteveel_ibpv.jpeg

Ik ben op buitenlandse stage naar Duitsland gegaan en heb voor Duitsland gekozen omdat daar ook een klasgenoot van mij naartoe ging. Ik was zelf nog nooit van huis ben geweest en vond dat best spannend.  Ik vond het een prettig idee om in de buurt van een klasgenoot te zitten en ben daarom op stagemarkt gaan zoeken in Duitsland. Ik ben uiteindelijk terecht gekomen bij een eigen leerbedrijf, niet hetzelfde bedrijf als m’n klasgenoot, maar er 30 minuten vandaan.

Nederlands gezin

Op dit bedrijf staan zo’n 450 melkkoeien en 250 stuks jongvee en ze hebben 600 hectare grond, het is een Nederlands gezin die dit bedrijf beheert. Ze hebben 13 werknemers in dienst, die allemaal hun eigen taak hebben, zoals het melken, kalveren voeren, het werk op de akker, voeren en de biogas. Ik vond het een fijn gezin om tijdelijk bij te wonen, al moest ik ook wel wennen aan de grootte van het gezin met ouders, vijf kinderen en nog twee schoonzonen. Dat is even anders als bij mij thuis.

Overal mee naar toe

Mijn ervaring is dat ik heel veel heb geleerd en wat ik vooral leuk vond is dat dit gezin mij overal mee naar toe nam, zoals winkelen maar ook naar veel bedrijven in de buurt. Zo ben ik ook op een kippenbedrijf geweest en hebben we kuikens uitgezet in een nieuwe schuur. Ook ben ik mee geweest naar een vergadering van de fokvereniging. Het leren kennen van de Duitse cultuur vond ik ook belangrijk en ik heb ook dingen gegeten die echt bij de Duitse cultuur horen. Dat vond ik vooral heel leuk! Ik heb over alles op het bedrijf wel wat geleerd, maar was ik vooral in de stal te vinden, tussen de koeien.