Demi in NZ

Internationaliseringsverhaal Demi in Nieuw-Zeeland

Ik ben Demi, 20 jaar en ik doe de opleiding Vakbekwaam medewerker veehouderij niveau 4. Mijn droom was om ooit in mijn leven naar Nieuw-Zeeland te gaan, mijn vader is toen hij 18 was naar Australië gegaan en dat leek mij ook geweldig.

Demi in Nieuw Zeeland

‘Once in a lifetime’ dingetje

Ik had al een ibpv in Portugal gedaan en ik ben van mening dat je de kans om een buitenland stage te mogen doen echt moet pakken. Je leert in andere landen hoe het er daar aan toe gaat en in je vrije tijd kan je het land ontdekken, dat is heel gaaf! Gewoon een ‘once in a lifetime’ dingetje. Mijn droom kwam uit toen ik afgelopen jaar mijn ibpv in Nieuw-Zeeland ging doen en ik vond het heeeel spannend. Alleen vliegen, alleen de weg moeten vinden, mijzelf moeten redden aan de andere kant van de wereld. Het was nogal wat, maar ook heel erg gaaf!

Veehoudersbedrijf met 750 koeien

Ik heb stage gelopen op een veehoudersbedrijf waarvan ik dacht dat hij 300 koeien zou melken, dat waren er uiteindelijk 750. Totaal niet wat ik in gedachten had, maar achteraf heel tof om gezien te hebben hoe dat in z'n werk gaat met zoveel koeien. Ik heb dit bedrijf gevonden met hulp van mijn bpv-begeleider, ik was meteen enthousiast en toen heb ik direct een berichtje gestuurd. Ik kreeg een heel leuk, humoristisch en vriendelijk berichtje terug. Toen had ik er meteen een goed gevoel bij en wist ik dat het goed zat.  

Onwijs mooie herinneringen

Ik heb veel verschillende dingen beleefd. Ik heb een overstroming meegemaakt wat echt heel heftig was, maar heel bijzonder om een keer meegemaakt te hebben. Ik ben voor het eerst in mijn leven naar een Rodeo geweest, ik had er niet veel verwachtingen bij maar dit was zo super vet! Ik heb geleerd hoe het Nieuw-Zeelandse weiden systeem in elkaar zit en hoe ik met een ‘plate meter’ moet werken. (Die meet hoeveel droge stof er ongeveer per ha gras staat). Nog een hoogtepunt was dat ik mijn eerste schaap op de Nieuw-Zeelandse manier heb mogen scheren. Kortom allemaal onwijs mooie herinneringen!

Mezelf leren kennen

Ook heb ik mezelf heel erg leren kennen toen ik in Nieuw-Zeeland zat. Op positieve en soms ook wat negatieve vlakken. In Nieuw-Zeeland gaan ze afstandelijker om met de koeien en daar had ik soms best moeite mee. Ik raad iedereen een ibpv aan omdat het echt een ervaring zal zijn waar je geen spijt van gaat krijgen. Je leert nieuwe mensen kennen, je komt veel te weten over jouw vakgebied in andere landen, je kan hierna een stuk zelfstandiger zijn, overwinteren in een zonnig land is natuurlijk ook leuk. Er zijn bijna geen redenen om het niet te doen! Gewoon gaan!