Ibpv

Internationaliseringsverhaal Suzan in Gent

Suzan van der Stoop, studente Voeding & Voorlichting op Clusius College, reisde voor haar laatste stage af naar Gent en kwam terecht in de wereld van stadsbrouwerij Gruut Gent.
Suzan: "Tijdens deze stage heb ik voorlichtingsdagen gedaan met grote groepen mensen, zowel aan bedrijven als aan toeristen. Dat was echt een waardevolle aanvulling op het leren motiveren van mensen."

Suzan in stadsbrouwerij Gruut

Suzan: “Zo tegen het einde van de middelbare school zapte ik langs een televisieprogramma over mensen met obesitas. Dat trok mijn aandacht: in het programma werd uitgelicht hoe je lichaam werkt, wat eten doet met je lijf en hoe mensen worden begeleid met afvallen. Ik dook wat verder in het onderwerp en kwam toen op deze studie uit. Een belangrijk thema in deze opleiding is hoe je mensen kunt motiveren om hun doelen te bereiken. En die doelen gaan echt niet alleen maar over afvallen; de rode draad is een gezonde leefstijl, of een gezonderé leefstijl.” De studie sluit goed aan op Suzans belangstelling. “Voeding had sowieso al mijn interesse; ik las al veel nieuws en onderzoeken over hoe je lichaam voeding verwerkt, om maar wat te noemen. Voedingskeuzes hebben ontzettend veel invloed op je gezondheid. Dat is al zo als je gewoon gezond bent, maar juist ook als je ziek bent of klachten hebt. Denk naast obesitas maar aan diabetes en dementie.”

Cliënten helpen 

Inmiddels heeft Suzan breed kennisgemaakt met de sector, zowel in theorie als praktijk. “Je ontdekt de voedingssector van A tot Z. Microbiologie, technologie, marketing…het komt allemaal voorbij. Zelf weet ik nu dat ik het aspect van mensen begeleiden het leukst en meest interessant vindt. Samen met cliënten ga je steeds op zoek naar de vraag ‘wat heeft iemand nodig om die knop om te kunnen zetten?’. Het antwoord is voor iedereen anders. Er bestaat geen vaste formule, het is maatwerk - en als het eenvoudig was dan leefde dit onderwerp niet zo erg. Het ís niet makkelijk om aanpassingen in je leefstijl door te voeren, zelfs kleine stapjes kunnen veel tijd en moeite kosten. Er zit een groot psychologisch aspect aan, dat boeit me. Als het mensen bijvoorbeeld wel lukt om een stap vooruit te zetten, dan volgt er vaak een terugval. Dát is het moment waarop je als begeleider veel kunt betekenen.” Ook daarmee heeft Suzan nu ervaring. “Ik heb tijdens mijn stage en voor opdrachten al een aantal cliënten begeleid. In elk geval één van hen heeft het plan dat we samen maakten goed doorgezet, zelfs toen mijn opdracht al klaar was. Dan heb je dus echt de knop omgezet.”

Gentse bierbrouwerij

Voor haar laatste stage reisde ze af naar Gent en kwam ze terecht in de wereld van stadsbrouwerij Gruut. “Ik kan me voorstellen dat mensen zich afvragen hoe je bier kunt rijmen met een gezonde leefstijl, maar daarvoor geldt: alles met mate. Het is een product om rustig van te genieten, zo zie ik dat. Bovendien heb ik tijdens deze stage voorlichtingsdagen gedaan met grote groepen mensen, zowel aan bedrijven als aan toeristen. Dat was echt een waardevolle aanvulling op het leren motiveren van mensen. De bedrijven die ik toesprak waren vooral horecaondernemers, potentiële en bestaande klanten dus. En de toeristen vinden het mooi om meegenomen te worden in het verhaal achter de brouwerij. Ondertussen geef je beide groepen ontzettend veel informatie over het product; voorlichting dus.”