Praktijkvoorbeelden Dierenartsassistent paraveterinair

De opleiding paraveterinair werkt naast de stages die de studenten doen, nauw samen met het bedrijfsleven. Hieronder enkele voorbeelden van een internationaal project, een excursie en praktijkles bij bedrijven.

Internationaal project “Hands On” in Spanje en Portugal

Tweeëndertig studenten van onze opleiding Dierenartsassistent Paraveterinair hebben meegedaan met het internationale project HandsOn. Ze waren in februari of april 2022 twee weken in Portugal of Spanje, om de tot nu toe opgedane kennis in de dierverzorging in de praktijk te kunnen brengen en alvast praktijkervaring op te doen in de kliniek van Animal Shelters. Voorbereid met een koffer vol opdrachten (hoe noem je de operatie-instrumenten in het Engels en zelfgemaakte opnamekaarten om de zieke dieren te monitoren), enthousiasme en leergierigheid zijn zij begonnen aan dit avontuur. Intussen hebben zij enorm veel geleerd in hun vakgebied, zorggedragen voor dieren met vaak minimale middelen en bijvoorbeeld straathonden opgevangen en geassisteerd bij de behandeling of sterilisatie van deze honden. Ook op het gebied van culturele kennis en persoonlijke groei (Met handen en voeten communiceren omdat lang niet iedereen Engels spreekt geeft de leukste gesprekken). Twee weken voor jezelf zorgen is al een uitdaging!

Een project om nooit te vergeten, waar alle studenten de komende jaren nog veel plezier van zullen hebben tijdens de (praktijk)lessen die nog komen gaan, want zegt Dieuwertje Beemster (docent Paraveterinair die deze uitwisseling organiseert): ‘Wat hebben wij en de dieren het goed in Nederland!'.

Studenten Paraveterinair project Hands On in Portugal

Excursie mobiele CT-scan voor huisdieren bij Dierenkliniek Heerhugowaard

Regelmatig organiseren we excursies met de studenten om innovaties binnen de diergeneeskunde aan ze te laten zien. Tijdens deze excursie gingen de derdejaars studenten Paraveterinair (30 studenten) met docente Mariska Vos naar de kliniek in Heerhugowaard, om de theorie van de module Beeldvorming in de praktijk in werking te zien.

Mariska: ’Bij Dierenkliniek Heerhugowaard maken ze gebruik van een mobiele CT-scan in een vrachtwagen. Deze vrachtwagen is speciaal ontworpen voor dit doel. Het voordeel is dat de CT-scans dus overal in Nederland gemaakt kunnen worden met deze vrachtwagen. De studenten mochten meekijken hoe een patiënt onder narcose werd gebracht en hoe er vervolgens een CT-scan gemaakt werd met en zonder contrastvloeistof.’

Bekijk hieronder de video van de mobiele CT-scan.

Bekijk onze video
Bekijk onze video

Lessen in een echte dierenartsenpraktijk

Alle 2e-, 3e- en 4e-jaars studenten kregen in voorjaar 2022, gedurende 9 weken een dag per week les in Dierenkliniek Enkhuizen of bij de dierenarts van Ranzijn in Alkmaar.

Groot voordeel is dat de studenten kunnen oefenen/werken met apparatuur en praktijksituaties met echte patiënten die we niet op school hebben. Bijvoorbeeld beeldvormende technieken zoals röntgen/echo, een real-life balie en een apotheek. Ook kunnen de studenten oefenen met het voorbereiden van de OK, het onder narcose brengen en het instellen en monitoren van de anesthesie.

Bij Dierenkliniek Enkhuizen hebben de studenten uitgebreid kunnen oefenen met het maken van röntgenfoto’s en echo’s. Zo begonnen ze goed voorbereid aan hun stage bij de dierenkliniek in het derde leerjaar.

Mariska Vos: ‘De module gaat letterlijk over beeldvorming, namelijk wat kun je met röntgen/echo/CT-scan zien zodat er een diagnose gesteld kan worden over de gezondheidssituatie van het dier. Een heus inkijkje in het lichaam van het dier dus, waarbij de organen en botten bekeken kunnen worden. Zo kan bijvoorbeeld gezien worden of de hond of kat drachtig is'. De 3e-jaars studenten hebben geoefend voor het vak anesthesiologie. Dit gaat over het voorbereiden, het onder narcose brengen van het dier en het bewaken van de narcose tijdens een operatie. In de laatste les hebben ze daadwerkelijk een patiënt onder narcose mogen brengen en mogen assisteren bij een echte sterilisatie.

De studenten vonden dit erg leuk en interessant, omdat ze zelf het infuus mochten plaatsen en echt medeverantwoordelijk waren bij deze operatie, die Mariska Vos (docent en praktiserend dierenarts) uitvoerde.

Omdat de lessen bij echte dierverzorgingsbedrijven zo goed zijn bevallen bij de eerstejaars breiden we dit ook uit naar de hogere klassen Paraveterinair. Zij zullen dierenklinieken bezoeken.

Studenten Paravterinair Vonk in praktijk