ICT Support

ICT Support

Je bent de specialist in de ICT. Een storing in het systeem? Een laptop die niet werkt? De aanleg van een nieuw netwerk? Jij maakt het in orde. Met je kennis zorg je dat je collega’s kunnen doorwerken, of dat de problemen van klanten snel worden opgelost. Je helpt mensen, en dat geeft je energie.

In het kort

Niveaus

2, 3, 4

Locaties

 • Schagen

Leerweg

 • BOL

Jij bent

Je bent technisch handig en werkt graag met computers en ICT. Je vindt het leuk om problemen of foutmeldingen op te lossen, en zoekt door tot je het antwoord gevonden hebt. Geduldig ben je ook, want je moet collega’s en/of klanten stap voor stap uitleggen wat ze moeten doen.

Jij leert

Je leert werken met alles wat komt kijken bij ICT. Netwerken aanleggen en configureren, laptops gebruiksklaar maken, storingsmeldingen afhandelen en cyber-security beheren. En je leert hoe je andere mensen helpt om zelf een probleem te verhelpen.

Tijdens de opleiding

In de opleiding maak je kennis met de hardware en systemen binnen de ICT. Je krijgt bijvoorbeeld les in hoe je een netwerk aanlegt en correct instelt, in cyber-security en het beheren van de ICT-infrastructuur. In 4 grote praktijklokalen heb je alle gelegenheid om te oefenen.

Na de opleiding

Als ICT -specialist kun je aan het werk bij allerlei kleine en grote organisaties die werken met ICT. Dat kan in de backoffice, waar je je collega’s ondersteunt. Of juist op de helpdesk waar je klanten adviseert en problemen oplost.

Extra informatie

Uiteraard beschikken we over uitstekende onderwijsfaciliteiten, zoals vier grote praktijklokalen, waar we de mogelijkheden hebben om verschillende technologieën te testen, zoals Cisco, Dell en HP en waar we simulaties kunnen uitvoeren binnen de omgeving van Azure. Er worden gastlessen verzorgd door bedrijven, zodat je altijd op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen in de beroepspraktijk. Je kunt tijdens de opleiding(en) Cisco-en/of Microsoft-certificaten behalen. Hiermee onderscheid je jezelf niet alleen van andere studenten, maar heb je straks tijdens je sollicitatie een streepje voor!

Medewerker ict support
Niveau 2 Duur: 1 jaar

Als medewerker ICT-support leer je via vaste procedures devices zoals computers, laptops en mobiele telefoons te beheren en te installeren. Je legt je werkzaamheden vast in een kennissysteem zoals bijvoorbeeld TopDesk. Je werkt volgens geldende regels, instructies en procedures. Wanneer iets afwijkt van de opdracht, heb je overleg met de leidinggevende. Je hebt veel contact met de klant en daarom leer je ook hoe je om kunt gaan met klanten en hoe je ze het beste kunt benaderen. Om je werk goed te doen ben je proactief en klantvriendelijk ingesteld.

Als kerntaken en werkprocessen kun je onder andere denken aan:

 • Installeren en onderhouden van hardware, software en netwerk- en infrastructuuronderdelen. Zo maak je bijvoorbeeld devices klaar voor gebruik.
 • Het aannemen, oplossen en registreren van support-meldingen.  

Opbouw van de opleiding
Je gaat in kleine projecten kennis maken met de basisvaardigheden IT, zoals installaties, netwerken en devices. Je leert hoe je met klanten om gaat en hoe een IT-bedrijf werkt. Voor meer praktijkervaring, is stage ook onderdeel van deze opleiding.

Keuzedelen
Naast het vakkenpakket zijn er keuzedelen waarmee je jouw opleiding extra interessant maakt. We bieden bij deze opleiding een diverse keuzedelen aan. Zo kun je jouw kennis verdiepen of verbreden. Een vast keuzedeel is Engels omdat dit de voertaal van IT is. Naast de keuzedelen zijn de praktijklessen en stage ook een belangrijk onderdeel van je opleiding.

Karaktereigenschappen
Voor het volgen van deze opleiding herken jij jezelf in de volgende karaktereigenschappen: je bent behulpzaam, servicegericht, sociaal, een denker en doorzetter en communicatief vaardig. 

Leerweg en duur
De opleiding wordt gegeven als bol-variant. De opleiding duurt in totaal 1 jaar.

Vooropleiding
Je kunt starten met de opleiding als je minimaal een diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg hebt.

Waar kun je later gaan werken
Na je opleiding kun je aan de slag bij bijvoorbeeld een computerwinkel, multimediabedrijf of een servicedesk van een bedrijf of organisatie.  De beroepen zijn onder andere servicedesk medewerker en IT-Engineer

Vervolgopleiding
Na het behalen van je diploma kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 3.   

Contact
Wil je meer informatie over de opleiding? Neem dan contact op via jeroen.marbus@vonknh.nl

Dit is een numerus-fixusopleiding. Dat betekent dat er een aantal van tevoren vastgestelde aantal opleidingsplaatsen beschikbaar is. Aanmelden kan vanaf 1 november 2023. Plaatsing in deze opleiding gebeurt op volgorde van aanmelding. Meer informatie

Bekijk deze studie in cijfers

Allround medewerker IT systems and devices
Niveau 3 Duur: 2 jaar

Tijdens de opleiding allround medewerker IT systems & Devices leer je hoe een IT-netwerk van een bedrijf of organisatie is opgebouwd. Je installeert en configureert hardware en devices en hoe je deze kunt onderhouden. Je legt netwerken aan en zorgt er voor dat de infrastructuur goed werkt. Eventuele storingen los je op en je ondersteunt gebruikers bij hun werk.

Je leert te werken op zowel Microsoft als Linux platformen. Je werkt op fysieke apparaten, met virtuele klanten en servers. Dit gebeurd zowel lokaal, op een datecenter of in de Cloud.  

Je hebt veel contact met de klant en daarom leer je ook hoe je om kunt gaan met klanten en hoe je ze het beste kunt benaderen.

Als kerntaken en werkprocessen kun je onder andere denken aan:

 • Installeren, configureren en onderhouden van hardware, software en netwerk- en infrastructuuronderdelen.
 • Ondersteunen en instrueren van gebruikers bij hun werk met de diverse devices.
 • Beheren en installeren van netwerk- en infrastructuur
 • Beheren, installeren, configureren en onderhouden van applicaties. Je leert hier ook advies over te geven aan de klant.

Opbouw van de opleiding
Je start in een breed basisjaar waarin je gaat onderzoeken welke richting uit de wereld Economie en Ondernemen, het beste bij jou past.

Welke vakken krijg je
Het eerste jaar ga je aan de slag met in de vorm van projectgestuurd onderwijs. Je krijgt inzicht in hoe je op deze manier leert en werkt. Dit wordt onder andere door middel van simulaties gedaan. Het tweede leerjaar is een verdiepend jaar en kun je aanvullende certificeringen behalen, voor bijvoorbeeld Microsoft.

Keuzedelen
Naast het vakkenpakket zijn er keuzedelen waarmee je jouw opleiding extra interessant maakt. We bieden bij deze opleiding een diverse keuzedelen aan. Zo kun je jouw kennis verdiepen of verbreden. Een vast keuzedeel is Engels omdat dit de voertaal van IT is. Naast de keuzedelen zijn de praktijklessen en stage ook een belangrijk onderdeel van je opleiding.

Karaktereigenschappen
Voor het volgen van deze opleiding herken jij jezelf in de volgende karaktereigenschappen: je bent servicegericht en communicatief vaardig, technisch ingesteld, een doorzetter, behulpzaam en je vind samenwerken leuk.

Leerweg en duur
De opleiding wordt gegeven als bol-variant. De opleiding duurt in totaal 2 jaar.

Vooropleiding
Je kunt starten met de opleiding als je minimaal een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg (KB) hebt.

Waar kun je later gaan werken
Na je opleiding kun je aan de slag bij IT-bedrijven voor het MKB, de Marine en organisaties waar IT een belangrijke rol heeft zoals de overheid. Je kunt qua beroep werken als onder andere IT-Engineer

Vervolgopleiding
Na het behalen van je diploma kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 4.   

Contact
Wil je meer informatie over de opleiding? Neem dan contact op via jeroen.marbus@vonknh.nl

Bekijk deze studie in cijfers

Expert IT systems and devices
Niveau 4 Duur: 3 jaar

De Expert IT systems and devices werkt zelfstandig op de ICT afdeling van een organisatie of in een servicedeskomgeving. Hij of zij heeft oog voor de organisatie en bezit een helikopterview. Hij of zij communiceert met alle betrokkenen. Naast het beheren van de IT infrastructuur, applicaties en devices houdt de Expert IT systems and devices zich bezig met het beveiligen van informatiesystemen. Hij of zij geeft security advies, verbetert de security van systemen en reageert op cybersecurity aanvallen. Ook heeft de Expert IT systems and devices een rol bij het communiceren over wensen van opdrachtgevers en het vertalen van deze wensen naar aanpassingen of vernieuwingen in de IT infrastructuur of applicaties. Het kunnen werken met databases en programmeerervaring speelt hierin een rol.

Tijdens je opleiding werk je aan een aantal (kern)taken:

 • ontwikkelen en implementeren van (onderdelen van) informatie- of mediasystemen.
 • beheren van (onderdelen van) informatie- of mediasystemen.
 • organiseren van een (bestaande) servicedesk.
 • Het automatiseren van processen binnen de IT (scripting).
 • Cyber-Security.

Daarnaast bieden we je de mogelijkheid om tijdens je opleiding bedrijfscertificaten te behalen van bijvoorbeeld Cisco en Microsoft.

Heb je nog vragen?

Voor nadere informatie kun je contact opnemen met de heer J. Marbus.
Telefonisch bereikbaar op (0223) 611 200.
E-mailen kan natuurlijk ook: jeroen.marbus@vonknh.nl

Bekijk deze studie in cijfers