Banner Vonk mbo opleiding ICT ontwikkeling

ICT Ontwikkeling

Games, apps, websites, smartdevices: we gebruiken ze elke dag. Als ICT software ontwikkelaar ben jij degene die ze ontwerpt, maakt en onderhoudt. 

In het kort

Niveaus

4

Locaties

  • Schagen

Leerweg

  • BOL

Jij bent

Je bent onderzoekend en creatief, met oog voor detail. Leren programmeren lijkt je leuk, misschien heb je zelfs al eens een app of website gebouwd. Programmeren is complex, dus het is belangrijk dat je geduldig kunt werken en logisch inzicht hebt.

Jij leert

Je leert de verschillende (programmeer)talen en scripts, ook ga je moderne software gebruiken waarmee je kunt werken. Door samen te werken ontwikkel je diverse digitale producten voor een klant. Ook leer je hoe je een goed en gebruiksvriendelijk ontwerp maakt en hoe je bestaande software kunt aanpassen.

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding werk je veel in ontwikkelteams. Je krijgt les ontwikkelen en projectmatig werken. We werken met een SCRUM methodiek (je voert de werkzaamheden uit in een kort tijdsframe uit ook wel bekend als in "werken in sprints"). Je krijgt afwisselende opdrachten, waarbij je creativiteit uitgedaagd wordt. Je krijgt les in het schrijven van scripts en code in verschillende programmeertalen, in het werken met databases en het uitvoeren van software-tests. Er is de mogelijkheid om Microsoft-certificaten te halen, waarmee je tijdens je sollicitaties altijd een streepje voor hebt.

Na de opleiding

Als ICT ontwikkelaar kun je aan het werk bij ICT-bedrijven of de eigen ICT-afdeling van een grote organisatie. Je beheert de bestaande omgevingen en voert verbeteringen uit daarnaast ontwerpt nieuwe software of delen ervan. Natuurlijk kan kan je ook doorstromen naar het hbo.

Extra informatie

Uiteraard beschikken we over uitstekende onderwijsfaciliteiten, zoals vier grote praktijklokalen, waar we de mogelijkheden hebben om verschillende technologieën te testen, zoals Cisco, Dell en HP en waar we simulaties kunnen uitvoeren binnen de omgeving van Azure. Er worden gastlessen verzorgd door bedrijven, zodat je altijd op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen in de beroepspraktijk. Je kunt tijdens de opleiding(en) Cisco-en/of Microsoft-certificaten behalen. Hiermee onderscheid je jezelf niet alleen van andere studenten, maar heb je straks tijdens je sollicitatie een streepje voor!

Voor deze opleiding heb je een eigen laptop nodig. 

Info laptopeisen en opleidingskosten

Software developer
Niveau 4 Duur: 3 jaar

Als software developer bedenk, ontwikkel en programmeer je apps, games, applicaties en websites. Je zorgt er ook voor dat ze goed blijven werken. Je bent veel met computers, drones en 3D-printing bezig. Maar je hebt ook nauw contact met de klant, voor bijvoorbeeld het ontwikkelen van een product. Je werkt in een team met andere ontwikkelaars en collega’s. Het is belangrijk dat je goed kunt analyseren, adviseren en uitleggen. Als software developer begrijp je waar de klant behoefte aan heeft en kun je op maat advies geven.

Opbouw van de opleiding

Het eerste jaar staat in het teken van: kennis
Van het kennis maken binnen je ontwikkelteam, het kennis opdoen van developer-skills en van het leren wie je bent en waar je goed in bent. Je doet relatief kleine projecten en leert verschillende talen (zoals HTML, LUA, PYTHON). Je maakt kennis met ontwikkel methodieken zoals SCRUM en GIT.

Het tweede jaar staat in het teken van: ontwikkeling
Je maakt kennis met het bedrijfsleven en je gaat jezelf ontwikkelen als developer. Je werkt mee in grotere projecten veelal in samenwerking met het bedrijfsleven.

Het derde jaar staat in het teken van: afronden en vooruitkijken
Je ontwikkelt in dit jaar jouw specialisatie of jouw interessegebied. Je gaat voor een tweede keer kennis maken met het bedrijfsleven. We kijken ook vooruit, waar ga je werken, of welke vervolgopleiding ga je hierna doen?

Welke vakken krijg je?

Je leert door middel van projectmatig samen te werken binnen een ontwikkelteam. Daarnaast kun je extra certificeringen behalen tijdens de opleiding zoals Microsoft Fundamentals of IT-Specialist. Dit geeft je meer kansen op de arbeidsmarkt.

Keuzedelen

Naast het vakkenpakket zijn er keuzedelen waarmee je jouw opleiding extra interessant maakt. We bieden bij deze opleiding een diverse keuzedelen aan. Zo kun je jouw kennis verdiepen of verbreden. Naast de keuzedelen zijn de praktijklessen en stage ook een belangrijk onderdeel van je opleiding.

Karaktereigenschappen

Voor het volgen van deze opleiding herken jij jezelf in de volgende karaktereigenschappen: je bent technisch, samenwerkend, ondernemend, actief, probleem oplossend en communicatief vaardig.

Leerweg en duur 

De opleiding wordt gegeven als bol-variant. In het eerste jaar ga je vanaf week 30 op stage. Je loopt dan 3 dagen in de week stage. De andere twee dagen ga je naar school. Vanaf het tweede leerjaar start je direct met twee dagen in de week stage. Dit loopt door tot het einde van leerjaar 3. De opleiding duurt in totaal 3 jaar.

Vooropleiding

Je kunt starten met de opleiding als je minimaal een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg (KB) hebt.

Waar kun je later gaan werken?

Na je opleiding kun je aan de slag bij een tal van bedrijven of organisaties. Denk bijvoorbeeld aan de Marine, Betty Blocks, Tripple of andere programmeringsbedrijven. De beroepen zijn onder andere programmeur, back-end developer, front-end developer, game-developer of app-developer.

Vervolgopleiding

Na het behalen van je diploma kun je doorstromen naar onder andere de hbo-opleiding Informatica (Software Engineering).  

Contact

Wil je meer informatie over de opleiding? Neem dan contact op via jeroen.marbus@vonknh.nl

Bekijk deze studie in cijfers

Praktijkvoorbeelden opleiding Software Developer

Benieuwd naar praktijkvoorbeelden van de opleiding? Klik op de link hieronder.

Ga naar praktijkvoorbeelden

"Technologie werkt het beste wanneer het mensen samenbrengt."

Gerelateerde opleidingen