Banner Vonk mbo opleiding Koopvaardij en Marine Technicus

Koopvaardij & Marine Technicus

In de koopvaardij werk je op diverse schepen. Bijvoorbeeld een cruiseschip, tanker, containerschip, veerdienst, zware ladingschip of een baggerschip. Je vaart met grote regelmaat de hele wereld over en soms vaar je iets dichter bij huis. Je bent verantwoordelijk voor de navigatie, belading, techniek en communicatie aan boord en waar nodig stuur je de bemanningsleden aan.

In het kort

Niveaus

2, 3, 4

Locaties

 • Den Helder

Leerweg

 • BOL

Jij bent

Jij bent een doorzetter en hebt geen probleem met langere reizen. Het lijkt je leuk om te werken in een hecht team waar je dag en nacht mee optrekt. Je houdt van afwisselend werk: de ene dag sta je op de brug en navigeer je het schip, de volgende dag werk je aan de techniek in de machinekamer of werk je aan het dek van het schip.

Jij leert

Je leert tijdens de opleiding alles om, samen met de bemanning, een schip veilig naar een volgende haven te varen. Tijdens de opleiding is er een goede balans tussen theoretische en praktische vakken. Je volgt lessen in onder andere navigatie, technisch onderhoud, laden en lossen en stabiliteit. Je volgt ook alle benodigde veiligheidscursussen voor de zeevaart.

Tijdens de opleiding

De opleiding begint breed voor alle niveaus. Bij niveau 3 en 4 maak je in het eerste deel van je opleiding kennis met verschillende richtingen. Daarna kies je je specialisatie: nautisch koopvaardij, technisch of nautisch visserij. Je krijgt les van ervaren vakdocenten die zelf vaak jarenlang hebben gevaren en je werkt met hypermoderne simulatoren. Je stage vaar je aan boord van een schip. Je bent in totaal 360 dagen van huis. Bij niveau 2 volg je de hele opleiding alle richtingen en is er geen sprake van specialisatie. Je vaart hier in totaal 180 dagen stage aan boord van een schip.

Na de opleiding

Na de opleiding heb je goede kans op een baan aan boord van een schip of aan de wal, in beide gevallen met een mooi startsalaris. Ook zijn er doorstroommogelijkheden naar hogere niveaus.

Extra informatie

Er vindt een lichamelijke keuring plaats voordat de opleiding start, omdat het belangrijk is dat je fysiek gezond bent.

Woonruimte

Ben je geïnteresseerd in een scheepvaartopleiding maar woon je wat verder weg en is elke dag reizen naar je opleiding geen optie dan is er de mogelijkheid om hier in Den Helder te komen wonen. Via de woningstichting Den Helder kun je een studentenkamer huren. Klik hier voor meer informatie.

Schipper-machinist beperkt werkgebied
Niveau 2 Duur: 2 jaar

Als schipper-machinist beperkt werkgebied werk je op schepen tot 500 GT met een voortstuwingsvermogen tot 3000 kW. Deze schepen zijn zeewaardig en hebben een vaargebied tot 30 zeemijl uit de Nederlandse kust. Je houdt je aan boord van een schip bezig met navigatie, je loopt wacht en lost eenvoudige technische storingen op. Je werkt aan boord van bijvoorbeeld sleepboten, baggerboten, offshore, veerboten, loods/crew tenders en werkboten.

Bij het leven en werken aan boord horen onregelmatige diensten, die draai je samen met collega’s. Soms ben je iedere avond thuis en soms ben je langer aan boord. Jij bent zelfstandig maar kunt ook goed samenwerken. Je hebt gevoel voor techniek en bent graag op het water. Je bent sociaal en houdt van aanpakken.

Samen met de bemanning zorg je er voor dat het schip veilig op de plaats van bestemming komt!

Inhoud
Tijdens je opleiding krijg je technische en nautische vakken. Je leert alles over het beladen van een schip, navigeren, manoeuvreren, technische en elektrische systemen, veilig werken en communiceren. Je leert ook over de wetgeving die te maken heeft met schepen, zoals de reglementen om aanvaringen te voorkomen. Een groot deel van de lessen volg je in onze moderne praktijkruimtes en simulatoren.

Daarnaast volg je een aantal externe cursussen:

 • Basic Safety Training (Veiligheidstraining voor de scheepvaart)
 • Medical First Aid (Eerste Hulp Verlening aan boord van schepen)
 • MARCOM-B (Maritieme Communicatie aan boord van schepen en met de kustwacht)

Vakkenpakket
Je krijgt tijdens deze opleiding; Marine Engineering, Maintenance & Repair, Electrical Electronic & Control Engineering, Navigation, Cargo & Control, Nederlands, Engels, rekenen, burgerschap en studieloopbaanbegeleiding.

Keuzedelen
Nautisch, Maritiem Technisch, Electrical Systems.

Opbouw van de opleiding
Je start meteen met de vakinhoudelijke opleiding. De eerste 1,5 jaar van deze opleiding zit je op school en volg je theorie- en praktijklessen. Het laatst half jaar van je tweede leerjaar vaar je stage aan boord van een schip. In totaal ben je tijdens de opleiding 180 dagen van huis en vaar je stage. School begeleidt je bij het vinden van een geschikte stageplaats. Tijdens je stage leg je een goede basis voor je toekomst!

Welke minimale vooropleiding heb je nodig?
Vmbo-diploma of mbo-basisberoepsopleiding niveau 1 (entree).

Aanvullende eis 
Voor aanvang van de opleiding ben je in het bezit van een geldige medische zeevaartkeuring. Deze heb je nodig om te mogen varen (stage varen) en om alle veiligheidstrainingen te volgen.

Uiterlijk 15 september moet de school in het bezit zijn van jouw geldige keuringsbewijs. De keuring moet uitgevoerd zijn door een daartoe gemachtigde keuringsarts. Een lijst met de gemachtigde artsen kan via de opleiding opvragen. Na ontvangst van jouw keuringsbewijs word je definitief ingeschreven.

Karaktereigenschappen
Voor het volgen van deze opleiding zijn de volgende karaktereigenschappen van belang: behulpzaam, doener, doorzetter, samenwerkend, sociaal en technisch.

Na je opleiding
Natuurlijk kan je na het behalen van je diploma meteen gaan werken aan boord van een schip of aan de wal. Je kunt ook kiezen voor een niveau 3 of 4 (koopvaardij/visserij) opleiding of voor de verkorte SW6 (visserij) opleiding niveau 2.

Vragen 
Voor nadere informatie kun je contact opnemen met de heer E. de Haan.
Telefonisch bereikbaar op (0223) 611 380. E-mailen kan natuurlijk ook: erwin.dehaan@vonknh.nl

Aanmelden
Aanmelden is nu niet mogelijk. Wel kan je, bij interesse in deze opleiding, een mail sturen naar erwin.dehaan@vonknh.nl.

Bekijk deze studie in cijfers

Maritiem officier kleine schepen
Niveau 3 Duur: 3 jaar

Als Maritiem Officier kleine Schepen werk je op schepen tot 3000 GT met een voortstuwingsvermogen tot 3000 KW of een grote kotter/trawler. Het vaargebied van de schepen is wereldwijd! Je houdt je aan boord van een schip bezig met navigatie en de belading, je loopt wacht, lost storingen op en pleegt onderhoud aan de technische installaties. De ene keer sta je op de brug en dan weer aan dek of in de machinekamer. Je werkt aan boord van bijvoorbeeld sleepboten, baggerschepen, offshore en kleine lading schepen.

Bij het leven en werken aan boord horen onregelmatige diensten, die draai je samen met collega’s. Jij bent zelfstandig maar kunt ook goed samenwerken. Je hebt gevoel voor techniek en bent graag op het water. Je bent een doener én een denker. Je houdt van aanpakken en bent een echte doorzetter!

Samen met de bemanning zorg je er voor dat het schip veilig op de plaats van bestemming komt!

Inhoud
Tijdens het eerste deel van je opleiding krijg je technische en nautische vakken. Je leert alles over het beladen van een schip, navigeren, manoeuvreren, technische en elektrische systemen, veilig werken en communiceren. Je leert ook over de wetgeving die te maken heeft met schepen, zoals de reglementen om aanvaringen te voorkomen. Een groot deel van de lessen volg je in onze moderne praktijkruimtes en simulatoren.

Halverwege de opleiding kies je jouw definitieve uitstroomrichting:

 • Nautisch-koopvaardij
 • Nautisch-visserij 

Daarnaast volg je een aantal externe cursussen:

 • Basic Safety Training + Fisheries (Veiligheidstraining voor de scheepvaart)
 • Medical First Aid (Eerste Hulp Verlening aan boord van schepen)
 • MARCOM-A (Maritieme Communicatie aan boord van schepen en met de kustwacht)
 • PSCRB (Veiligheidstraining voor de scheepvaart)
 • AFF (Advanced Fire Fighting, brandveiligheidstraining voor de scheepvaart)
 • Security Awareness ( Veiligheidstraining voor de scheepvaart)

Met je diploma Maritiem Officier kleine schepen kan je zowel nautische als technische functies aan boord uitvoeren waardoor je breed inzetbaar bent!

Vakkenpakket
Je krijgt tijdens deze opleiding: Marine Engineering, Maintenance & Repair, Electrical Electronic & Control Engineering, Navigation, Cargo & Control, Nederlands, Engels, rekenen, burgerschap en studieloopbaanbegeleiding.

Keuzedelen
Navigation, Cargo handling, Controlling, Marine Engineering, Maintenance & Repair en Electrical Systems.

Opbouw van de opleiding
De opleiding begint breed. Bij niveau 3 maak je in het eerste deel van je opleiding kennis met verschillende richtingen. Daarna kies je je specialisatie: nautisch koopvaardij of nautisch visserij. Je krijgt les van ervaren vakdocenten die zelf vaak jarenlang hebben gevaren en je werkt met hypermoderne simulatoren. Deze opleiding kent twee brede basisjaren samen met de niveau 4 opleiding. Na deze twee jaar wordt een keuze gemaakt of je als MAROF alle schepen of als MAROF kleine schepen doorgaat. In totaal ben je tijdens de opleiding 360 dagen van huis en vaar je stage. School begeleidt je bij het vinden van een geschikte stageplaats. Tijdens je stage leg je een goede basis voor je toekomst!

Welke minimale vooropleiding heb je nodig?
Mbo-niveau 2 diploma, vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo gemengde leerweg diploma, vmbo theoretische leerweg diploma, havodiploma of een vwo-overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4.

Aanvullende toelatingseisen
Voor aanvang van de opleiding ben je in het bezit van een geldige medische zeevaartkeuring. Deze heb je nodig om te mogen varen (stage varen) en om alle veiligheidstrainingen te volgen.

Uiterlijk 15 september moet de school in het bezit zijn van jouw geldige keuringsbewijs. De keuring moet uitgevoerd zijn door een daartoe gemachtigde keuringsarts. Een lijst met de gemachtigde artsen kan via de opleiding opvragen. Na ontvangst van jouw keuringsbewijs word je definitief ingeschreven.

Karaktereigenschappen
Voor het volgen van deze opleiding zijn de volgende karaktereigenschappen van belang: zelfstandig, behulpzaam, doorzetter, samenwerkend, sociaal en technisch.

Na je opleiding
Natuurlijk kan je na het behalen van je diploma meteen gaan werken aan boord van een schip of aan de wal. Je kunt ook kiezen voor een verkorte niveau 4 (koopvaardij/visserij) opleiding. Je kiest direct jouw uitstroomrichting: Nautisch-koopvaardij, Nautisch-visserij of Technisch.

Heb je nog vragen?
Voor nadere informatie kun je contact opnemen met de heer E. de Haan.
Telefonisch bereikbaar op (0223) 611 380. E-mailen kan natuurlijk ook: erwin.dehaan@vonknh.nl

Bekijk deze studie in cijfers

Maritiem officier alle schepen
Niveau 4 Duur: 4 jaar

Als Maritiem officier alle schepen kun je zowel nationaal als internationaal aan de slag in bijvoorbeeld de tankvaart, cruisevaart, containervaart, zeesleepvaart, offshore, waterbouw, en speciale/zware lading schepen. Het vaargebied van de schepen is wereldwijd! Je houdt je aan boord van een schip bezig met navigatie en de belading, je loopt wacht, lost storingen op en pleegt onderhoud aan de technische installaties. De ene keer sta je op de brug en dan weer aan dek of in de machinekamer. Je werkt samen in een team van officieren en bemanningsleden. Je geeft leiding en ziet toe op het naleven van procedures.

Bij het leven en werken aan boord horen onregelmatige diensten. De periodes die je vaart en thuis bent verschillen per rederij. Jij bent zelfstandig en kunt goed samenwerken. Je hebt verantwoordelijkheidsgevoel en een goed probleemoplossend vermogen. Je hebt gevoel voor techniek en bent graag op het water. Je bent een doener én een denker.

Samen met de bemanning zorg je er voor dat het schip veilig op de plaats van bestemming komt!

Inhoud
Tijdens het eerste deel van je opleiding krijg je technische en nautische vakken. Je leert alles over het beladen van een schip, navigeren, manoeuvreren, technische en elektrische systemen, veilig werken en communiceren. Je leert ook over de wetgeving die te maken heeft met schepen, zoals de reglementen om aanvaringen te voorkomen. Een groot deel van de lessen volg je in onze moderne praktijkruimtes en simulatoren.

Halverwege de opleiding kies je jouw uitstroomrichting:

 • Nautisch-koopvaardij
 • Nautisch-visserij 
 • Technisch

Daarnaast volg je een aantal externe cursussen:

 • Basic Safety Training + Fisheries (Veiligheidstraining voor de scheepvaart)
 • Medical First Aid (Eerste Hulp Verlening aan boord van schepen)
 • MARCOM-A (Maritieme Communicatie aan boord van schepen en met de kustwacht)
 • PSCRB (Veiligheidstraining voor de scheepvaart)
 • AFF (Advanced Fire Fighting, brandveiligheidstraining voor de scheepvaart)
 • Security Awareness + Security Duties ( Veiligheidstraining voor de scheepvaart)

Met je diploma Maritiem Officier alle schepen kan je zowel nautische als technische functies aan boord of aan de wal uitvoeren waardoor je breed inzetbaar bent!

Vakkenpakket
Je krijgt tijdens deze opleiding; Marine Engineering, Maintenance & Repair, Electrical Electronic & Control Engineering, Navigation, Cargo & Control, Nederlands, Engels, rekenen, burgerschap en studieloopbaanbegeleiding.

Keuzedelen
Navigation, Cargo handling, Controlling, Marine Engineering, Maintenance & Repair en Electrical Systems.

Opbouw van de opleiding
De opleiding begint breed. Bij niveau 4 maak je in het eerste deel van je opleiding kennis met verschillende richtingen. Je krijgt les van ervaren vakdocenten die zelf vaak jarenlang hebben gevaren en je werkt met hypermoderne simulatoren. Deze opleiding kent twee brede basisjaren samen met de niveau 3 opleiding. Na deze twee jaar wordt een keuze gemaakt of je als MAROF alle schepen of als MAROF kleine schepen doorgaat. De eerste helft van het derde leerjaar vaar je stage aan boord van een schip. Daarna kies je je specialisatie: nautisch koopvaardij, technisch of nautisch visserij en vervolg je je opleiding op school. De tweede helft van het vierde leerjaar vaar je er stage aan boord van een schip. In totaal ben je tijdens de opleiding 360 dagen van huis en vaar je stage. School begeleidt je bij het vinden van een geschikte stageplaats. Tijdens je stage leg je een goede basis voor je toekomst!

Welke minimale vooropleiding heb je nodig?
Mbo-niveau 2 en 3 diploma, vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo gemengde leerweg diploma, vmbo theoretische leerweg diploma, havodiploma of een vwo-overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4.

Aanvullende toelatingseisen
Voor aanvang van de opleiding ben je in het bezit van een geldige medische zeevaartkeuring. Deze heb je nodig om te mogen varen (stage varen) en om alle veiligheidstrainingen te volgen.

Uiterlijk 15 september moet de school in het bezit zijn van jouw geldige keuringsbewijs. De keuring moet uitgevoerd zijn door een daartoe gemachtigde keuringsarts. Een lijst met de gemachtigde artsen kan via de opleiding opvragen. Na ontvangst van jouw keuringsbewijs word je definitief ingeschreven.

Karaktereigenschappen
Voor het volgen van deze opleiding zijn de volgende karaktereigenschappen van belang: zelfstandig, communicatief, doorzetter, samenwerkend, sociaal en technisch.

Na je opleiding
Dan ben je vrijwel verzekerd van een baan op een schip of aan de wal. De vaarbevoegdheid die je met dit diploma kunt aanvragen, is gelijk aan die van een hbo-student Maritiem Officier. Na het behalen van vaartijd en het volgen van enkele aanvullende cursussen kun je afhankelijk van je uitstroomprofiel uiteindelijk als kapitein of hoofdwerktuigkundige gaan varen op álle schepen, ook de allergrootste. Je kunt echter ook naadloos doorstromen naar een (verkorte maritieme) hbo-opleiding.

Heb je nog vragen?
Voor nadere informatie kun je contact opnemen met de heer E. de Haan.
Telefonisch bereikbaar op (0223) 611 380. E-mailen kan natuurlijk ook: erwin.dehaan@vonknh.nl

Bekijk deze studie in cijfers

Marine Technicus
Niveau 4 Duur: 4 jaar

Heb jij interesse in een opleiding in Techniek en de Maritieme sector? Wil je na je studie direct werken bij de Koninklijke Marine? Dan is het nieuwe opleidingstraject Marine Technicus iets voor jou! 

Een hybride opleiding die de opleiding Maritiem Officier Alle Schepen combineert met een militaire opleiding bij de Koninklijke Marine. Hierdoor ben je na 4 jaar gelijk klaar om te kunnen starten als technicus bij de Koninklijke Marine. Met eventueel de mogelijkheid om internationaal te gaan werken! Daarnaast biedt deze opleiding ook mogelijkheden om door te groeien naar functies binnen de koopvaardij of visserij.

Opbouw eerste en tweede jaar
De opleiding begint breed. Je maakt kennis met verschillende richtingen en krijgt zowel technische als nautische vakken. Je krijgt les van ervaren vakdocenten die zelf hebben gevaren en je werkt met hypermoderne simulatoren. Je leert over technische en elektrische systemen, veilig werken en communiceren, maar ook het beladen van een schip, navigeren en manoeuvreren. Ook wetgeving komt aan bod, zoals de reglementen om aanvaringen te voorkomen. 

Omdat je tijdens de opleiding regelmatig de Koninklijke Marine in Den Helder bezoekt, maak je alvast kennis en ervaar je de werkzaamheden die je als toekomstig Marine Technicus gaat uitvoeren.

Opbouw derde en vierde jaar
Heb je het basisdeel gehaald dan ben je klaar om verder te gaan bij de Koninklijke Marine Technische Opleidingsschool (KMTO) in Den Helder. Je komt in dienst bij de Marine en krijgt salaris. Je volgt het derde en vierde jaar van je opleiding bij de Marine en hier en loop je ook stage. Je blijft ook ingeschreven bij Vonk waar je lesblokken volgt en examens aflegt.

Vakkenpakket
Je krijgt algemene militaire vaardigheden, werktuigkunde en werkbouwkunde, elektrotechniek, meet- en regeltechniek en instrumentatie, elektronica, digital en datacommunicatie, energietechnologie, Nederlands, Engels, rekenen, burgerschap en studieloopbaanbegeleiding. Ook kun je je vaarbevoegdheid halen.

Daarnaast volg je tijdens het basisdeel van je opleiding een aantal externe cursussen:

 • Basic Safety Training (Veiligheidstraining voor de scheepvaart)
 • Medical First Aid (Eerste Hulp Verlening aan boord van schepen)
 • MARCOM-A (Maritieme Communicatie aan boord van schepen en met de kustwacht)

Keuzedelen
Als keuzedelen kan je kiezen uit: Navigation, Cargo handling, Controlling, Marine Engineering, Maintenance & Repair en Electrical Systems.

Welke minimale vooropleiding heb je nodig?
Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in bezit te zijn van:

 • Een vmbo-k, -gl of -tl diploma of
 • Een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of
 • Een mbo-diploma niveau 2 of 3

Toelatingseisen

 • Medische keuring voor de scheepvaart
 • Psychologische keuring
 • Medische screening

Karaktereigenschappen
Voor het volgen van deze opleiding zijn de volgende karaktereigenschappen van belang: zelfstandig, communicatief, doorzetter, samenwerkend, sociaal, technisch.

Diploma
Aan het einde van het 4e jaar ontvang je van Vonk het MBO 4-diploma Maritiem Officier Alle Schepen Technisch (MOAS-T). Daarnaast volgt bij de afronding van het KMTO-deel de bevordering tot Korporaal Technische Dienst.

Na de opleiding
Met het diploma Marine Technicus op zak ben je vrijwel verzekerd van een baan! Je kunt gaan werken op een van de schepen van de Koninklijke Marine of op de Marinewerf (DMI). Maar je kunt ook kiezen voor een baan in de civiele scheepvaart of aan de wal. In alle gevallen staat de werkgever om je te springen!

Studiedeal
Bij deze opleiding is het mogelijk een studiedeal te krijgen om tegemoet te komen in jouw studiekosten.
Meer informatie

Heb je nog vragen?
Voor nadere informatie kun je contact opnemen met de heer E. de Haan.
Telefonisch bereikbaar op (0223) 611 380. E-mailen kan natuurlijk ook: erwin.dehaan@vonknh.nl

Bekijk deze studie in cijfers

Volg ons!

Meer weten over wat we doen bij Koopvaardij & Marine Technicus?
Volg ons ook op sociale media!