MZG

Maatschappelijke zorg & groen

Maatschappelijke Zorg & Groen is de ideale mbo-vakopleiding voor iedereen die de zorg voor mensen en dieren wil combineren. Als  werkomgeving kun je denken aan boerderijen met een agrarische doelstelling en daarnaast een zorgdoelstelling. Ook kun je aan de slag binnen zorginstellingen die de groene leefomgeving gebruiken om mensen te begeleiden.

In het kort

Niveaus

3, 4

Locaties

  • Alkmaar

Leerweg

  • BOL

Jij bent

Jij zorgt graag voor mens en dier. Je creëert een zinvolle dagbesteding in een groene omgeving voor mensen met een hulpvraag. Je plant 's morgens de werkzaamheden in op het activiteitenbord. Samen met de cliënten ga je daarna aan de slag. Bijvoorbeeld kippen voeren, pony's borstelen of de voergang aanvegen. Iedere dag is er weer van alles te doen. Jij zorgt ervoor dat alles goed is geregeld en dat iedereen voldoende uitdaging krijgt en werkplezier heeft. 

Jij leert

Je leert hoe je mensen begeleidt op een groenlocatie, waar ook agrarische werkzaamheden worden uitgevoerd. Dat kan bijvoorbeeld een zorgboerderij zijn of een zorginstelling met een kinderboerderij. Je leert in deze opleiding ook hoe je dieren op het zorgbedrijf verzorgt.

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding krijg je onder meer onderstaande vakken. Zo zorgen we ervoor dat je straks ook echt alles weet over de zorg voor mensen én dieren. Maar ook, bij niveau 4, wat er komt kijken bij het opzetten van een bedrijf. Daarnaast krijg je algemene vakken zoals rekenen, Nederlands, Engels en SLB (studie- en loopbaanbegeleiding). Communicatie, Dierverzorging, Methodisch handelen, Begeleider & Ontwikkelen, Zorg, Teelt.

Na de opleiding

Na de studie ben je breed inzetbaar in de zorgsector. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als: Werkbegeleider sociale werkvoorziening (dier, groen), Medewerker (groene) zorginstelling, Medewerker reïntegratieprojecten, Werkbegeleider/bedrijfsleider van zorgvragers op een zorgboerderij.

Extra informatie

Over Maatschappelijke Zorg & Groen moet je weten dat de opleiding een samenwerking is met het Horizon College en wordt gegeven bij Vonk. Met jouw toekomst zit het wel goed, want alleen al in Noord-Holland zijn er ruim 100 agrarische zorgbedrijven. Deze bedrijven bieden zorgvragers een zinvolle dagbesteding waarbij ze jouw hulp hard nodig hebben. 

Werkbegeleider zorgbedrijf
Niveau 3 Duur: 3 jaar

 

Het basisdeel van de opleiding Maatschappelijke Zorg & Groen bestaat uit beroepsspecifieke delen en AVO. Gericht op de uitoefening van je beroep leer je ondersteunende, activerende begeleiding te bieden aan cliënten met verschillende ondersteuningsbehoeften. Je draagt zorg voor dieren en werkt aan kwaliteit en deskundigheid. AVO wordt ingevuld met Nederlands, rekenen en Loopbaan en burgerschap.

Voor deze opleiding werken we samen met het Horizon College. 

Persoonlijk begeleider zorgboerderij
Niveau 4 Duur: 3 jaar

Als Persoonlijk Begeleider Zorgboerderij leer je hetzelfde als de Werkbegeleider, maar daar komt nog het leiden van projecten of een geheel bedrijf bij. Als N4 student Persoonlijk Begeleider Zorgboerderij krijg je daar ook nog het vak Engels bij.

Voor deze opleiding werken we samen met het Horizon College. 

"Het geeft voldoening om mensen met een hulpvraag een goede dagbesteding te bieden."

Gerelateerde opleidingen