Timmerman

Timmeren

Het is één van de oudste beroepen en nog altijd heel hard nodig: timmerman/vrouw. Van hout maak jij de mooiste dingen. Je helpt mee met huizen bouwen, of je komt bij mensen thuis om hun woning te repareren. Waar je ook komt, mensen zijn blij met jouw werk.

In het kort

Niveaus

2, 3

Locaties

 • Heerhugowaard

Leerweg

 • BBL

Jij bent

Je bent een aanpakker met goed ruimtelijk inzicht. Nieuwe dingen bouwen met je handen, dat lijkt je mooi werk. Je bent lichamelijk fit, want timmerman is soms zwaar werk en je maakt lange dagen. Maar je levert elke dag mooi werk af, en daar doe je het graag voor.

Jij leert

Kijkend naar je persoonlijkheid is het goed om jezelf af te vragen over welke karaktereigenschappen je beschikt. Als jij jezelf in onderstaande kenmerken herkent, dan zit het met de basiseigenschappen die je voor de opleiding Timmeren nodig hebt wel goed. Je hebt gevoel voor techniek, je weet van aanpakken en doorzetten. Verder ben je flexibel, zorgvuldig en handig, kun je goed samenwerken en neem je verantwoordelijkheid. Ook ben je nieuwsgierig, regel je de zaken en zie je in het oplossen van een probleem een uitdaging. Je bent lichamelijk fit, want het werk als timmerman/vrouw is soms zwaar werk en je maakt lange dagen. Maar je levert elke dag mooi werk af, en daar doe je het graag voor.

Tijdens de opleiding

Het vak van timmerman/vrouw leer je vooral door het te doen. Tijdens de opleiding leer je werken met alle materialen en gereedschappen en oefen je veel. Bij de verschillende vakken ga je onder meer aan de slag met vloeren en wanden, binnen timmerwerk en machinaal timmerwerk.

Leslocatie bij ESPEQ in Heerhugowaard

De opleiding Timmeren (niveau 2 en 3) verzorgt Vonk in samenwerking met opleidingsbedrijf ESPEQ en het Horizon College. Alle lessen, zowel praktijk als theorie, vinden plaats vanaf de locatie bij ESPEQ in Heerhugowaard en worden gegeven door docenten van ESPEQ en het Horizon College.

Na de opleiding

Je gaat aan de slag bij een aannemersbedrijf of bouwbedrijf. Daar werk je bijvoorbeeld in de constructie van nieuwbouw, aan restauratiewerkzaamheden in bestaande gebouwen of je bouwt prefab-constructies op de werkplaats. Met een niveau 3-diploma kun je ook zelf projecten aansturen.

Extra informatie

Omdat je binnen de opleiding Timmeren werkt op bouwplaatsen ben je verplicht het certificaat Basisveiligheid VCA te behalen als je deze nog niet in je bezit hebt.

Timmerman
Niveau 2 Duur: 2 jaar

Als timmerman/vrouw kun je werken bij een aannemingsbedrijf of timmerbedrijf. Je gaat aan de slag in nieuwbouw-, renovatie- of restauratieprojecten of in de werkplaats van het bedrijf waar je werkt. Als timmerman/vrouw ben je niet alleen bezig met het bewerken van hout. Je werkt ook aan daken, stelt eenvoudige prefab elementen, maakt betonfunderingen, monteert deuren en ramen en je doet herstelwerkzaamheden. Een veelzijdig vak dus dat je breed inzetbaar maakt in de bedrijfstak. De ene keer werk je binnen, de andere keer buiten. Voordat je aan de slag gaat, bereid je je goed voor en je verdiept je in materiaal- en gereedschapsgebruik. En als de klus geklaard is, controleer je het uitgevoerde werk en rapporteer je aan je leidinggevende of de opdrachtgever.

De leerstof op school wordt aangeboden in de vorm van beroepstaken. Je werkt zelfstandig of in groepsverband en wordt persoonlijk begeleid door je leraar. De beroepstaken bestaan onder meer uit de volgende onderdelen:

 • Betonfunderingen
 • Prefab elementen
 • Uitzetten en stellen van profielen en kozijnen
 • Dakwerk
 • Aftimmeren
 • Afhangen en sluitbaar maken van deuren en ramen
 • Plafonds, scheidingswanden en gevelbekleding
 • Machinale houtbewerking

Omdat je binnen de opleiding Timmerman werkt op bouwplaatsen ben je verplicht het certificaat Basisveiligheid VCA te behalen als je deze nog niet in je bezit hebt.

Aanmelding bij Horizon College
Aanmelding voor deze opleiding verloopt via het Horizon College. Via onderstaande link meld je je direct bij het Horizon College aan.

Heb je nog vragen?

Voor nadere informatie kun je contact opnemen met de heer R. Bouwens.
Telefonisch bereikbaar op (0223) 611 350.
E-mailen kan natuurlijk ook: richard.bouwens@vonknh.nl

Aanmelden BBL, Heerhugowaard (ESPEQ)

Bekijk deze studie in cijfers

Allround timmerman
Niveau 3 Duur: 3 jaar

Als allround timmerman/vrouw ben je betrokken bij de plannen en uitvoering van projecten en houd je je bezig met de meer complexe werkzaamheden en maatvoering. Je organiseert het werk, geeft leiding en ziet toe op de veiligheid. Vooral bij de moeilijkere klussen werk je zelf ook mee. Tijdens de opleiding leer je niet alleen omgaan met alle benodigde handmatige en elektrische gereedschappen, maar leer je bijvoorbeeld ook werkplanningen te maken en in te schatten hoeveel materiaal er nodig is voor een bepaalde klus.

Tijdens je opleiding bekwaam je je in:

 • complexe maatvoering en uitzetten
 • complexe constructiedelen stellen en verwijderen
 • bewerken van bouwmaterialen
 • plaatsen van prefab-elementen (ruwbouw)
 • monteren van producten en onderdelen (afbouw)
 • werkplek inrichten en opruimen
 • overleggen en afstemmen met derden
 • het verdelen van werkzaamheden en begeleiden van collega’s
 • het bewaken van de voortgang

Omdat je binnen de opleiding Allround timmerman werkt op bouwplaatsen ben je verplicht het certificaat Basisveiligheid VCA te behalen als je deze nog niet in je bezit hebt.

Aanmelding bij Horizon College
Aanmelding voor deze opleiding verloopt via het Horizon College. Via onderstaande link meld je je direct bij het Horizon College aan.

Heb je nog vragen?

Voor nadere informatie kun je contact opnemen met de heer R. Bouwens.
Telefonisch bereikbaar op (0223) 611 350.
E-mailen kan natuurlijk ook: richard.bouwens@vonknh.nl

Aanmelden BBL, Heerhugowaard (ESPEQ)

Bekijk deze studie in cijfers