TPL

Tuin, Park & Landschap

Tuin, Park & Landschap is dé mbo-vakopleiding voor echte buitenmensen die van aanpakken houden. Tuinen, stadsgroen en parken aanleggen, onderhouden en beheren, zo maak jij met groen en vele andere materialen de omgeving mooier. Je denkt daarbij niet alleen aan de bodem, planten, struiken, bomen en vijvers maar ook aan hekwerken, de afwatering, de verlichting en de bestrating.

In het kort

Niveaus

2, 3, 4

Locaties

  • Hoorn
  • Schagen

Leerweg

  • BBL
  • BOL

Jij bent

Maak jij de wereld graag een beetje groener en heb je gevoel voor techniek? Zie jij het als uitdaging om een mooie tuin op te leveren. Om mee te denken met de klant over het ontwerp. Of dat nu een achtertuin is of het openbaar groen? Jij levert er graag je bijdrage aan. Daar komt aardig wat bij kijken. Plantenkennis, bestratingstechnieken, vijveraanleg, elektriciteit. Maar die afwisseling vind jij juist leuk.

Jij leert

Jij leert alles over het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van tuinen, parken en openbaar groen. Met veel aandacht voor planten maar ook voor techniek. Stoere machines en modern gereedschap. Je leert de wensen van een klant te vertalen naar een mooie tuin. Of een fraai terras en nieuw hekwerk. En je zakelijk inzicht komt aan bod. Zoals een begroting maken en leiding geven. Of het organiseren en plannen van de werkzaamheden. Een veelzijdige opleiding voor aanpakkers. Een buitenkansje voor ondernemende mensen met groene vingers.

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding zorgen we ervoor dat je straks alles weet over het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van groen. Maar ook over het werken in een bedrijf en het werken met mensen. Daarnaast krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Engels, biologie, economie en SLB (studie- en loopbaanbegeleiding). Welke vakken je precies krijgt, is afhankelijk van het niveau dat je volgt bijvoorbeeld: Aanleg & onderhoud, Plantenkennis, Techniek, Bodemkunde, Bemestingsleer, Gewasbescherming, Constructies, Management.

Na de opleiding

Na de opleiding ben je breed inzetbaar in de groene sector. Je kunt bijvoorbeeld direct aan de slag als: Hovenier, Medewerker groenvoorziening, Werkvoorbereider op een groenafdeling of Manager groenbedrijf

Extra informatie

Over de opleiding Tuin, Park & Landschap moet je nog weten dat jij eraan bijdraagt dat iedereen van een groene omgeving kan blijven genieten! Een dagje uit, even ontspannen, genieten van een mooi uitzicht of gewoon een prettige leefomgeving. Iedereen vindt ‘groen’ belangrijk.

Medewerker hovenier
Niveau 2 Duur: 2 jaar

De medewerker hovenier is gericht op het aanleggen en onderhouden van groen. Het gaat om tuinen van particulieren, kasteeltuinen, instellingstuinen, en ook om openbaar groen, zoals parken en ander stadsgroen. Daarbij is aandacht voor de functie van groen in de leefomgeving belangrijk en enig gevoel voor esthetiek wenselijk. De beginnend vakbekwaam hovenier heeft oog voor detail wat tot uiting komt in het afwerkingsniveau, in de uitvoering van de werkzaamheden en ook in het klantencontact

Dit niveau wordt aangeboden op locatie Hoorn en Schagen.

Bekijk deze studie in cijfers

Vakbekwaam hovenier
Niveau 3 Duur: 3 jaar

De vakbekwaam hovenier is gericht op het aanleggen en onderhouden van groen. Het gaat om tuinen van particulieren, kasteeltuinen, instellingstuinen, en ook om openbaar groen, zoals parken en ander stadsgroen. Daarbij is aandacht voor de functie van groen in de leefomgeving belangrijk en enig gevoel voor esthetiek wenselijk. De beginnend vakbekwaam hovenier heeft oog voor detail wat tot uiting komt in het afwerkingsniveau, in de uitvoering van de werkzaamheden en ook in het klantencontact.

Dit niveau wordt aangeboden op locatie Hoorn.

Bekijk deze studie in cijfers

Opzichter/uitvoerder groene ruimte
Niveau 4 Duur: 3 jaar

De beginnend opzichter/uitvoerder groene ruimte is werkzaam bij een bedrijf of organisatie in de buitenruimte. Dat kan zijn bij terreinbeherende instanties, waterschappen, overheden, adviserende organisaties of bij een hovenier, een groenvoorziener, een cultuurtechnisch bedrijf, een aannemer of een recreatiebedrijf. De beginnend opzichter/uitvoerder groene ruimte verricht zijn werkzaamheden voornamelijk op locatie en deels op kantoor.

Met je niveau 4 diploma op zak kun je doorstuderen op het hbo in bijvoorbeeld de richtingen Bos- en natuurbeheer, Land- en watermanagement, Plattelandsvernieuwing, Docent en kennismanager groene sector.

Dit niveau wordt aangeboden op locatie Hoorn

Bekijk deze studie in cijfers

Praktijkvoorbeelden Tuin, Park & Landschap

Tuin, Park & Landschap praktijkvoorbeeld

Ben je benieuwd naar praktijkvoorbeelden van projecten die de studenten uitgevoerd hebben en een voorbeeld van excursie van de opleiding. Klik dan op onderstaande link.

Ga naar de praktijkvoorbeelden